Konyakmeggy

 2010.04.19. 06:07

A konyakmeggy hosszú történetre tekint vissza, és mint később megtudtam, messze nem a szocialista magyar édességipar vívmánya. Ennek ellenére a '70-es '80-as években ezt hittük. Dobozos kiszerelésben került forgalomba, valamint édességboltokban kimérve is árulták korhatárra való tekintet nélkül. Megoszlottak a vélemények, hogy a Dianás cukorka vagy a konyakeggy alkohol tartalma magasabb-e, ezért mindegyikből nagyobb mennyiséggel próbálkoztunk, de a várt hatás elmaradt. Ahogy írtam, a szocializmus éveiben azt hittük, hogy a konyakmeggy hungarikum, ezért a legtöbb családban egy-egy nyugati út előtt a téliszalámi és az Unicum társaságában ez is került a bőröndbe külföldre szakadt rokonok részére. A '90-es években ébredtem rá, hogy a nyugati világ is ismeri, mi több gyártja is a konyakmeggyet, és ráadásul nem is rossz minőségben. A konyakmeggy frissességét a Melba kockához hasonlóan a vízszintes felülete határozta meg: ha homorú volt, akkor már kiszáradt, és a meggy összeszáradtan húzódott meg a csoki burokban. Meglepetésként időről időre meggymag szilánkokat rejtettek el a meggy közepében, ami alkalmanként egy nem tervezett fogorvosi rendelésre való bejelentkezést is indukált. Általában szüleim kapták ajándékba vendégektől, amikor mi Macskanyelvet kaptunk. Ilyenkor sok rafináltságra volt szükségem, hogy néhány szemet megszerezzek tőlük.

Lehet ma is kapni? IGEN!

(Holnap: Bélszinroló)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr261932601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.04.19. 09:44:50

Gyerekkoromban pont a konyak miatt nem ízlett...úgy éreztem, hogy az egész csokit elbassza az a piaíz:D:D:D Sokkal jobb lett volna, ha valami megyszörppel helyettesítették volna a konyakot, vagy lett volna valami gyerekváltozat:D:D
A csokija viszont minsőség volt a javából:D

AgentO 2010.04.19. 09:59:42

@zéka: "úgy éreztem, hogy az egész csokit elbassza az a piaíz"

Szintén zenész, éppen ezért nagyon kedveltem a már kifehéredett, horpadt aljú, csupán aszalt meggyet tartalmazó darabokat:)
Ma viszont a "mon chéri" verhetetlen konyakmeggy témában.

refes 2010.04.19. 10:06:53

A bonbon méretét valószínűleg a meggy mérete határozta meg, és jelentősen eltértek egymástól. Én szerettem!

Szalacsi_Dezső 2010.04.19. 14:28:33

Nem is volt benne alkohol. Én sose tudtam, hogy teszik bele a "konyakot". Egyszer megkérdeztem. A meggyet tették bele jól becukrozva. Aztán gyártás után hetekig állt a raktárban és addig a cukrozott gyümölcs megerjedt benne.
Lehet, hogy ezért volt szar. ha rendes konyakot tesznek bele, talán jobb lett volna.
Bélszínroló, az de jó volt.
:-)

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.04.19. 14:59:20

Kézzel (valahol az Alföldön) csomagolt, exportra szánt konyakosmeggyek kisérték végig gyerekkoromat. Legtöbbször csak bámultam, néha ehettem is egyet-egyet. Ja, miért volt mindig otthon? Mert ami a MEO-n megbukott (a csomagolás nem volt 100% OK), azt a dolgozók hazavihették (vagy "ingyért", vagy "ócsón", erre soha nem kérdeztem) - és egy távolabbi rokonunk a gyárban dolgozott. Persze volt olyan is, amikor már nagyon homorú volt a csokibevonat, ergó nagyjából elpárolgott már a "konyak".

Mi egy filigrán "Mon Chéri" a magyar konyaoksmeggy-bumszlikhoz képest! Finomabb, nyilván - de valahogy "kevesebb"...

Motorpenis 2010.04.19. 16:13:55

Az édességipar egyik legaljasabb terméke, és még mindig bírják gyártani. Én utáltam mindig is, de nem esik nehezemre elkerülni. Ellenben szegény húgom, aki szintén utálja, havonta legalább egyszer kap valamilyent paraszolvencia gyanánt (nem orvos), és ezért rendszerint 2-3 féle konyakmeggy mindig van a szobájában, alig bír megszabadulni tőlük.

Motorpenis 2010.04.19. 16:15:46

Erről jut eszembe egy másik fantasztikus kreálmány, abba meg valami más alkoholt töltöttek, szintén a nyolcvanas években készült, valami "muskotályos" volt ráírva. (Nekem már attól a szótól is rohamaim vannak.)

6-7 éves lehettem, amikor kaptam megboldogult nagyapámtól, más el tudtam olvasni, hogy alkohol van benne ezért gyereknek nem adható, de nem értettem, miért.

Szalacsi_Dezső 2010.04.19. 17:06:24

@Motorpenis: Blellén gyártanak olyat. Olyan mint a konyakmeggy, de meggy helyett szőlőszem van benne. "Konyak" helyett "tokaji bor" és úgy hívják, hogy Bor Bon.
"Találó" név. Erre gondolsz?

Szalacsi_Dezső 2010.04.19. 17:23:45

@Motorpenis: Tényleg ezt adják, adjuk hálapénz gyanánt.
Ismered azt az Urban legendet, hogy a doktornő egy kedves betegét meglátogatta otthonában és még egy doboz konyakmeggyet is vitt neki.
Másnap felhívta a beteg, hogy volt egy ötezres a dobozban, azt hová küldje vissza. :-)

Motorpenis 2010.04.19. 20:12:01

@Szalacsi_Dezső: Ááá, én 25 éve ettem azt a muskotályos valamit.
Arra viszont nem emlékszem, hogy volt-e benne szőlőszem. Nem ettük meg a testvéremmel az egész dobozzal, mert anyukánk egyébként sem nézte jó szemmel, hogy édességet tolunk, főleg úgy, hogy az alkoholos.

AlbA 2010.04.19. 20:56:09

@Haynau: Jajj,ezt ismerem,én a fagyival vagyok így.Valamikor őriztem fagyigyárat,ott is a selejtet haza lehetett vinni,és az élelmes dolgozók tudták a módját,hogyan állítsanak elő selejtet...

respecta /01 2010.04.19. 22:10:54

Nagy-nagy kedvencem!!
Megvan a magmaradvány és a könyörgés egy -egy darabért is. Először csak a meggyet kaptam meg. Ez volt asszem a beetetés. :-D
Nem emlékszem az első egészre korilag, csak arra, hogy alig fért el a számban (mert ez aztán nem az a bonbon, amibe elegánsan, nőiesen beleharapunk) :-D
Mivel kézzel készítették mindig a legnagyobbal kezdtem.
Fogalmam sincs van e még 6 db-s kiszerelés belőle.
Engem spec. jobban levesz a lábamról, mint a virág...persze nem az ömlesztett. Az egyenként aranypapírba csomagolt, minőségi.
Egyszer kaptam a Profi saját neve alatt futó terméket...vááá, az nem is csokival, csak valami masszával volt bevonva.
Arra csak egy magyar szavam van.
Kösz' a posztot!

retro gastro 2010.04.19. 22:50:47

@respecta /01: Törzsvendégeknek ez természetes!

lutria 2010.04.22. 18:00:07

Valamikor a 80-as évek végén osztálykiránduláson voltunk Szerencsen és a gyár melletti márkaboltban bevásárolt az osztály konyakmeggyből és minden másból,majd boldogan hoztuk haza a családnak mint olyan friss csokit,ami szinte még meleg.

Bogika78 2016.02.03. 13:15:07

@Motorpenis: pedig a muskotály a kedvenc ízem, amikor megérzem azt a különleges kis ízt a szőlőben, elolvadok a gyönyörűségtől… kimondottam a muskotályos szőlőket vadászom a piacon :)
süti beállítások módosítása