A kolbászkrém a '80-as évek elején jelent meg Technokol Rapid-os tubusos kiszerelésben.
A tubus sötét rószaszín/bordó színei természetesen eltértek a Technokolétól, de ennek ellenére többször is előfordult, hogy a konyhából édesapám rámolta el a szerelő dobozába a Technokol és az Epokitt mellé. De a kiszerelésétől eltekintve, igazán finom volt, jól fűszerezett Gyulai kolbászból készült, mindig ünnep volt, amikor édesanyám vacsorára ezt vette nekünk. A problémák akkor kezdődtek, amikor a kolbász egy-egy rágósabb darabja is a kolbászkrémbe került, mellyel a kolbászkrémet készítő gyári daráló sem bírt megbírkózni, így ment megdarálatlanul a tubusba. Amikor ilyen részekhez értünk, megállt a tudomány: ez a darab nem jött ki a tubus nyílásán. Ilyenkor különböző stratégiák léteztek: ráülés, kalapács, satu majd végszükség esetén az ollóval való operáció. Az első három módszer hátránya volt, hogy amikor a mócsing átpaszírozódott a nyíláson, a mögötte meghúzódó kolbászkrém a nagy nyomás hatására a konyhánk különböző pontjaira sugár szerűen spriccelt.
Sokáig lehetett kapni, de mára sajnos az eredeti tubusos változat eltűnt a boltokból.
Lehet ma is kapni? IGEN!
(Holnap: Metró szelet)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)