Gyermekkorom hétvégéinek egyik legfonotosabb része a reggeli tejeskávé volt. Óvodás koromban bögrében elkészítve jutottam hozzá, de iskolás éveimben mind gyakrabban rakták elém a tejet és a csehszlovák "instant" Vitakáva üveget, hogy készítsem el magamnak. Ha bármi is, az "instant" szó bizonyosan nem illett erre a kávéporra, mivel sem azonnal, sem fékezett módon, sem hideg, sem meleg tejben nem oldódott. A tejjel teli bögre tetején por formájában lebegett, és a kanál ütemes keverésére sem volt hajlandó oldódni. Nem kis idő elteltével a kávépor minimális tejet magába szívva fekete csomókká alakult, és így lebegett tovább a tej felszínén. A tej ekkor még mindig fehér színben pompázott. Amikor kialakultak a fekete csomók, a kiskanállal a bögre oldalához paszírozva lassan-lassan megtört a jég, és beindult egy minimális oldódás. Kb. 10 perces odaadó munka után a kávé 60-70%-ban feloldódott, a maradék csomó formájában lebegett tovább. Ekkor már csak egy gyors szűrésre és cukor hozzáadására volt szükség, és kész is volt a tejes kávé. Kiadós munkát igényelt, de nagyon finom volt, ez nem vitás! Nem tudom, hogy a Vitakáva Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható volt-e, mi minedenesetre mindig Csehszlovákiából hozattuk, ha valaki arra járt. Itthon azokban az időkben lehetett-e más helyettesítő terméket kapni, azt sem tudom, én csak a Vitakávát ismertem. A rendszerváltás mennyire tépázta meg a Vitakáva csehszlovák karrierjét, nem derült ki számomra, de nagy örömömre Csehországban továbbra is kapni.
Lehet ma is kapni? IGEN!
(Pénteken: Tejforraló)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)