Alumínium ételhordó

 2010.11.26. 09:49

Az alumínium ételhordó már az ötvenes években szerves részévé vált a magyar gasztronómiai infrastruktúrának, és tévedés lenne azt gondolni, hogy mára teljesen kiszorították a plasztik ételhordók és eldobható műanyag dobozok. 2-3-4-5 szintes ételhordók léteztek egy felső fedővel, amit megfordítva süteményt is kiválóan lehetett szállítani. Amennyiben egy ötrészes ételhordót egy háromfogásos ebéd szállítására szántuk, két szint kiemelése praktikusnak tűnt, de ilyenkor a fogantyú nem szorult a tetőre, ami könnyen a leves, esetleg a tökfőzelék kilögybölését jelentette. De ne gondoljuk, hogy a rendeltetésszerűen használt ételhordó megóvott a kilögybölés ellen. Ilyen bármikor előfordulhatott! Ennek mellékhatásait három módon is csökkenteni lehetett.

1) A fogantyú és a tető közé összehajtott újságpapír tuszkolása (általában Népszabadság), ami az edények szorulását és a sínbe való feszítést hivatott előidézni.

2) Sárga Centrum Áruházas nylon zacskóba való bugyolálása, hogy szállítás alatt ne csöpögjön a meleg tojásleves/borsófőzelék/stb. a nadrágunkra.

3) A lábaskák feltöltésének sorrendje: alul a leves, ha kilögybölődik, ne áztassa el a krumplit és a süteményt, fölötte a főzelék (hasonló okokból), azután saláta, majd a krumpli/rizs és legfölül a sütemény.

Mindhárom óvintézkedés együttes betartása komolyan csökkentette a szállítás kockázati tényezőjét.
Alkalmanként azonban az is előfordult, hogy a konyhán, ahonnan az ebéd érkezett, elkavarták az egyik láboskát. Ilyenkor kellemetlen helyzet állt elő, mivel kiegészítő láboskákat nem forgalmaztak. Ilyenkor egy piros Bonyhádi zománcozott lábos került a hiányzó alumínium láboska helyére jelentősen csökkentve a passzentos ételhordó használati értékét, de a jövőbe kitolva egy új ételhordó beszerzésével járó nem kívánatos költségeket.

Lehet ma is kapni? Vaterán igen!

(Kedden: MN kanálgép)
 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia alumínium ételhordó

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr662474183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newnt55 2010.11.28. 09:33:23

A hétvégéken a telekre vittük a kaját ilyen éthordóban. Jó volt mert rá lehetett tenni a camping gáztűzhelyre és megmelegíteni benne az ételt.

refes 2010.11.28. 19:08:51

Nagymutternek mai napig ilyenben hozza az önkormányzat az ebédet. Már vagy 30 éve megvan neki!

Nefernefernefer 2010.11.29. 07:35:51

Sárga Centrum áruházas zacskó... Pontosabban narancs sárga, fekete felirattal. Sóhaj...

Adelaida 2010.11.29. 10:55:51

Alap volt annak idején egy háztartásban, nem...? Ami a kilögybölődést illeti, sztem nincs tuti recept ellene azóta sem. Ja igen, de még mindig van népszabi.

Mitya Ivanov 2010.11.30. 17:24:46

krumlifőzelék kis szafttal
süti beállítások módosítása