Grízes tészta

 2010.10.22. 13:45

A napközik és menzák egyik felejthetetlen emléke a méltán népszerű grízes tészta. Grízes tészta a hétfői ebédek biztos befutója volt, a ’70-es, ’80-as években a hétfő a menzákon rendre hús mentes nap volt, különböző logisztikai és hűtő kapacitások akkor még meg nem oldottsága nyomán. A grízes tészta nagy kedvenceim közé tartozott, repeta ebből mindig dukált. Közös vonása volt a csokoládés piskótával, hogy otthon ilyet sosem ettem, annak ellenére hogy édesanyám tudta, mennyire szeretem. Mi is volt a grízes tészta titka? Valójában nem több, mint, hogy édes volt és sok. Ennyi már elég volt ahhoz, hogy a gyerekek kedvencévé váljon. Sok nosztalgia fűz ehhez a finomsághoz, és mára alig-alig akad lehetőségem, hogy hozzájuthassak. Így nyaranta a balatonfüredi Marina hotel svédasztalos vacsorájának gyerek sarkában rendre ott állok az 5-6 éves gyerekek között, hogy magamnak is szedhessek a rég múlt csemegéjéből.
 

(Őszi szünet. Legközelebbi bejegyzés november 3-án)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)


 

Címkék: retro gasztronómia tészta grízes

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr402390222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorpenis 2010.10.22. 16:39:33

Nálunk ezt darás tésztának nevezték, amit én rendszeresen darázstésztának hallottam, és sokáig nem esett le, hogy másról van szó.

Tápértékét tekintve iszonyat, mert tulajdonképpen szénhidrát szénhidráttal, de ez akkoriban kicsit sem érdekelt, mert szerettem. Ma már nem enném meg.

Nefernefernefer 2010.10.25. 07:18:51

Anyukám soha nem csinált ilyet, mert a tápértéke valóban iszonyat, így csak napköziben, később munkahelyi menzán jutottam, jutok hozzá ehhez a csodához... Nem tudom, ki, hogy' van vele, de nálam ez sziggggorúan barack lekvárral működik csak!!!!

mrperfect 2010.10.26. 10:40:18

Már elnézést de milyen hülyeség ez? Rendben van, hogy régen ez volt a menza kaja, de azért régmúlt csemegének nem mondanám és ha a kedves posztolónak annyira hiányzik miért nem rittyent egyet össze házilag? Nem hiszem, hogy annyira nehéz lenne...

Division 2010.10.26. 11:50:20

@Nefernefernefer: nálam kizárólag sósan, csemegeuborkával, akárcsak a nudli :-)

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.11.02. 23:02:28

De megennék most vagy 3 tányérral is:D Nyam nyam imádom!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.10. 10:06:11

Ez tényleg menzakaja. Pedig nem az átkosban voltam kisiskolás.

Amúgy nem nagy kunszt csinálni. Megpirítod a darát, mintha a szilvásgombóchoz csinálnád, aztán beleborítod a kifőtt tésztát. Porcukor valszeg van otthon. Már csak a higított baracklekvárt kell előállítani.

És mifelénk is futott darázstészta néven. Bár nagymama ovis koromban mintha csinált is volna. Egyfolytában nála lógtunk, és igyekezett belénknevelni az egyházi beütéssel bíró heti menürendet (tudjátok, pénteken nincs hús, meg ilyenek)

Catia 2010.11.14. 10:27:29

Mifelénk is darás tészta volt, mi úgy tudtuk, hogy a gríz szót csak a városi emberek használják. Nekem is igazán csak baracklekvárral jön be. Én nagy ritkán csinálok itthon, de mostanában inkább a diós tésztára szoktam át. (Amikor édeset ennék). Frissen ledarálom itthon a diót (nem boltit, hanem otthonit), és összekeverem a tésztával, meglocsolom kicsit juhar sziruppal. Azután teszek a tányér szélére egy kis lekvárt. Málnalekvárral nagyon finom.

Zuzimama 2010.12.14. 21:13:47

Hú, a héten csinálok is grízes tésztát, frankfurti levessel! Az igazi menzás kombináció. :D

Én is imádtam/imádom, de nálunk sem volt otthon soha.

Zuzimama 2010.12.14. 21:15:10

@neccharisnyás útonálló: pici víz is kell a darába, hogy ne ropogjon hanem finom, puha legyen.
A gombóchoz pedig zsemlemorzsa kell nem dara. :D
süti beállítások módosítása