Gyíkhús (alias k. vagdalt)

 2010.03.02. 06:14

Különleges vagdalthús, de nekünk csak gyíkhús: a ’70-es ’80-as évek iskolai kirándulásinak, vándortáborainak, építőtáborainak, korházainak és a Magyar Néphadsereg hideg élelmezésének alapeleme volt. Mellé egy Mackó sajt, egy sertés májkrém és esetleg egy Sport szelet két vastag szelet kenyér társaságában, és kész is volt a hideg csomag, mely túlélte a rendszerváltását, kormányváltásokat, és mai napig fel-felbukkan a hideg étkeztetésben. Fontos tudni, hogy a gyíkús konzerv paraméterei megegyeztek a nyeles gránát fejméreteivel, így a Globus konzervgyár hamar átállítható volt gránát készítésre is. Lehet, hogy honvédelmi érdek volt a gyíkhús gyártásának életben tartása, és ezért erőltették ezt általános iskolától az elfekvőig. Én a Magyar Néphadsereg kötelékében kerültem közelebbi kapcsolatba a gyíkhússal: napi minimum egy gyíkhús konzerv elfogyasztására voltam kalibrálva, melyet soha nem konzervnyitóval, hanem bajonettel nyitottam. Csak később ismertem meg azt a kulturált felbontási módszert, ahol a konzerv mindkét végét körbe vágjuk nyitóval, majd szép fokozatosan az egyik végét nyomva a másik végén kedv szerinti karikákat szelünk.

Összetevők: marhahús, ivóvíz, sertéshús, gyártási szalonna, szeparált sertéshúspép, kukoricakeményítő, sertésbőrke, sertésfejhús, szeparált baromfihúspép, szójaliszt, részlegesen zsírtalanított zsírszövet, vöröshagyma, szójafehérje koncentrátum, marhafaggyú, konyhasó, fűszerek, stabilizátor (difoszfátok), antioxidáns (aszkorbinsav)

Lehet ma is kapni? IGEN!

Fontos kérdések: Van-e valaki, aki a ’70-es ’80-as években volt ifjú, és nem evett gyíkhúst? Milyen más neve volt még a gyíkhúsnak?

(Holnap közkívánatra: Négercsók)

Címkék: retro gastro különleges globus gyíkhús vagdalthús gszatronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr791801579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cikória 2010.03.02. 08:39:43

De rég láttam ilyet! A vándortáborokban volt vagdalthús ebéd- egységcsomagokba téve. Kaptunk hozzá valamilyen konzervnyitónak nevezett fémdarabot, de én sohasem tudtam kinyitni, így a vagdalthús általában érintetlen maradt.

zskoncz 2010.03.02. 08:47:15

@Cikória: csak nem balkézzel áldottak meg???
:DDD
engem igen sosem tudtam használni azt a nyitót!!! sőt ma sem tudom.... :DDD éhen halnék ha azon mulna az életem...

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.03.02. 09:23:13

Érdekes, a "gyíkhús" kifejezést nem ismertem eddig. Számomra kisdobos- és úttörőtáborok elmaradhatatlan, szerves része volt. Valami összehajtható konzervnyitót kaptunk hozzá, amit lehet hogy sok mindenre lehetett használni, konzervnyitásra mindenesetre teljességgel alkalmatlan volt. Naná, hogy mindenkinek volt svájci (jellegű) bicskája, na AZZAL ki lehetett nyitni, persze mindkét oldalon, és utána kitolom-felvágom-kenyérre vele-módszerrel megenni.

A posztban található link viszont kemény, már ami az összetevők listáját illeti... de legalább hozzáadott tartósítószer nincs benne. Majdnem bio, nem?

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.03.02. 09:27:23

Ja, egy tipp illetve "olvasók kérték" kategóriába: Egy igazi magyar különlegesség - Túró Rudi! (Csak és kizárólag töltelék NÉLKÜLI "pöttyös" az igazi!)

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.02. 09:52:29

mitől volt különleges. Szerintem én mindig ezen gondolkodtam...mi volt benne az amitől olyan különleges lett? Max az ízlelőbimbóim elküldtek melegebb éghajlatra:D

retro gastro 2010.03.02. 10:50:02

@Haynau: Túró Rudi a listára felvéve! Köszi.

retro gastro 2010.03.02. 11:42:09

@zéka: Valószínűleg a részlegesen zsírtalanított zsírszövet lehetett különleges benne.

Összetevők: marhahús, ivóvíz, sertéshús, gyártási szalonna, szeparált sertéshúspép, kukoricakeményítő, sertésbőrke, sertésfejhús, szeparált baromfihúspép, szójaliszt, részlegesen zsírtalanított zsírszövet, vöröshagyma, szójafehérje koncentrátum, marhafaggyú, konyhasó, fűszerek, stabilizátor (difoszfátok), antioxidáns (aszkorbinsav)

Beraktam az összetevőket a posztba is, mert érdemes minden olvasóval megosztani.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.03.02. 11:54:11

Azért "különleges", mert nemcsak az alap marhahús és sertéshús van benne, hanem sertésbelsőségek (tüdő, szív) is. Legalábbis a mostani "különleges"-nél ez a helyzet. Amúgy rengeteg változata létezett, például "magyaros", meg "tavaszi" - a külső megjelenésről nem is beszélve. Sajna a Globusos készletnek már csak az utolsó darabjait árulják ki, de Szegeden még gyártják.

"E" kategóriás kripliként és a szocializmusnak mindössze utolsó kétharmad évtizedét átélő gyerekként (pontosabben egy évtized volt, de Freud szerint az emberi emlékezet 3 éves korra fejlődik csak ki) már csak a '90-es években találkoztam vele, de nagyon megszerettem. A legjobb az, ha nem ragadunk le a mindkét oldalon felnyitás utáni kitolásnál és karikákra vágásnál, hanem azonnal ki is sütjük.

(A "gyíkhúst" mi már a menzai jellegű kajákra és a gyorskajákra használtuk...)

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.03.02. 14:17:50

Hidegélelmezésben még a teavaj + jam kombináció + alma a sajt elhagyva :)

kisa 2010.03.02. 16:25:15

@Haynau: Szerintem a túró rudit nem a pöttyös találta ki. Előtte volt valamilyen szabolcsi vagy nyírségi cucc, Bp-en találkoztam vele először talán '81-82-ben. És akkor valahogy olyan ciki volt, hogy ha valaki szerette. Barna csomagolásban, és tehén (?) volt a rajta. A pöttyös sokkal később jelent meg, szvsz

kisa 2010.03.02. 16:26:00

@kisa: De lehet, hogy hajdúsági volt...

retro gastro 2010.03.02. 16:38:32

@kisa: A túró rudi tudomásom szerint a Szovjetunióból származik, és egyébként ma napig árulják Oroszországban. Nekem az első emlékeim a '70-es évek elejéről vannak, és akkor már pöttyös volt a túró rudi. Írok majd erről is egy posztot.

kisa 2010.03.02. 17:25:02

@retro gastro: Akkor én találkoztam vele túl későn. Azóta is azt a feleldhetetlen hajdúságit vagy miylet keresem. Nekem AZ az igazi... :-)

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2010.03.02. 18:30:28

Ha egy módom volt rá mindig beszéltem a konyhás tisztessel hogy cseréljük ki a különleges vagdaltat sonkás vagdaltra méret ugyan az de az íze teljesen más. Ha az nem volt akkor magyaros vagdaltra cseréltettem, az kellemesen csípős volt.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.03.03. 10:10:58

@retro gastro: Igen, a SZU-ban találták ki, de ott vaj és vaníliás cukor is kerül a túró mellé, így lágyabb és sokkal nagyobb mértékű hűtést (vagy akár fagyasztást is) igényel. Nem kell érte Oroszországig menni, van a balti országokban és Ukrajnában is, sőt, a már említett Arbatban és a berlini orosz boltokban is. Ja és olyan ízek is vannak benne (mákos, kiwis, banános, kávés, marcipános, dinnyés), amit itthon hiába keresnél.

Ebből alakította ki a BTV a magyar rudit (amit egy Rudolf nevű művezetőjükről neveztek el), majd letelepítették a gyártását Pestről Mátészalkára hogy jobban kéznél legyen a friss tej.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.03. 10:41:21

@retro gastro: szerintem inkáb a difzsfátok miatt:D:D:D

Ja és ha írsz a túrórudiról, akkor ne feledkezz meg a pöttyös régi vetélytársáról (ami azóta megszűnt, és a nevére sem emlékszem), ami fekete csomagolásban volt. Arról már senki nem beszél:D

2010.03.06. 12:54:43

A malackarajon van ezekről a húsnak álcázott termékekről egy jó kis írás, érdemes felkeresni. Garantáltan nem fog senki többet venni ezekből. Egyébként vennék, mert valamikor, mikor még husiból készült, akkor pl. a globus-féle egész ehető volt. De manapság inkább a panelgarázsokból kialakított mini-abc-k polcain szomorkodnak, és csak a mindenre elszántak veszik.
Most belegondolva, minden ilyen jellegű blogon azon siránkozok, hogy a régi jobb volt, az új meg rossz. De mit csináljak, ha egyszer ez az igazság? :(

respecta /01 2010.03.07. 08:15:12

Ez a poszt konkrét emlékszelence nyitogató volt!
Kösz' érte!

Régen nem eszem már, mert a régit meg sem közelíti ízben...azt szerettem.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.03.30. 21:52:49

@kisa: A pöttyös a tényleg szabolcsi. Mátészalkai

csahb 2010.04.21. 16:30:49

Csipőshurka, ismerős ez valakinek?
Ugyanolyan kiszerelésben volt mint a vagdalthús.
Szerintem ez volt a katonai ellátmány legalja, nem hiszem, hogy civil forgalomban is létezett.

Platon 2010.04.21. 18:13:53

@no-night:

Sőt mi több, a fény utcai piacnál az orosz boltban is kapható. Pl. mákos változatban is.

bioLarzen 2010.04.21. 19:44:38

Nálunk a seregben anno (Tata, 90-91) nem csak ez a fajta, hanem minden vagdalthús-konzerv gyikhus volt - így, rövid i-vel és u-val, ezt az öregek nagyon kihangsúlyozták, mondván "Nem gyíkhús, gyikhus, bazze, gyíkot nem eszünk, nem vagyunk állatok!" :D

bio

bioLarzen 2010.04.21. 19:47:37

@Platon: ott is, meg a fóti Cora-nál is van egy oroz kaják boltja, ott is lehet kapni. Nekem nagyon bejön, bár teljesen más ízvilág, mint a magyar, és állagra is tök más - vastagabb, de habosabb. A mákos nagy csalódás volt, az gyakorlatilag vaníliás, rudanként kb. 5-6 szem mákkal :(

Viszont szintén ebben a boltban találtunk Tarhun nevű üdítőt, ami szagos mügés ízsítésű. Komolyan.

bio

bioLarzen 2010.04.21. 19:49:37

@csahb: Sztem a hurkás gyikhius rendben volt, feltéve, hogy volt annyira öreg, hogy a zsírtarrtalma kivált, és össszeállt az alján. Ugyanis brutlisan nagy zsírtartalma volt, de amúgy sztem az íze rendben volt.

(Ja, és ha katonai ellátmány, sztem abban a "riadókészletben" található csokikonzerv volt a legjobb, elvileg krémes, gyakorlatilag beszáradt csoki májkrémesdobozban, de az íze megvolt.)

bio

AlbA 2010.04.21. 23:03:17

@bioLarzen:
Ja,mi kaptunk lekvárkonzervet,sonkás-tojás konzervet(ami zöld volt,de finom )kenyérkekszet,az általad említett csokikonzervet,meg valami magas C vitamin tartalmú(?) borzalmas ízű italport.

Behajtó70 2010.09.10. 09:24:40

Felülemelkedve a erőteljes ellenérzéseimen (nem értem mitől lehet valakinek Tóta W a kedvence), adok egy receptet e kiváló termékhez:

Neve: Kempingpörkölt, mi találtuk ki.

Hozzávalók: 2-3 tégla, rajta serpenyő vagy bogrács, olcsó szalonna (gyengébbeknek étolaj), vöröshagyma, Globus zöldborsó konzerv levével (0,5 kg), 2-3 gyíkhús, só, bors.

Óccsó szalonnát kiolvasztani, pár fej vöröshagymát felkockázni, beledobni, üvegesre sütni. Ebbe gyíkhúst dobni, sózni, borsozni, és sütögetni 2-3 cigarettányi ideig (láncdohányos), ezután rá a teljes zöldborsó konzervet levestül. Összefőzni, kavargatni. Vigyázni, borsókat nem szétpréselni. Csak egyet rottyanjon és kész.

FIGYELEM! Kizárólag nyílt tűzön jó, otthon gázon is kipróbáltuk, nem volt finom.

Környezet: Balatonközeli szántóföld széle bodzabokorral, illegali sátorral.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2012.01.05. 14:48:52

Ezen a néven már 73-ban is szerepelt a honvédségi ellátmányban. Az állítólag "sonkás" változat állaga és egynemű, rózsaszín volta miatt a "radír" becenévnek örvendett.
Télen sátor nélkül a hóban (akkor még volt hó, télen éjszaka mínusz húsz is rendszeresen előfordult) a két végét szöggel megszűrva (hogy a forró lé eltávozhasson) parázsban sütve egészen ehető volt. Persze a körülményekhez képest.
süti beállítások módosítása