Bélszínroló-összeesküvés

 2010.04.20. 06:34

Vendégposzt neofrix baszmacs-tól

 

A bélszínroló mindig rejtély volt számomra. Gyerekkoromban azért, mert nem tudtam, mi a bélszín. Ezek megeszik az állat belét? - gondoltam émelyegve, és nem jutott eszembe, hogy én is megeszem a hurkát. Később pedig azt nem értettem, miért darálják le a marha legdrágább részét, hogy aztán kenyérrel meg fűszerekkel keverve fasírtot csináljanak belőle?

Előbb átverést sejtettem, hogy tán az ázott kenyeret akarják itt nekünk eladni, bélszínárban. Mennyi lehetett ebben a bélszín? A hatvanas évek bélszínrolóját már nem tudom elővenni, de mivel a termék ma is létezik, megnézhetjük, hogy most mi van benne:

- víz (34%)
- marhahús (20%)
- kenyér, zsemlemorzsa
- bélszín (9%)
- hagyma
- elemi rost (búza)
- tojáspor
- jódozott só
- szójaliszt
- fűszerek
- emulgeáló só (E450)
- ízfokozó (E621)

Az ázott kenyér megvan, kipipálhatjuk. A 9%-os hatóanyagtartalom talán kicsit szerény a termék nevéhez képest, de az ára nem tűnik szörnyűnek: bruttó 1000-2000 Ft kilója (2006), attól függ, mekkora csomagban vesszük. Ebből sehogy sem kerekedik ki egy minősített átverés. A bélszínroló-összeesküvés kulcsa nem a pénz, hanem a roló származása: ki kell derítenünk, honnan és miért jött a világra ez az étel?

A bélszínroló emlékeim szerint a hatvanas években tűnt fel, a létező szocializmus virágkorában. A kemény vonal hívei ekkortájt azon aggódtak, hogy a konszolidáció életszínvonaljavító intézkedései majd fellazítják a harcos proletáröntudatot. "Mit tehetünk, hogy (...) a kommunizmus pihentető, derűs partjaira lépő emberek ne a kényelemben szuszogva terüljenek el az anyagi jólét langyos homokpartjain?" - kérdezte Váci Mihály. Fridzsider- meg gulyásszocializmust emlegettek maró gúnnyal, de mellélőttek vele, mert az istenadta nép örömmel vette magára ezeket a jelzőket. Bele is épült mindkettő az országimázsba, pedig utóbbi akkor még fel sem volt találva.

Ebben a környezetben már nem számított főbenjáró bűnnek, ha valaki a jólét kérdéseit feszegette. A bátrabbak alkamatlankodni kezdtek, hogy miért nem kapni borjúhúst, pacalt, májat, s erre az illetékesek magyarázkodni tartoztak. Hol a kiviteli tervcélokat vették elő, hol meg Darwint, hogy az evolúció még nem készült el a hortobágyi kilencmájú libával. De azért néha azért összekapták magukat, és ilyenkor új termékek jelentek meg a Közértek polcain.

Tán bélszín is kerülhetett volna a hentes kampójára, de minek? Fölösleges erőfeszítés lett volna, hiszen a vesepecsenyét eredeti alakjában csak kevesen ismerték. A munkásosztály (az uralkodó) és a parasztság (a szövetséges) az előző rendszerben sem bélszínen élt, és később sem nagyon volt hol tanulnia. Ha életében egyszer ilyesmit kért a SZOT-üdülőben, kapott egy darab marhahúst, még jó ha nem a levesből. Talán ízlett neki, de csupán ezért nem szedte volna fel az utcakövet. A bélszín-probléma megoldására tehát elég volt egy nagyszerűen kitalált pótlék is.

Nincs rá bizonyítékom, de mélyen hiszek a bélszínroló-összeesküvésben. A rolóban pártunk és kormányunk zseniális alibijét, apológiáját látom. A roló nem csupán megmagyarázza, hová tűnt abból a rengeteg marhából a bélszín, de újradefiniálja a bélszín fogalmát is. A fura nevű burzsuj huncutságból mindenki számára elérhető, ismerős ízű étel lett. Nem foglalta el a bélszín helyét, mert az üres halmaz volt, csupán elvonta róla a figyelmet. Elkerülte a durva, nyilvánvaló hamisítás csapdáját, amibe a baráti szocialista országok rendre belepotyogtak, géppel szövött hússzeleteikkel együtt. A roló az évek során megbízható híveket szerzett magának, akik még az ilyen-olyan fingerek megjelenésekor sem pártoltak el tőle. Itt a vége, fuss el véle, mindenki jól járt.

Az összeesküvés egyetlen áldozata a göngyölt bélszín lehetne, de az egy gőgös arisztokrata, rá se hederít balkézről való gyermekére.

Lehet ma is kapni? IGEN!

(Holnap: Májkrém)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr651935856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AgentO 2010.04.20. 07:38:08

Itt vannak még hasznos információk az "ügyhöz":)
malackaraj.blog.hu/2009/07/15/a_belszinrolo_akta

Egyébként nagyon szerettem, a menzán ha volt, akkor előbb megettem a főzeléket, majd a gondosan megtisztogatott bélszínroló következett, kenyérrel, yumi.

Szalacsi_Dezső 2010.04.20. 07:49:13

Az igazi békebeli nagyon finom volt. A maiak küzül nem mindegyik finom. Van köztük elég dzsuvás jellegű is.
Mi bélszínroládnak hívtuk.

mbenedek 2010.04.20. 09:19:24

És melyik mai hasonlít szerintetek az eredetire? Én sajnos nem találtam még olyat :( igaz, nem is próbálkoztam túl kitartóan...

Division 2010.04.20. 09:53:15

"Lehet ma is kapni? IGEN!"
Sajnos NEM!!!!!!!!!!
A gazdasági válság a Mirelite céget is elsöpörte, így már nem lehet kapni az eredeti, igazi bélszínrólót :-(((((((
Csak a korábban is piacon lévő, mindenféle gagyi hamisítvány, ehetetlen vackokat lehet továbbra is kapni.

Némi reményt kelt, hogy most februárban felvásárolta a Mirsa a Mirelite márkát, és állítólag a régi termékek feltámásztását tervezik:
www.elelmiszer.hu/cikk.php?id=6448

Egyébként én kiskorom óta bélszínróló függő vagyok :-)

Nefernefernefer 2010.04.20. 14:03:45

Kedves neofrix baszmacs, zseniálisan írsz, nagyon tetszik a stílusod!

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.04.20. 14:16:35

nagyon jó poszt, a szerző elméletével meg egyetértek :) a korabli újságcikkek tanúsága szerint akkoriban tényleg nem lehetett ilyesmiket kapni a hentesnél, hogy bélszín, de még májat sem sokszor. viszont (szintén korbali újságcikkekből tudom) időről időre tájékoztatták a jónépet, hogy milyen új termékek kerülnek a polcokra.

egyébként a bélszínrolót imádtam, főzelékhez ettük, és sajna nem túl gyakran.

AgentO 2010.04.20. 15:29:48

@mirko vosátka: "főzelékhez ettük, és sajna nem túl gyakran. "

hát, meg nem untuk az biztos, hatalmas flash volt, amikor otthon főzelék mellé kettőt kaptunk, a menzán megszokott egy helyett, persze nem beszélve az otthoni főzelék és a menzás közötti különbségről:)
Amit nagyon utáltam az az volt, hogy a konyhás beleb.szta a főzelékbe a rolót, húst, fasírtot, és persze vegyél a főzelékhez kést/villát/kanalat, előbb vágd össze a feltétet késsel villával (fickós feltétek voltak ezek, a kanál nem vitte őket), közben persze a feltét aljasan lesüllyedt a nyomás hatására a főzelék aljára, mint a nautilus, ott kellett rá vadászni, összevágás után persze a főzelékes kés/villát elhelyezni valahogyan a tálcán, hogy ne kend össze magad, persze előbb a letörlésükhöz elhasználni a hártyavékony szalvétát (vazz, talán valami plazmakéssel hasították az alap vékony szalvétalapot még két háromfelé a konyhások), mert a lenyalásától ma is borsózik a hátam. Utána persze vadászni a főzelékben a feltétre, illetve nem bezabálni az elején:):)

Division 2010.04.20. 15:41:39

@AgentO: én ezért fejlesztettem ki azt a technikát, hogy már sütés előtt összevágtam a rolót! De ezt csak az eredetivel lehet megcsinálni, a hamisítványok szétmállanak.

AgentO 2010.04.20. 16:01:03

@Division: Persze, otthon alap volt, mert eleve nem tettem bele a főzelékbe, hanem mellé toltam, sajnos a hajhálós, szőrös hónaljú, egytől egyig bunkó konyhás nénik dobták bele a feltétet a főzelékbe....micsoda traumák:)

Motorpenis 2010.04.20. 16:25:54

Először valamikor a kilencvenes évek elején ettem ilyet vendégségben. Megkérdeztem, mi az, és azt mondták, bélszínroló...ez elég volt ahhoz, hogy bizalmatlan legyen vele, és azt hiszem, nem is nagyon ettem meg. Később, felnőttként hozzájutottam, akkor ízlett.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.04.20. 16:31:58

@AgentO:

"hát, meg nem untuk az biztos, hatalmas flash volt, amikor otthon főzelék mellé kettőt kaptunk, a menzán megszokott egy helyett, persze nem beszélve az otthoni főzelék és a menzás közötti különbségről:)"

jaja, kettőt kaptunk otthon és nagy volt az öröm :)

a menzás értekezésedről meg eszembe jutottak hirtelen az undorító menzás "fasírtok". de nem akarok off lenni :)

retro gastro 2010.04.20. 17:41:40

Egy nagyszerű poszt! Véletlenül találtam rá az netet böngészve, és rögtön éreztem, hogy köztünk a helye. A kommentek alapján úgy tűnik, nem tévedtem. Köszönjük, baszmacs!

neofrix baszmacs · http://nemblog.blog.hu/ 2010.04.20. 18:47:50

Mindenkinek köszönöm az elismerő szavakat.

A kedves házigazdát megkérném, hogy a poszt végére másolja már be a lemaradt utolsó mondatot, mert anélkül olyan az egész, mint a bélszínroló, aminek már valaki leharapta a végét. Ez volna az:

Az összeesküvés egyetlen áldozata a göngyölt bélszín lehetne, de az egy gőgös arisztokrata, rá se hederít balkézről való gyermekére.

P@blo 2010.04.20. 19:09:46

Nekem ez az étel(volt) a csúcsok csúcsa. Emlékeim szerint nem volt túl olcsó a 80-as években. Később már elérhetőbb volt, és ezért megtörténhetett az a csoda, hogy egy egész 4-es pakkot is megehettem :)

AgentO 2010.04.20. 19:18:02

@P@blo: 4es pakkot, egyedül????? Vaó, azért z istenkirályság lehetett, meg meglepő is egyben:) Érték az embert ilyenek, be is ugrott egy retro kaja, nem tudom ki ismeri, ha jól emlékszem mirelite termék volt, fagyasztott "milánói makaróni", egy dobozban volt két tasak, az egyikben a szósz, a másikban a tészta, a tészta zacskóját a gázlángon felhevített villa hegyével ki kellett böködni (ez volt az elkészítési utasításában is!) aztán mindkét tasakot be a lobogó vízbe, 15 perc főzés, tészta zacskó felvág kiönt, szószt ráönt, kész, imádtam, rengeteg ilyet ettem gyerekkoromban.

retro gastro 2010.04.20. 20:42:02

@neofrix baszmacs: Megtörtént! Elnézést, hogy a gőgös arisztokratát száműztem, de egy szocializmust megidéző blogban ilyen, és hasonlók könnyen megeshetnek.

respecta /01 2010.04.20. 21:27:43

Ez a poszt...egyszerűen zseniális! Nagy gratula!
"Nem foglalta el a bélszín helyét, mert az üres halmaz volt, csupán elvonta róla a figyelmet." + egy mondatban 40 év.
Kalapemelésre késztet!

Menzán is kapható volt,éhséget nem csillapító 1-2 db a valamilyen főzelékhez. Szerencsére otthon többször elérhettem akár magában is, mert soha nem bírtam, ha a főzelékbe kaptam (a roló nyalása lett a vége).
Remélem megírja valaki hol lehet a régi ízben kapni, mert régóta nem találom.
Biztosan dúsítják minden ócskasággal, mert nem ugyan az, így ma önkéntes hiánycikk lett nálunk.
Undorítóan omlanak a maiak. A régivel küzdöttem néha. Persze lehet, hogy a kemény csak nekem jött be.

respecta /01 2010.04.20. 21:33:46

@AgentO: Hangos röhögés, nyerítés, majd' fulladás itthon :-DDDDDDD
Gusztustalanul jó megjelenítés! :-D

Division 2010.04.20. 22:45:39

@respecta /01: "Remélem megírja valaki hol lehet a régi ízben kapni, mert régóta nem találom."
Mint korábban írtam, a Mirelite csődbe ment, ezért nem kapni már vagy 1.5 éve az eredetit, csak a vacak utánzatokat :-(((

Szóval egyelőre csak reménykedni lehet, hogy a Mirsa újraindítja a gyártást, és lesz olyan jó mint az eredeti...

Most keresgélés közben találtam, hogy feljelentettek egy hamisító céget:
www.elelmiszer.hu/cikk.php?id=6798

respecta /01 2010.04.20. 23:03:42

@Division: Bocs', nem vettem észre.
(most is úgy válaszolok neked, hogy a Radaron megjelent a válaszod, de ide kattanva nem látlak) Szó szerint vakon bízom reagálásom eljutásában szemeid elé! :-D
Reménykedem a sikerben, mert nagyon kedveltük mindig!
Azért kíváncsi lennék, lesz e pont a bűnügy végén. Annyi mindent maszatolnak el...

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2010.04.21. 03:15:44

Imádtam egykoron. Első saját "főzési" élményeim egyike. Legutolsó általam ismert ára 88 forint volt. De ez vagy 15 éve lehetett. Azóta nem ettem sajnos. Pedig annakidején egyszer farkaséhesen sütés nélkül elrágcsáltam belőel egy rudacskát.

P@blo 2010.04.21. 18:55:41

@AgentO: Erre is emlékszem. Nagyon szerettem!

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.04.22. 12:27:28

Anyám egyszer hozott, de nem volt róla jó véleménnyel, pont csekély hústartalma miatt (mondta ő, aki szintén nem spórolta ki a zsemlét a fasírtból). Nekem ez inkább írott szinten maradt meg, a Gázművek-szakácskönyv receptjeivel...

Ahoj- 2011.06.01. 18:15:23

vigyázat hamisítják!!!!

a HAMIS: MIRELITE-FOOD SZOLNOK az eredeti: Mirelite-Mirsa gyártja, de ugyanolyan a csomagolás, megy a pereskedés.

MP 2011.08.09. 23:30:15

És a csevap csicsa? Az isteni volt. A bélszírolót is megettem de a csevapot sokkal jobban szerettem.

Bogika78 2016.02.03. 13:22:22

Imádtam a bélszínrolót! Amúgy mindent imádtam kisgyerekként, ami drága és úri: arisztokrata gyomrom van máig :) Legnagyobb kulináris élményem az volt, amikor 6 évesen először ettem Budapest bélszínt, 1984-ben… hát az mennyei volt, ki is jelentettem, hogy ezerszer jobban ízlik, mint a rántott hús, és mindennap ilyet kérek… :)

dejódiópótló 2016.10.24. 21:35:21

Csodák akkor sem voltak. Konszolidáció ige.... Ki mit élt meg ezzel.

Bogika78 2017.01.17. 14:59:42

Csevapcsicsával sose találkoztam, arra nem emlékszem a szoc világból, hogy lett volna. Viszont a bélszínroló mellett volt egy frikadella nevű húsrúd is, na azt is szerettem!
süti beállítások módosítása