Napközis frankfurti leves

 2011.01.14. 08:08

Frankfurti leves, darás metélt. Standard hétfői napközis menü a ’70-es, ’80-as években. Igazi oázis a hétfői nap sivárságában. (Off-topic: lehet-e a hétfőt szeretni?) A darás metélt (alias grízes tészta) igazi kedvenc volt, de hogy kerülhetett fel dobogós helyre a frankfurti leves? Leves kelkáposztából – biztos bukás, a frankfurti leves mégis biztosan hozta a dobogós helyet több generációin keresztül. A ritkán felbukkanó, de biztos tartozék, a virsli, nem vitás, hogy sokat nyomott a latba, de ez nem lett volna elég a sikerhez. A titokzatos Nyugat, a vasfüggönyön túli elérhetetlen Frankfurt volt, ami sokad magammal annyira vonzott. Mindig reménykedtem, hátha a leves, vagy talán csak a virsli valóban az NSZK-ból származik, és titokzatos utakon, vámszabad területeken keresztül jutott el az iskola konyhájáig. Akárhogy is volt, a közös szülőktől származó mostoha sorsú kelkáposzta-főzelék ellenpontjaként a frankfurti leves a kelkáposzta ételek állandóan ünnepelt csodagyereke lett, aki mai napig, a vasfüggöny leomlása után is rendíthetetlen sikerrel hódít a napközis gyerekek körében.


Kérdés: Volt, aki nem szerette a frankfurti levest, esetleg (horribile dictu) szerette a hétfőket?

(Kedden: Napközis finomfőzelék)
 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro leves gasztronómia frankfurti

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr802582633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Division 2011.01.14. 10:24:27

Pl én nem szeretem ezt se, meg a kelkáposzta főzeléket se.

Adelaida 2011.01.14. 13:07:54

Én szerettem a frankfurti levest!A családomban a mai napig főzünk.
Jogos kérdés persze, hogy Frankfurtban lehetne-e egy jó frankfurti levest kérni?
Amúgy,ahogy föl is lett vetve,nem lehet, hogy a leves inkább a virsliről, amit egyes helyeken "frankfurter"-nek hívtak, kapta a nevét?

Szalacsi_Dezső 2011.01.14. 13:13:43

Én szeretem/szerettem a frankfurti levest. Olyannyira, hogy orosz órán a mjászo sz kartófelem mellett, a fruktóvíj szúp-ot mi mindig frankfurti levesnek fordítottuk. :-)
Viszont a kép biztos nem a napköziben készült,mert emlékeim szerint a kondérban sem volt összesen annyi virsli, mint itt a tányérban.
BTW. akkoriban nem voltam tisztában a főzéssel, mint kémiai folyamattal, ezért mindig azt hittem, hogy a virslikarikákat direkt gömbölyűre vágják, valamiféle speckó csehszlovák célszerszámmal.

belekotyogok 2011.01.14. 14:02:48

Én utálom a kelkáposztát bármilyen halmazállapotban és manifesztációban.

Mitya Ivanov 2011.01.14. 14:48:19

ezt viszont nagyon bírom. A napközis verzióban egyben volt a kelkáposztalevél, olyan volt, mintha a mosogatólében felejtettek volna egy felmosórongyot.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.14. 18:43:58

Frankfurki leves mifelénk elő nem fordulhatott. Virsliből csak a virslijegy május 1-re, egy családnak egy jegy,amit a fater munkahelyének sátrában lehetet volna bevéltani. Ez egy pár virslit jelentett, ami már elfogyott mire odértünk (kevés is volt, meg elhordták a bennfentesek (nem a pártonkívüliek))

A darás tészta sósan jöhetett, azt utáltam, ha rányomtak fél kiló hitlerszalonnát.

Gabi megmondja a tutit... 2011.01.15. 15:02:40

Ha tudtad volna, hogy az NDK-ban is van egy Frankfurt (an der Oder), akkor bizonyára nem etted volna meg?!? :)

Szalacsi_Dezső 2011.01.18. 15:34:12

@hajdul: lehetne külön poszt a "hitlerszalonnáról"
Ilyen címmel akár címlap is lenne. :-))

P@blo 2011.01.19. 20:42:53

@Szalacsi_Dezső: IGEN a hitlerszalonna avagy a gyümölcsíz. Máig imádom, csak nem nagyon lehet kapni!

_hugi · http://eatathugis.blog.hu 2011.01.20. 14:49:47

Nálunk a menzán olyan jó frankfurti leves volt, hogy egyik szülőm, rokonom, ismerősöm, senki nem tud jobbat csinálni. Ráadásul a giminkben a leves a hosszú asztalokra volt kirakva kis lábosokban, hogy csak az egyen, aki tényleg kér. Ennek következtében, mikor tudtuk, hogy frankfurti lesz, ebédszünetben rohantunk le, hogy elsők legyünk, mert akinek leghamarabb jutott merőkanál a kezébe, a leves tetejéről egy mozdulattal a saját tányérjába szedhette az összes virslit.

Intizar 2011.01.25. 12:00:17

Én is ezt akartam kérdezni: ugyan ki biztosítja, hogy nem Odera-Frankfurtról nevezték el ezt a csodát?

Nefernefernefer 2011.01.27. 11:32:11

Nem szerettem. Nekem morbid a gondolat, hogy valaki virslit rak a levesbe. Csak mustárral szeretem.
A hétfő szeretete vagy nem-szeretete iskolában azon múlt, hogy milyen volt aznapra az órarend. Lehetett az órarend miatt a péntek is egy szorongós nap... Na persze, a normál iskola miatti szorongás már vasárnap délután-este beindult, amikor Tamási Eszter azt a forgókockás műsorismertetést nyomta, majd kezdődött a Hét...

RFO 2011.01.30. 18:07:09

@P@blo:
De bizony, hogy lehet... minden szupermarketban, meg az abc-kben is... csak mostanában "sütésálló gyümölcsíz" néven fut. Keresd a "Bogica" márkát, szép, négyszögletes, műanyag dobozban! :D

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.02.04. 11:23:53

A frankfurtiról már írtam, hogy a zacskós leves és a fokhagymakrémleves mellett az egyetlen leves, amit szeretek, és hogy az apai nagymamám verhetetlen volt benne (meg a méteres tortában is!).

A hétfőt meg az óvodában szerettem csak, mert egyedül akkor adtak teát... a többi napon tejeskávé meg karamellás tej volt, a legszörnyűbb pedig a szerda volt, amikor az égett kalács mellé zaccos kakaó volt reggelire. Boä...
süti beállítások módosítása