Meggyfuré

 2010.10.04. 06:15

A meggyfuré a tejdropsz és nebuló mellett a ’70-es ’80-as évek keménycukorka triumvirátusnak számomra legkedvesebb tagja volét. Nem volt finom, és emellett még nagyon durván a fogaimba ragadt minden alkalommal, amikor szétrágtam; de nem volt mit tenni, szét kellett rágni, mivel a furé belsejében húzódott meg a tömény meggy szirup, amit akár szétrágás árán is azonnal meg kellett kaparintani. A furé magyarul egyszerűen töltött cukorka, de a meggyes töltött cukorka kiérdemelte, hogy ő furé legyen, se nem töltött cukorka, se nem dropsz. A tejdropszhoz hasonlóan szinten hosszú tíz éveknek kellett eltelnie, hogy fény derüljön a furé miért is lett furé. Párizsban ért a felismerés, hogy a fouré, valóban töltöttet jelent, és ezt milyen éleslátással vette át a szocialista élelmiszeripar, bízván a meggyfuré célcsoport (4-14 év) széleskörű francia nyelvismeretében. És ez természetesen megmagyarázza, hogy a tejdroszp miért nem lett tejfuré, és a meggyfuré miért nem lett meggydropsz.
 

Lehet ma is kapni? NEM
 

(Legközelebbi bejegyzés szerdán jelenik meg: Albert keksz)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)


 

Címkék: retro gasztronómia meggyfuré

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr372342194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nefernefernefer 2010.10.04. 09:50:59

De hova volt írva, hogy meggyfuré? Merthogy ilyesmiről soha nem hallottam, viszont szerintem ilyen cukrot ettem. Rajta volt ez a csomagolásán???

zskoncz 2010.10.04. 09:59:56

én sem emlékszem hogy milyen volt a csomagolása.
de arra igen hogy volt ilyen cukorka zöld almás is. meg arra is, hogy nyáron egy tömbbé ragadt össze a zacskóban a cukor, és volt hogy még a zörgős zacskóba is beleragadt, amit nem lehetett kiszedni belőle. :)
ettől függetlenül az volt a kedvencem.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.10.04. 11:12:50

Ez nem volt finom? En most is megennem!
Jut eszembe, a selyemcukorrol volt mar szo?

Adelaida 2010.10.04. 14:56:24

A meggyfuré azt az időszakot juttatja az eszembe, amikor a nagymamám, miután bekapcsolta a tévét, azt mondta: még tíz perc amíg bemelegszik, és jön az adás!...
Addig is volt : meggyfuré - emlékeim szerint kis - mondhatni: "pocket-size" -nejlonzacskóban adták, benne csomagolatlanul, nem egyszer tömbösödve a furé cukorkák, amik ovális alakúak voltak, rajtuk (ha nem törtek-tapadtak-olvadtak -folytak össze) cikornyás mintával... A zacskó kanárisárga színű volt, rajta egy pisze orrú gyerek kontúros rajza, amint bénán vigyorog a fülére akasztott meggyekkel. Ízre azt hiszem, baromi édes volt. 1982 őszén láttam-ettem először.
Hasonlóképpen volt kávéfuré is, ugyanolyan nejlonzacskóban, de talán fehér műanyag volt, és egy mexikói szombrerós fazon volt rárajzolva, kék-sárga kolorittal. Ezt, ha lehet, én egy fokkal jobban szerettem.
És való igaz, hogy voltak zöldalmás, szőlős és málnás (ebből többféle is) töltött cukrok is - jellemzően zizegős, négyzet alakú zacskóban, a szemek nem csomagolva, de sok esetben mattítva vmi pocukros felületképzés által, így nem tapadtak össze. Formára olyanok voltak, mint két, pánttal körbefogott félgömb, ahol a gömbök átmérője kb. 1,2-1,5 cm.
Valamint volt még narancsos és citromos savanyúcukor is; a cukorszemek kis narancs- és citromgerezdeket imitáltak, ízre a legblődebb szörparomákat idézték. Akinek ilyen volt a Mikulás-csomagjában, elszontyolodott.
A tejdropsz és a töltetlen savanyúcukorka meg ezektől valamivel kisebb, kb. 1,2 cm hosszú ellipszis alakú cukorkaszem volt.
A málnás cukorból volt olyan is, ami apró stilizált málnaszemeket formázott; a lutri az volt, hogy van-e benne töltelék. Mert ha nem, akkor elég gáz volt ráharapni. Ezt a fajtát később (tán még most is?) "Rocky" néven is láttam futni, nem ok nélkül.
A gyümölcsös keménycukorka-témában a prime-kategóriás emlékezetem szerint az "Eper-Barack" nevű cucc volt. Ezt be lehetett vinni ovis csoportos szülinapos körbekínálgatásra is. Úgy rémlik, elég nagy, zizegős zacskóban adták, amin talán egy felöltözött kacsa volt, a szemek ugyanolyanok, mint a meggyfuré, DE egyenként csomagolva. Az íze az akkor viszonylag ritkaságnak számító epres töltött és (sárga?)barackos töltött volt. A nyelvet befogta.
Elnézést a sok offolásért, még csak annyit: a cukor-ranglistában a meggy- és kávéfuré az olcsó (2,40 Ft),de nem túl bevállalható kategória volt, nem olyasmi, amivel vendégeket kínálgatsz. Max. nagymama a kisunokát. A többi gyümölcsízű cukor meg jellegzetesen a mozi/szíházi büfékben volt népszerű; jól lehetett őket zörgetni előadás alatt. Ezeket már be lehetett tenni osztálykirándulásra,stb. A nyolcvanas években 4 forint körül volt egy csomaggal. Az Eper-Barack valamivel többe került, de ritkán vettünk csak úgy, inkább alkalomra, és valszeg megvolt 7 Ft is, csak úgy, mint a selyemcukor, amiről én is várom már a posztot :)

Szalacsi_Dezső 2010.10.04. 17:33:18

@Adelaida: szerintem a bloggazda fel fog kérni vendégposztra.

retro gastro 2010.10.04. 17:51:27

@Szalacsi_Dezső: Jó a meglátás, felkérés már folyamatban...

SLACÓ 2010.10.05. 00:54:30

Szerettem. Ha jól emlékszem a csomagolására; fehér nejlon zacskóban lehetett kapni, rajta egy szeplős kislány arcképével, fülén meggy fürttel. Mikor kellő szopogatás után a cukorka oldala eléggé elvékonyodott, a nyelvemmel kanalaztam ki a benne lévő meggylekvárt. Így ettem, később sem rágtam össze. Felejthetetlen íz, szinte most is érzem a számban miközben ezt írom. Ha lehetne még kapni, biztos vennék most is néha magamnak... :-)

Nefernefernefer 2010.10.05. 10:29:20

@Adelaida: Jó kis írás, főleg a tv bemelegedése idézett elő a gyomromban fájó nosztalgiát...

Adelaida 2010.10.05. 10:39:57

@retro gastro: Hát, nem volt hiába a sok korabeli junkfood fogyasztása, köszi szépen :)

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.10.06. 05:38:07

Ezt én is imádtam, de finom volt!!!! :)))))
És volt meggyes csokiszelet is, azt is vajon miért nem gyártják már?!?

István Steve 2016.10.21. 20:42:28

S ha mohó voltál a cukorka él
es oldala megvágta a nyelved.
süti beállítások módosítása