Zsúrkenyér

 2010.11.10. 06:11

A zsúrkenyér a vendégségek állandó kelléke volt, és ezt egy cseppet sem bántam, ilyenkor édesanyám rendszeresen tojáskrémes és húskrémes szendvicseket készített szigorúan zsúrkenyéren. A zsúrkenyér édeskés íze nagyon jól passzolt a sós kencékkel. Alkalmanként 6-8 szeletet is eltüntettem belőle, ami nem kevés, figyelembe véve, hogy akkor még javában általános iskolás voltam. De vendégségeket ellensúlyozandó, a hétköznapokon a zsúrkenyér még mutatóban sem tűnt fel otthon, és ezt el is fogadtam, mint adottságot; soha nem követelőztem zsúrkenyérért hétköznapokon, csak izgatottan vártam a vendégségeket, ahol a zsúrkenyér mellett Macskanyelvet lehetett kapni ajándékba a vendégektől, de erről már előzőekben írtam.


Lehet ma is kapni? IGEN (elvétve)
 

(Pénteken: Citrompótló)
 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

 

Címkék: retro gasztronómia zsúrkenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr592437189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nefernefernefer 2010.11.10. 09:45:57

Nálunk otthon soha nem volt zsúrkenyér, a vendégek is kénytelenek voltak rendes kenyérrel megelégedni. Volt viszont a napköziben!!! Ferdére vágott zsúrkenyér, rajta majd' olyan vastag vajréteggel, mint maga a kenyér... Mindig a tálca szélével kapartam le a fölös cuccot róla. Szerettem az édeskés ízét, az elmaradhatatlan napközis teával, vastag fölös tejeskávéval, karamellel szigorúan műanyag pohárból...

Adelaida 2010.11.11. 10:38:20

Fú, tényleg nagyon finom volt. Ízre édeskés, kicsit mint a vajaskifli, textúrája nagyon jó, tehát szeletelni is jól lehetett, nem volt benne üreg stb, és mindig optimális vastagságú aranybarna héja volt, belül pedig hófehér bele. Téliszalámis "szendvics" (engem ez a szendvics szó is későn, kb. 8 évesen ért el, otthon csak "kenyeret" ettünk) - szóval ilyet mikulásbálon, vagy anyukám munkahelyének nőnapi ünnepségén ettünk leginkább. Nem lehetett mindig kapni (tipikus szocialista macska-egér játék a jónéppel); viszont előfordult, hogy szombaton fél tizenkettőkor már csak két ilyen, viszonylag drága pékáru árválkodott a kenyérboltban -biztos zárás előtt előszedték a pult alól ;-) .

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.11.11. 17:53:45

Frissen biztos finom mint amit szeletelten lehet kapni becsomagolva!

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.11.11. 19:15:34

Amikor 3.60 volt egy kiló fehér kenyér, a fél kilós zsúrkenyér volt 4 Ft. Tíz darab zsemle ára.
Egy zsemle 5 dkg, azaz súlyban is tíz zsemle egy zsúrkenyér.
Érdekes árképzés volt.

Szalacsi_Dezső 2010.11.12. 07:51:08

@hajdul: hát azért volt erre az Árhivatal. :-))
Viszont mindenhol ugyanannyiba került Battonyától, Nemesmedvesig. :D

gipszelek 2010.12.17. 13:27:42

Tipikus szendvicskenyér volt. A napköziben mi sosem kaptuk, mert szerintem ahhoz drága volt. Én is a hajszálvékony téliszalámi karikákra emlékszem rajta, de raktak rá valamilyen jellegzetes krémet is, ami nem vaj volt, de sosem jöttem rá, hogy az micsoda.
süti beállítások módosítása