Vendégposzt kfszsz-től
A nyolcvanas évek közepén kezdtem ráébredni, hogy szeretek a konyhában forgolódni (mára ez a lelkesedésem alábbhagyott). Sajnos falusi gyerek révén viszonylag ritkán jutottam hozzá napi betevő fagyimhoz. Akkoriban elég sokféle, különböző fajtájú porfagyit lehetett kapni, no meg mindenkinek megvolt a maga fagyi receptje. A konyhák mélyén különböző ízű, színű, s bizony illatú fagylaltok születtek. Egy napon –arra már nem emlékszem ki vásárolta meg – a kezembe akadt egy újdonság. Kör alakú dobozban olyan fagylaltpor, melyet tejjel kellett készíteni és habszifonpatronnal lehetett előállítani. Napról napra gyakoroltam az elkészítését, s a végére profi fagyikészítő mester lettem. Habverővel összekevertem a port a tejjel, beletöltöttem a szifonba, majd kis idő múlva – itt elhalványultak az emlékek, hogy ez mennyi idő volt - üvegkelyhekbe töltöttem, s be a fagyasztóba. Néhány óra múlva meg is fagyott az egész. Tisztán emlékszem az üveg alján olykor kissé más állagú(fagyott és szénsavas) jég volt. Soha nem sikerült ezt elkerülnöm, de ízlett ez is. Mivel egy kisség mániás vagyok, évekig majdhogynem naponta készítettem magamnak a fagyit, míg el nem kerültem otthonról, s a termék is megszűnt. A klasszikus három ízben lehetett kapni: csokoládé (ez volt a favorit), vanília és puncs. Ma is a számban érzem az ízét. Ha lenne még ilyen, biztos készítenék gyermekeimnek, és persze magamnak, bár akkor egy habszifont is be kellene szerezni ehhez.
(Holnap: Kismackó szelet)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megosztd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)