Vitakáva

 2010.12.06. 10:05

Gyermekkorom hétvégéinek egyik legfonotosabb része a reggeli tejeskávé volt. Óvodás koromban bögrében elkészítve jutottam hozzá, de iskolás éveimben mind gyakrabban rakták elém a tejet és a csehszlovák "instant" Vitakáva üveget, hogy készítsem el magamnak. Ha bármi is, az "instant" szó bizonyosan nem illett erre a kávéporra, mivel sem azonnal, sem fékezett módon, sem hideg, sem meleg tejben nem oldódott. A tejjel teli bögre tetején por formájában lebegett, és a kanál ütemes keverésére sem volt hajlandó oldódni. Nem kis idő elteltével a kávépor minimális tejet magába szívva fekete csomókká alakult, és így lebegett tovább a tej felszínén. A tej ekkor még mindig fehér színben pompázott. Amikor kialakultak a fekete csomók, a kiskanállal a bögre oldalához paszírozva lassan-lassan megtört a jég, és beindult egy minimális oldódás. Kb. 10 perces odaadó munka után a kávé 60-70%-ban feloldódott, a maradék csomó formájában lebegett tovább. Ekkor már csak egy gyors szűrésre és cukor hozzáadására volt szükség, és kész is volt a tejes kávé. Kiadós munkát igényelt, de nagyon finom volt, ez nem vitás! Nem tudom, hogy a Vitakáva Magyarországon kereskedelmi forgalomban kapható volt-e, mi minedenesetre mindig Csehszlovákiából hozattuk, ha valaki arra járt. Itthon azokban az időkben lehetett-e más helyettesítő terméket kapni, azt sem tudom, én csak a Vitakávát ismertem. A rendszerváltás mennyire tépázta meg a Vitakáva csehszlovák karrierjét, nem derült ki számomra, de nagy örömömre Csehországban továbbra is kapni.

Lehet ma is kapni? IGEN!

(Pénteken: Tejforraló)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia vitakáva

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr532496189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.12.06. 14:32:46

En ezt nem ismerem, de volt Macikave is anno, es nagyon szerettem, bar utolag visszaemlekezve rettenetes ize volt.

Adelaida 2010.12.06. 17:50:36

Igen, a Macikávé...! Ez a Vitakáva nem ismerős nekem sem. Egyébként a cseszkó retrogasztró se lehet semmi!

Mitya Ivanov 2010.12.07. 12:32:39

A vitakávát nem ittam, de sok lakásban láttam az üvegét dísznek használták. Üresen felrakták a szekrény tetejére, és ott volt. Hogy mi értelme volt ennek, azt nem tudom, talán az hogy mindenki lássa, hogy külföldi termék. Lengyel megfelelője az Inkakávé volt, na ebből sokat ittam. Ez gabonából készült azonnal oldódó ital volt, forró vízben kellett feloldani, majd tejjel felönteni.
A Macikávé viszont rendszeres reggeli ital volt nálunk, szerintem sem oldódott el, az íze nem volt olyan rossz. Ugye katángkóróból azaz cikóriából készült míg a Vitakáva meg az Inkakávé árpából.
A cikóriakávé amúgy az egyik legjobb vértisztító, nagyon egészséges, olyan a hatása mint a zellernek.

Adelaida 2010.12.07. 14:16:44

@Mitya Ivanov: Igen, a Macikávé cikóriából volt, még most is lehet kapni... A Vitakáva nekem továbbra is passz - viszont az én nagymamám egy Inka kávés műanyag dobozt riszájklingolt, azt hiszem, kristálycukor tárolására. Volt rajta egy zord indián fej is, onnan tudtam meg, hogy az inkák egy indián törzs (ugye...?).
Tényleg - akkoriban nagy ritkaság volt, hogy valaminek olyan csomagolása legyen, hogy miután kiürül, még akkor is használni lehessen. Inkább fordítva. Valszeg ez dobott a Vitakáva értékén is.
És köszi a cikória (vagy katángkóró) bemutatását ;-)

siófoki35 2010.12.08. 00:53:40

katángot én a szép kék virágai miatt szeretem <3

Catia 2010.12.11. 15:54:11

Sziasztok!!!!!!!
Maci-t még mindig lehet kapni! Én függő vagyok! Otthonról mindig több dobozzal jövök vissza (No-ban lakom), és még bent a cégnél is van. Olyan aranyos a doboza, ahogyan a maci issza a kávét belőle :)
Ilyesmi gyerekkávét először a soproni tüdőszanatóriumban ittam, vajas-lekváros kenyérrel kínálták mindig. Azt is ott ismeretem meg, mert mifelénk (Zalában) vagy vajas kenyér volt, vagy lekváros. De a kettő együtt sosem. Aztán ilyen macit adtak a nagykanizsai kórházban is, nagyon finom volt, kiflivel és túróval. Ez volt a kímélő étrend! ;)
Jók ezek a gabona kávék. Mondjuk amiben sok cikória van, az elég édes, szerintem nem kéne már külön cukrot adni hozzá.

Inimma 2017.11.18. 11:42:55

Valamikor a 70-es években ittam utoljára Vitakávát. Akkoriban ízlett, úgy emlékszem.
süti beállítások módosítása