Az alumínium ételhordó már az ötvenes években szerves részévé vált a magyar gasztronómiai infrastruktúrának, és tévedés lenne azt gondolni, hogy mára teljesen kiszorították a plasztik ételhordók és eldobható műanyag dobozok. 2-3-4-5 szintes ételhordók léteztek egy felső fedővel, amit megfordítva süteményt is kiválóan lehetett szállítani. Amennyiben egy ötrészes ételhordót egy háromfogásos ebéd szállítására szántuk, két szint kiemelése praktikusnak tűnt, de ilyenkor a fogantyú nem szorult a tetőre, ami könnyen a leves, esetleg a tökfőzelék kilögybölését jelentette. De ne gondoljuk, hogy a rendeltetésszerűen használt ételhordó megóvott a kilögybölés ellen. Ilyen bármikor előfordulhatott! Ennek mellékhatásait három módon is csökkenteni lehetett.
1) A fogantyú és a tető közé összehajtott újságpapír tuszkolása (általában Népszabadság), ami az edények szorulását és a sínbe való feszítést hivatott előidézni.
2) Sárga Centrum Áruházas nylon zacskóba való bugyolálása, hogy szállítás alatt ne csöpögjön a meleg tojásleves/borsófőzelék/stb. a nadrágunkra.
3) A lábaskák feltöltésének sorrendje: alul a leves, ha kilögybölődik, ne áztassa el a krumplit és a süteményt, fölötte a főzelék (hasonló okokból), azután saláta, majd a krumpli/rizs és legfölül a sütemény.
Mindhárom óvintézkedés együttes betartása komolyan csökkentette a szállítás kockázati tényezőjét.
Alkalmanként azonban az is előfordult, hogy a konyhán, ahonnan az ebéd érkezett, elkavarták az egyik láboskát. Ilyenkor kellemetlen helyzet állt elő, mivel kiegészítő láboskákat nem forgalmaztak. Ilyenkor egy piros Bonyhádi zománcozott lábos került a hiányzó alumínium láboska helyére jelentősen csökkentve a passzentos ételhordó használati értékét, de a jövőbe kitolva egy új ételhordó beszerzésével járó nem kívánatos költségeket.
Lehet ma is kapni? Vaterán igen!
(Kedden: MN kanálgép)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)