Csokiparány

 2010.04.14. 06:38

A csokiparány túlhatározottságot sugall, hisz más parány valószínűleg nem is létezik, csak csokiparány (vaníliaparány, eperparány stb???). A parány azonban megérdemli, hogy a magyar nyelv külön szót szenteljen neki, mert nagyon finom volt már a '70-es években, feltételezhetően előtte is. Hasonlóan a többi presztízs édességhez (Macskanyelv, Pilótakeksz stb.) gyerekkoromban csak vendégségben találkoztam vele... Egészen 1984-ig, amikor az osztállyal egyhetes kisegítő munkán vettünk részt a Duna Csokoládégyárban. A paránnyal való kapcsolatom ekkor markánsan megváltozott. Első nap a csokoládégyár egyik alkalmazottja elmondta a feladatunkat: futószalagról a parányt leszedni, és előírt módon dobozokba helyezni. 5 parány egy sorba, és 8 sor egy dobozba. Mielőtt befejezte volna az eligazítást, megjegyezte, hogy paránnyal dobálózni tilos. Nem hiszem, hogy enélkül a tanács nélkül valaha eszünkbe jutott volna a csokoládégyárat hadszintérré varázsolni, de a tiltás magában hordozta a megszegését is. Azóta tudom, hogy a parány méretéből és textúrájából adódóan ideális eszköz kemény csatákra, a csokigyár raklapjain álló rekeszek pedig fedezéknek és muníció raktárnak. Biztosan állíthatom, hogy a mai paintball méltó elődje volt.

Lehet ma is kapni? IGEN!

Kérdés: Honnan ered a parány szó?

(Holnap: Szerencsi csoki)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia csokiparány

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr601916752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GINGER · http://gingerscukraszda.blogspot.com/ 2010.04.14. 09:51:57

Mi is imádtuk, és arról volt híres, hogy aki ette, valahogy mindig tiszta csoki maradt a szája! :)

refes 2010.04.14. 10:32:05

Azért volt jobb, mint a Balatonszelet, mert egységnyi ostyára több csokoládé bevonat jutott. Régen csak étcsokis volt, aztán később tejcsokis változatban is árulták.

sumka 2010.04.14. 10:38:20

Barátnőm édesapja dolgozott a Duna csokigyárban. Barátnőm azóta is párás tekintettel beszél a csokiparányról :DD "amikor ő nyári munkán volt a gyárban..." :DD

"saját levében" · http://sajatleveben.blogspot.com 2010.04.14. 14:00:27

Úgy tudom, az öregebb győriek hívják a csokiparányt speciálnak, mert a Győri Keksz elődjének ez volt a családneve. (Speciál Mátyás vagy Ernő?)

AgentO 2010.04.14. 14:45:07

@"saját levében": Győriként úgy tudom, hogy a név onnan ered, hogy a kekszgyárban a nápolyihoz szükséges ostyalapokat egy "speciál" márkájú gépen gyártották. A gyár történetében nem találok ilyen nevű alapítót:
www.gyorikeksz.hu/pid3/tid1/vallalatunk_tortenetunk

AgentO 2010.04.14. 14:45:52

Egyébként győrben az összes töltött ostya - nápolyi alapból a speciál névre hallgat mind a mai napig.

Szalacsi_Dezső 2010.04.14. 17:28:04

Ez nagyon finom volt, és irdatlan mennyiséget meg bírtam volna enni belőle. Sokkal csokisabb volt, mint bármelyik nápolyis csoki.

BTW. Posztötlet:
Csilla szelet. Emlékeztek rá? Olyan volt mint a Balaton csak olyan lila papírja volt. És kakaósabb ízű volt. Én jobban is szerettem.

respecta /01 2010.04.14. 21:05:22

Minden, de minden gyerekre nagyon, de nagyon irigy-mirigy voltam, aki valaha is bekerülhetett édességgyárba!
Nekem egyszer jutott csak a cukorgyár...már nem emlékszem mi volt az az elviselhetetlenül büdös anyag a gyártás során a répából. Szörnyű volt.
Elég volt 1x!

Parány ma is van itthon! Csakis ét.

respecta /01 2010.04.14. 21:11:06

@refes: "...mert egységnyi ostyára több csokoládé bevonat jutott." - Milyen találó! :-)

AgentO 2010.04.14. 21:20:32

@respecta /01: Jeah, általánosban voltunk üzemi gyakorlaton a győri kekszgyárban, alap volt, hogy a friss babapiskótát átengedtük a balaton szelet csokifolyató/burkoló gépén isteni volt!

respecta /01 2010.04.14. 21:32:53

@AgentO: Ááááá, ne kínozzzzz!!!
Maga lehetett a gyönyör (akkor)! :-DD

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.04.16. 11:23:00

Csokis patkány... :-)))) ahogy azt múltkor egy kollégám mondta. Mintha már valahol nyugaton találkoztam volna nem csokival mártottal amúgy.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.02.20. 13:32:07

a mai csokiparányok jófajta növényi zsíros tortabevonó masszával mártva... mmm, fincsi!
süti beállítások módosítása