Színes fagylaltpor

 2010.03.29. 06:38

Vendégposzt kfszsz-től

 

A nyolcvanas évek közepén kezdtem ráébredni, hogy szeretek a konyhában forgolódni (mára ez a lelkesedésem alábbhagyott). Sajnos falusi gyerek révén viszonylag ritkán jutottam hozzá napi betevő fagyimhoz. Akkoriban elég sokféle, különböző fajtájú porfagyit lehetett kapni, no meg mindenkinek megvolt a maga fagyi receptje. A konyhák mélyén különböző ízű, színű, s bizony illatú fagylaltok születtek. Egy napon –arra már nem emlékszem ki vásárolta meg – a kezembe akadt egy újdonság. Kör alakú dobozban olyan fagylaltpor, melyet tejjel kellett készíteni és habszifonpatronnal lehetett előállítani. Napról napra gyakoroltam az elkészítését, s a végére profi fagyikészítő mester lettem. Habverővel összekevertem a port a tejjel, beletöltöttem a szifonba, majd kis idő múlva – itt elhalványultak az emlékek, hogy ez mennyi idő volt - üvegkelyhekbe töltöttem, s be a fagyasztóba. Néhány óra múlva meg is fagyott az egész. Tisztán emlékszem az üveg alján olykor kissé más állagú(fagyott és szénsavas) jég volt. Soha nem sikerült ezt elkerülnöm, de ízlett ez is. Mivel egy kisség mániás vagyok, évekig majdhogynem naponta készítettem magamnak a fagyit, míg el nem kerültem otthonról, s a termék is megszűnt. A klasszikus három ízben lehetett kapni: csokoládé (ez volt a favorit), vanília és puncs. Ma is a számban érzem az ízét. Ha lenne még ilyen, biztos készítenék gyermekeimnek, és persze magamnak, bár akkor egy habszifont is be kellene szerezni ehhez.

(Holnap: Kismackó szelet)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megosztd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

 

Címkék: retro színes gasztronómia fagylaltpor

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr291874340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

refes 2010.03.29. 07:53:52

Nagyon jó volt ez fagyi. Én krémként jobban szerettem, mint lefagyasztva. Csokis volt a legjobb!

Escobar888 2010.03.29. 09:34:39

Na ezt sose szerettem.
Lehet rosszul készítették nekem, de nagy csalódás volt a cukrászdai fagyi mellett.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.03.29. 11:36:28

Szénsavas biztos nem volt, mert a habszifon-patronban dinitrogén-oxid azaz kéjgáz van. :-)

Mi is ettük, majd átálltunk a győri és a doktorötker fagyiporra, ehhez volt fagyasztósablon, amivel pálcást lehetett csinálni... majd Fehérvárról hoztunk fagyiport rengeteg ízben, sőt, még tölcsért is... így anyám sokszor egyből a tölcsérbe töltötte a masszát és úgy fagyasztotta le. Később minőségromlás miatt erről is leálltunk, meg persze jött a nagy készfagyi-boom...

Penya666 2010.03.29. 12:08:17

www.retronom.hu/files/images/kepek/89/1976_habszifon.preview.jpg

Eloszor gondoltam lefotozom a mienket, de igy egyszerubb. A minenk faszanyos metalkek :)

AgentO 2010.03.29. 12:56:24

Imádtam ezeket a fagyikat, később a győri gyártmányút - arról még kártyanaptáram is volt, elég jó értéket képviselt, de azért meg sem közelítette a jediseket:)
A "fagyasztva szárítás" elvéről csak később hallottam, de ezekben az időkben nagyon élveztem a fagyi evés közben a fogam alatt roszogó jégdarabokat.
A doboz kiürülése után ebben tartottam a ceruzáimat.

retro gastro 2010.03.29. 13:20:55

Nálunk tipikusan akkor készült házi fagyi, ha nyáron vendégek érkeztek hozzánk. Szerencsésebb esetben csokis vagy pilóta kekszet vett édesanyám a fagyi mellé, de sokszor csak sima Győri kekszet ropogtattunk mellé. Volt úgyis, hogy bolgár konzerv barackra kaptuk a fagyit, és mellé a kekszet. A fagyi mindenesetre mindig finom volt, és hamar elfogyott!

Mákvirgács 2010.03.29. 13:26:05

@retro gastro: Leo jégkrém, lesz? ;) Imádtam...a nagy családi, papirdobozos kiszerelést :)

retro gastro 2010.03.29. 13:53:18

@Mákvirgács: Lesz! Nem lenne kedved néhány sort írni róla nekem előzetesen a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre?

P@blo 2010.03.29. 18:00:19

@no-night: Ez a "dinitrogén-oxid azaz kéjgáz" micsoda komoly? Az a helyzet, hogy egy kis pezsgést éreztem a jeges cucc elfogyasztása közben.

P@blo 2010.03.29. 18:03:40

@Penya666: Ha tudom, hogy kéjgáz van benne :), állandóan csak ilyen tejszínhabot ettem volna, mondjuk így sem volt panasz a fogyasztásomra...

P@blo 2010.03.29. 18:27:32

Ha nincs a retro gastro sohasem tudom meg. Utána néztem, és mivel sejtem, hogy többünknek hiányos a természettudományos műveltsége, bemásolom ide a wikipédia vonatkozó tartalmát:
"Habszifon
A habszifon a szódásszifonhoz hasonló elven működik, azonban dinitrogén-oxidot tartalmazó habpatronokat használunk a folyadék állapotban vásárolható tejszín habosításához és kinyeréséhez. Napjainkban a gyárilag előállított, nem újratölthető tejszínhab tartályok visszaszorították a habszifon élelmezési célú alkalmazását. A rendszerváltás előtti években minden háztartás kelléke volt a rózsaszínre vagy zöldre fújt, fémtestű, fekete műanyagfejes, krómozott adagolókaros habszifon, manapság inkább kávézókban, büfékben találkozhatunk hasonló szifonokkal." (Forrás: Wikipédia)

Division 2010.03.29. 19:24:02

A csokisat imádtam! Nem fagyasztottuk meg, csak krémként lehűtöttük, és aztán készült hozzá tejszínhab is, amit én nem a tetejére nyomtam, hanem mélyebbre, bele a közepébe.

fourgee 2010.03.29. 20:32:27

@retro gastro: próbálj meg házi fagyit készíteni, csak tojássárgája, tej, tejszín, cukor és vaníliarúd kell hozzá, de hihetetlenül finom. :)

g-dúrban zúgó kabóca 2010.03.29. 21:03:35

"Napjainkban a gyárilag előállított, nem újratölthető tejszínhab tartályok visszaszorították a habszifon élelmezési célú alkalmazását..."

te jó ég, napjainkban mire használják vajon? :)

és volt vajon olyan háztartás, ahol a fagyisdobozokat utána nem hasznosították? nálunk különböző méretű szögeket tárolt benne apa

a csokis sztem isteni volt, lehet h csak a megszépülő múlt, nem tudom, de soha nem ízlett édesség annyira mint a szifonból kifújva még a lefagyasztás előtt

Cukorszáj (törölt) 2010.03.29. 22:03:06

Ennek csak a dobozára emlékszem.
Nekem nagy kedvencem volt a selyemcukor (cukor nugátkrémmel töltve) és a geszti eszti (gesztenyés rúd csokimázzal). Meg nagypapámnál volt mindig valamilyen finom kávés cukorka, de annak nem tudom a nevét.
És még valami, ami nem márka, csak emlék: a régi kicsi kakaóscsiga és a régi csavarosfagyi félkarú gépből. A maiak a nyomukba sem érnek. Utánozhatatlan...

respecta /01 2010.03.29. 22:15:38

Még ilyet...
Vajon minek köszönhető a címlap?
A témának vagy a "kissé mániás", ezért félelmetes vendégposztoló @kfszsz személyének? :-))
Gratulálok hozzá!
- bár várom Zéka kolléga ez irányú posztját, hogy megtudjam, most ennek örülni kell vagy nem.
Jelenleg az igen mellett vagyok. :-)
Ahogyan a csokis fagyi mellett is.

respecta /01 2010.03.29. 22:21:59

@no-night: Kéjgáz? húha...:-)

@Penya666: nekem súlyos tudatlanság okán évek óta nem használt, hibátlan metálbordó! :-)

P@blo 2010.03.30. 01:10:39

@respecta /01: Én erről a címlap dologról teljesen lemaradtam, amíg a moziban a Viharszigetet rettegtem végéig...

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.03.30. 10:32:13

Mielőtt malacságokra gondolna itt a kedves közönség, a kéjgáz név onnan ered, hogy aki beszippantja, az igencsak euforikus állapotba kerül, és csillapíthatlan nevetőgörcs is megrohanja. A XIX. században mutatványosi attrakció is volt, a látogatók kedvükre beszívhattak tőle - aztán mikor valaki látta, hogy ilyen állapotban a fájdalomra se reagálnak, elkezdték fogászati érzéstelenítőként is használni.

Persze akad manapság is, aki a hatásra megy rá, sőt állítólag a habszifon hab nélkül használva alkalmas is erre.

Doktor Toka 2010.03.30. 14:46:54

Nagyon örülök ennek a posztnak, mert azt hiszem én adtam hozzá az ötletet pár hete a piros mogyorós topikban. A lényeg, hogy szeretnék megint valami hasonlót készíteni, habszifonnal. Van valakinek valami ötlete, hogy hogyan lehetne, vagy esetleg milyen port kellene hozzá használni? (Ha nem kell hozzá por, hanem lehet pl. igazi csokival dolgozni, azt se bánnám.)

respecta /01 2010.03.30. 16:35:16

@no-night: Kizárólag az euforikus állapotról ábrándoztunk...ha már a kutatások szerint a magyarok igen előkelő helyen vannak a deprimált, depressziós, pesszimista listán. :-D
Tetszik a szakértelmed. Többször feltűnt!

Britte 2010.03.31. 17:25:36

Na végre! Sehol sem találtam ezt a fagyit! Ez volt a kedvencem! Imádtam! Fagyasztás nélkül ettem. :))))

Pala 2010.03.31. 23:02:32

Úgy emlékszem, egy idő után volt citromos is.

K. Z. 2010.03.31. 23:54:10

néha csak a port, kiskanállal... :9

Vicky vs. Anyu 2010.04.02. 11:03:29

@refes: Anyukám még azelőtt megette mielőtt a nagymamám elkészítette volna...! Mindig el kellett rejteni előle..!!!

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.05.10. 15:59:26

Hűűűűű, a doboza még megvan, anyám abban tartja a gombokat! ;)
Én gyümölcsfagyi-párti vagyok, de ebből a puncsos volt az igazi...
Kicsit vízízű, kicsit jeges, de finom volt!!!! :)))))

MP 2011.08.09. 20:15:31

@P@blo: Azért mert nem habpatronnal készült. A nagyanyám rendszeresen elcserélte és csípett a tejszínhab.

beata76 2012.01.24. 20:56:15

Juj de jó hogy megtaláltam ezt a fagyit Imádtam nagyon!!!Már több éve keresem hogy legalább a dobozát lássam!4Lehet hogy újra kapható lesz??Meg tudnátok mondani hogy ki volt a gyártója?mert nekem sajnos még egy dobozom sincs róla!:-(
Alig vártuk már hogy anyu megcsinálja már el is fogyott!!!!!!

bernie 2012.07.08. 18:14:30

@beata76: A gyártó: Hajdú Megyei Tejipari Vállalat - Berettyóújfalui Tejporgyára. MSZ 20644 Minőségét megőrzi: 6 hónapig. Gyártás napja: 84 03 13 Visszaemlékezve szerettük ezt a fagyit, sokszor ettünk anno. Nekem csokoládés (2 db) és vaniliás dobozom van, sajnos a puncs hiányzik a régi gyűjteményemből.
süti beállítások módosítása