Konzum szaloncukor

 2010.02.24. 06:27

A ’70-es évek szaloncukor választéka három fajtára korlátozódott:

  • ezüstpapíros, bevonat nélküli fondant három ízben
  • aranypapíros, csokoládé bevonatú fondant három ízben
  • fenyőágakkal és harangocskákkal díszített rózsaszín és kék celofános, aranypapíros, csokoládé bevonatú fondant három ízben.

Ebből az utolsó, a fenyőágacskákkal díszített exkluzív szaloncukor emlékeim szerint normál kereskedelmi forgalomba nem igen került, így erről sok emlékem nincs is. Először a parlamentben, (a minden évben megtartott) karácsonyi ünnepélyen jutottam hozzá, ahova mint jó tanuló kisdobost választottak ki harmadikos koromban. Egyébként főleg üzletek kirakatában elhelyezett karácsonyfákon, és egy-egy kiváltságos osztálytársam uzsonnás zacskójában láttam ilyet. Ebből kifolyólag emlékeim az ezüstpapíros és aranypapíros szaloncukorra korlátozódnak. Nálunk otthon mindig ezüstpapíros volt. Egy doboznyi cukor került a fára, egy doboz pedig a kamrába, amiből az ünnepek alatt szabadon ehettünk, feltéve, hogy a fán levő szaloncukrokhoz nem nyúlunk. A konzum szaloncukor három ízét nehéz volt meghatározni, inkább a színek szerint csoportosítottuk: a fehér volt a legfinomabb, talán a vanília íz dominált a sűrű cukoríz mellett, a rózsaszín is finom volt, íze puncs lehetett, a barna viszont kifejezetten rossz volt, a már akkor sem kedvelt Erigon kanalas gyógyszer ízére emlékeztetett leginkább. A csokoládé bevonatúval szemben az ezüstpapírosnak megvolt az az előnye, hogy a szaloncukrok kibontogatásával színek szerinti preferenciáink alapján tudtuk elfogyasztani: először a fehérrel, majd a rózsaszínnel végeztünk, a barnák viszont sokáig a dobozban maradtak, és csak igen-igen lassan fogytak. Mivel a szaloncukor nem volt csokoládéba mártva, a kiszáradás ellen semmi nem védte. Az esetek nagy részében már az üzletekbe is kiszáradtan érkezett, és került a kamránkba is. Ilyenkor elharapni képtelenség volt: próbálkozásaink nyomot hagytak a cukron; fogaink lenyomata úgy maradat a szaloncukor felületén, mint a fogászati viaszban. Egészben való elszopogatáshoz viszont túl nagynak bizonyult, azzal sem jártunk sikerrel, ezért minden évben a keménységhez alkalmazkodó hasítási technológiát alkalmaztunk: volt, hogy egyszerű kés megtette, volt hogy diótörőt vagy kalapácsot kellett használnunk. És volt egy olyan évünk is, amikor a szaloncukor nem száradt ki, és segédeszközök nélkül fogyasztható volt.

Lehet ma is kapni bevonat nélküli fondant szaloncukrot? Hol lehetett hozzájutni az ágacskás harangocskás exkluzív szaloncukorhoz? Ilyet árulnak még?

(Holnap közkívánatra: Mese sajt)
 

Címkék: retro szaloncukor gasztronómia konzum gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr841783483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

refes 2010.02.24. 10:20:15

Mi mindig kilopkodtuk a karácsonyfáról a cukrokat úgy, hogy a papíron ne látszódjon, hogy nincs benne a cukor!

andibogar 2010.02.24. 11:54:36

Most találtam rá erre a blogra és nagyon tetszik! :)Jó érzés újra látni a régi dolgokat , amikor még gyerek voltam ;)
Sok sikert a további folytatáshoz.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.02.24. 11:55:33

A bevonatos konzumnak nekünk "örökös tagsága" van a 2004-es karácsony óta a fán. A bevonat nélküli létéről viszont nemigen tudok...

A szaloncukrok piacán csak az íz az, ami felidézi a régebbi időket, a külső megjelenés már egyáltalán nem. Eleve a selyempapír+ezüstpapír kombinált csomagolás is eltűnt a nejlonos papírok rovására.

A barna tényleg pocsék volt, de én emlékszek rózsaszínűre is. Anyám viszont mindig zseléset vett a fára, egyszer megpróbálkozott a vajkaramellással, de azt utáltam. (A dobozok még megvannak, abban tartjuk a díszeket. :-) ) A rendszerváltás előtt lett az általad belinkelt képen látható dizánny, amiben volt zselés, vajkaramellás és meggyes-marcipános is... aztán utána a piacgazdaság elsöpörte ezt a rendszert...

Yogibear 2010.02.24. 12:40:32

A karácsonyi díszek nálam is régi szaloncukros dobozokban vannak.Én "örököltem" őket... de nálunk is a zselés volt a sláger csak anyuék szerették a konzum szaloncukrot. A bátyám rendszeresen, már 24-én elkezdte kilopkodni a cukrot a papírból majd módszeresen visszacsomagolta, hogy én mint kis tökmag sajnálattal fedezzem fel az üres sztaniolpapírokat...
na és persze a habkarikák sem hiányozhattak... :D

retro gastro---négercsók? ;)

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.02.24. 12:51:00

Ja, és már csak egyet kell aludni a Lidl retró akciójáig.:)

A honlapra még mindig nem tették fel ezt az új akciót, de az újságjukban benne van.
Csak attól félek, hogy a téli fagyit ezen a 29 forintos áron hamar elkapkodják. :)

mezítlábasfellebbezés 2010.02.24. 13:09:35

Én imádom a konzum szaloncukrot! Kivéve a barnát-az ritkapocsék. De a rózsaszín és a fehér nagyon fini! Bár nem tudom, elvileg mi lenne a különbség a kettő között, mert gyakorlatilag semmi:) A mama mind a mai napig azt vesz karácsonykor, ezért tudok jelen időben írni róla. Éppcsak azon van fennakadva, hogy - a képen is szereplő kiszerelés - régen kilós volt, most meg 400 grammos.
Hiába, fogy a tartalma ennek is, mint ahogy a kilós pilóta keksz is eltűnt. Az nagy meglepi volt mindig számomra, mikor a fehér alapon piros csíkos dobozban a felső réteg kifogyása után felhajtva a selyempapírt, újabb adagot találtam :):):) Ti is szétszedve ettétek? Először a krémjét, aztán a kekszet?
Ja, és várom a holnapot (mesesajt ügyben:))!!!

zskoncz 2010.02.24. 13:17:33

@Mausz: na olyan négercsókot finnországban lehet venni!!!
tele ettem magam amikor kint voltam!!!

zskoncz 2010.02.24. 13:20:21

@Lukréciamia: sajna a kekszgyár bezárásával a pilótának is befellegzett. mint győri gyerek ebben jó vagyok!!! mi a selejtes boltba jártunk pilota törmelélért, meg vaniliáskarika selejtért!
huu a gyár környékén mindig friss ostyaillat volt! :DDD és ropogós csupa-csoki balatonszelet törmelékkel a zacskoinkban mentünk haza!!!
de jó volt!! volt hogy meleg volt még a balaton szelet amit vettünk annyira friss volt. kár hogy lassan le is bontják az épletet....

retro gastro 2010.02.24. 13:46:46

@Mausz: A négercsók már fent van a listán, hamarosan sorra kerül.

retro gastro 2010.02.24. 13:47:51

@andibogar: Köszi!! Ha teheted, nézz be minden nap.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.02.24. 14:53:32

Az volt igazán a kunszt, hogy a szaloncukrot úgy lopja az ember a fáról, hogy a papír épen maradjon és úgy nézzen ki, mintha még lenne benne valami!

Nálunk is néha zselés volt, viszont a fehér konzum nekem is bejött. Néhány doboz még megvan, abban tartják szüleim a karácsonyi díszeket. Lehet hogy le tudom fényképezni a dobozokat.

@retrogastro: Bocs, hogy megint reklámozom magam, de ha érdekel, fent van az új blog, nosztalgiáról stb - inkluzíve Utasellátós rolád...

mezítlábasfellebbezés 2010.02.24. 15:18:37

@zskoncz: jajjistenem, elríjom magam... Már amikor korábban hallottam a győrikeksz esetét is rettentően felháborodtam... Csakhát ahogy a főnököm mondaná: "szart se ér a harag hatalom nélkül". De jó lehetett nektek anno, így hordani a sok finomságot!!! Régen Duna szelet is volt, bár az inkább 90-es évek, de fini volt, mégha nem is Győrben készült.
Néha arról álmodozom, hogy egy befektetőnek eszébe jut olyan társaságot létrehozni, amely régi gyárépületekbe szervez utakat gyárlátogatással. Én spec. imádok mindenféle gyárat, szívesen megnézném a győrit is, de pl. szolnoki lévén még működésben láttam a cukorgyárat, a sütőipart, a máv-járműjavítót... Eszébe juthatna valakinek ilyen utakat szervezni a magamfajta elborultaknak - még amíg nem késő!!! :(

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.02.24. 16:04:23

@Lukréciamia: én is szétszedtem a pilóta kekszet. A vaníliás karikáról pedig először a csokis részt ettem le és utána a többit. :)

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.02.24. 16:15:20

Bár nem édesség, de szerintem retró kajának számít az aranyszínű konzerves sertésmájkrém is. :D
Mostanában újra lehet kapni, de egy időben hiánycikk volt.

retro gastro 2010.02.24. 16:37:15

@Haynau: Te már kiérdemelted a Retro Gastro aranyfokozatú hűségkártyát, minden reklámodat szívesen látom. A retro linkedet majd kirakom oldalra.

retro gastro 2010.02.24. 16:40:15

@hüjehalyó: Lesz májkrém konzerv a blogon. Gimnaziasta koromban a '80-as évek közepén egy hetet dolgoztam a Budapesti Konzervgyárban, ahol USA(!!) fagyasztott sertésmájból készült a konzerv.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.02.24. 16:48:39

A rizsescsoki megvolt nektek? Nem olyan vacak volt, mint a Chocito, hanem tényleg tele volt az egész csoki puffasztott rizzsel. Mennyei volt. Arra emlékszem még, hogy Kalocsán gyártották.

Meg volt Expressz csoki, egy vonat volt a csonagolásán, de az ízére már nem emlékszem.

Nem étel volt, de mégis:
a Gabi fogkrém. :)))

retro gastro 2010.02.24. 19:27:39

@hüjehalyó: A rizsescsoki nagyon finom volt! Lehet most is kapni egy finomat, azt hiszem Kinder Cereal néven fut.

respecta /01 2010.02.24. 20:32:34

Félek, naponta be kell néznem ide (a holnapi mesesajtra nem szabad, mert...jaj nekem). :-)
Szemem lesütve és bevallva, hogy a 3. volt otthon nálunk. Zsiga bácsi jóvoltából a pult alól...
A menzán viszont a sima. A csokis az nekem sem jött be. A rózsaszín, az aztán és a száradásuk is megvan (itt sóhaj, és emlékezés mosolyogva).
Mindig az összeset kibontva és visszahajtva kerestem őket a fán. Akkor még fönn volt. Ma alatta finn nyírfakosárban.
Ezeket a maiakat már visszacsomagolni sem lehet. Ez meg milyen világ?

retro gastro 2010.02.24. 20:50:04

@Lukréciamia: A pilóta keksz a nagy kedvencem volt, írok róla majd posztot. Sajnos a ma kapható meg sem közelíti az akkorit. Régi gyárak meglátogatását én is pártfogolnám. Talán a Kulturális Örökség Napjainak keretében van rá mód ősszel: www.oroksegnapok.hu/index.php?oldal=kereses&hol=budapest&pageno=1

retro gastro 2010.02.24. 20:52:33

@respecta /01: Megírnád milyen volt a fenyőágas szaloncukor? Egész gyerekkoromban áhítoztam utána. Tényleg olyan finom volt, amilyen szép volt a csomagolása, és amilyen nehezen lehetett hozzájutni?

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.02.24. 21:06:40

Ha már szóba került a májkrém, lenne még egy tippem: "Különleges vagdalthús" - kellemes (?) meglepetés, hogy még mindig kapható.

Egyébként kösz a bókot, a hűségről pedig csak te tehetsz - tetszenek a posztok (+ gyerekkori emlékeim támadnak, ha olvasom őket)!

respecta /01 2010.02.24. 21:10:50

@retro gastro: Krémesebb, puhább volt belül. Roppant a csokija és én mindig úgy ettem, hogy kinyaltam a krémet kettéharapás után a két részből.
Formailag laposabb és szélesebb volt valamivel.
Ízvilágban nem voltak távol egymástól szerintem. (bár ebben lehet, hogy hazudok akaratomon kívül, mert akkor még nem cigiztem és azt mondják az okosok, hogy megváltozott az ízérzékelésem) :-)
Szerettem. Remélem jól emlékszem.
A hagyományosnak a rózsaszínűjét meg szopogattam, hogy minél tovább tartson...

zskoncz 2010.02.24. 21:23:25

@hüjehalyó:
a rizsescsoki a férjem nagypapájának a találmánya. :D a budapesti keksz és ostyagyár kezdte gyártani. :D de ennél több nem maradt a családra, mint egy régi anekdóta, nagypapáról akinek ujitani kellett a gyárban. :D ez lett.

ja győri kekszgyár meg sok sok gyereknek szerzett boldog perceket, és rettenetes undort a nyári diák munka szervezésével. sajnos ebből kimaradtam, de tesóm volt egy hónapot dolgozni. első nap betegre ette magát vaniliáskarikával, mert oda tették dolgozni! :D

retro gastro 2010.02.24. 21:34:02

@Haynau: Különleges vagdalthúst felvettem a listámra. A retro posztod nagyon tetszett (haynau.freeblog.hu/archives/2010/02/24/Relativits-elmlet_a_nosztalgirl/), kiraktam a linkblog-jaimhoz.

retro gastro 2010.02.24. 21:36:12

@respecta /01: Köszi!! Ezüstpapíros szaloncukron szocializálódva nehéz elképzelnem, hogy egy szaloncukornak abban az időben krémes lehetett a belseje.

mezítlábasfellebbezés 2010.02.25. 00:00:43

@hüjehalyó: meg Hófehérke! Amíg gyerekfogkrémre voltam utalva, valahogy gyorsabban fogytak, mint a Kolynos... :D

tzi 2010.02.25. 00:01:24

@hüjehalyó: a rizsescsokirol mar aradoztam valamelyik poszt kapcsan, de eddig meg senki nem visitott fel hogy teeenyleg. Pedig milyen jo is volt az...

mezítlábasfellebbezés 2010.02.25. 00:04:27

@zskoncz: azért kíváncsi lennék arra a gondolatfolyamra, aminek az eredménye a puffasztott rizs csokiba keverése lett!!! :D

Yogibear 2010.02.25. 00:15:01

@hüjehalyó: he he emlékszem esti mese előtt anyu rám rivallt:" lehelj rám.... már megint a fogkrémet nyalogattad??? hát fiam (pedig lány vagyok...??!!! :D) majd ha jól elrontod a gyomrod egyszer akkor talán abba hagyod..."

Literes Coca Cola vastag üvegben és fém csavaros (ezüst színű) kupakkal...szinte mindig elvágta a kezem ahogy csavartam le... Ha jól emlékszem hasonlóban volt a "konkurencia" is - Pepsi.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.02.25. 10:59:29

Na, feltolulnak az emlékek...

Fogkrémből én is szerettem a Gabit pluszban fogyasztani, a Hófehérke nem jött be. De hogy ez a mi generációnkra mennyire jellemző volt, azt az "Én vagyok a tv-maci" című képeskönyv is bizonyítja, amelyben a fogmosásnál is elhangzik az a monológ, hogy "nagyon jó ízű fogkrém, de már tudom, hogy nem kell megenni..." :-)

Rizses szeletet (emlékszek, rízsföldön dolgozó kínai/vietnami paraszt volt a csomagolásán) már nem gyártanak itthon, de Németországból hoznak be az ottani érdekeltségű diszkontok (penny, lidl) és Horvátországban is kapni (legalábbis a kollégák szoktak hozni a nyaralásból).

Ha már csoki: ki emlékszik még a Mókus és a Szajlut szeletre (olyan kis téglatest volt sztaniolban, mint a sportszelet, csak pisztáciás illetve narancsos ízben), valamint a diós (?) Jumbó szeletre?

Ja és volt a Muki, Andi, meg meggyes és banános szelet, amelyek kis biz-baz csokik voltak nagyon olcsón, és olyasmi töltelékkel, mint a konzum szalon. Azt is lehet kapni a Pennyben Derby gyűjtőnév alatt...

Apropó Derby: külön posztot a szocialista kekszeknek!!! (Derby keksz, zsúrkeksz és a különféle töltött (Barbara) illetve mártott (Terefere, Ötórai tealinzer) változatok - amiknek a hátulján volt kivágható zsiráf meg tyúk!)

retro gastro 2010.02.25. 12:20:08

@no-night: A Gabi fogkrém előtt emlékeim szerint nem volt sok választásunk, gyerek fogkrémnek volt a Hófehérke, felnőttnek az Amdodent. A Hófehérke nekem sem jött be, de sajnos a Gabi sem, Blendit pedig nem vettek nekem (az drága tőkés importból jött).

Szocialista kekszek felvéve a listámra. Köszi! Nem emlékszel, mi volt a neve annak az apró sajtos négyzet alakú keksznek, amit zöld dobozban árultak és egy vekker óra volt rajta?

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.02.25. 13:33:18

@retro gastro:

Keksz-ügyben még egy kiegészítés: Pilótakeksz!

Egyébként meg: Balaton szelet, Autós csoki - na meg a klasszikus Sport szelet. Lehet, hogy már érlelődik a fejedben - a szoci-keksz-téma után - egy szoci-csoki-poszt?

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.02.25. 13:42:00

Csak ide írom, mert inkább ide, mint a sajthoz... Egy webáruházban bukkantam rá a retro gastro-ajándékkosarak netovábbjára:

http://www.csemegekosarak.hu/index.php?operation=search&type=Ajándékkosár&attr=Ajándékkosarak

Az ára majdnem 15.000 Ft, na de ezért komplett gyerekkori emlékeket kapni (meg fiatalkori berúgásos emlékeket, lásd mint bikavér, barackpálinka). Csak egy ízelítő:

- Macskanyelv
- Tere-fere
- Zizi
- Duna kavics
- Negro
- Franciadrazsé
- Pilótakeksz
- Tejkaramella (a fogtömés-pusztító)
- Aranyfácán
- Ropi
- Párizsi kocka
- Melba kocka
- Tibi csoki
- Maci kávé
- Piros arany

Nem, nem kapok részesedést a cégtől. Megnézni és a tartalmát neten átböngészni viszont érdemes, a lista szerintem ötlettár, jövendő posztok tucatjaira való anyag lapul itt... ;)

retro gastro 2010.02.25. 16:19:04

@Haynau: Ez az ajándékkosár tuti nyerő! Hogy találtál rá? (15.000 Ft azért kicsit húzósnak tűnik...) Köszi!!

mezítlábasfellebbezés 2010.02.25. 17:07:57

@retro gastro: esetleg nem gondolkodtál azon, hogy egy retro gastro közösséget hozz létre itt, az indán? szerintem lenne tagság :):):)

retro gastro 2010.02.25. 17:40:04

@Lukréciamia: De, már gondoltam rá, mert érzem, hogy a retro gastro blog körül kezd kialakulni egy virtuális tagság, amelyben Te oszlopos tag vagy. Nagyon köszönöm!!

Yogibear 2010.02.25. 20:41:18

@no-night: te jó ég én eddig akárkitől kérdeztem, senki nem emlékezett a Derbyre.... Imádtuk leharapni a négy sarkát..Egyébként a kekszekhez talán még jöhet a Koktél kréker is, francia kártya mintái voltak (treff, pikk stb)
Egyébként a Penny Market polcain mostanában kapni a Szamba,Bohóc,Lottó csokikat...mire hazaér a férjem mindig megeszik 2-3 darabot.

retro gastro 2010.02.25. 21:35:59

@Mausz: Én jól emlékszem a Derby-re. Volt a töltött és a sima. A töltött dobozáról találtam korabeli képet: retronom.hu/files/images/kepek/101/derby_keksz_1988.preview.jpg

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.02.25. 22:52:40

@retro gastro: Furán hangzik, de teljesen mást kerestem - keksz-képeket akartam guglizni, erre az egyik képen ez a fura ajándékcsomag jött be. Ráklikk, nagy csodálkozó szemek, némi nyálcsorgatás a lista láttán - és rengeteg, rengeteg nosztalgikus emlék.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.02.26. 14:34:45

@no-night: ohhh a Terefere keksz... kis dobozban volt és voltak benne csokis, meg nemcsokis kekszek. :)

zskoncz 2010.02.26. 20:30:01

@Mausz:
:D én emlékszem!!! nagyimnak mindig volt a spájzban!!! és csak sóvárogtunk hogy de enném!
persze mi hülyegyerekek azt hittük direkt nem ad! de egyrész elfelejtette, másrészt nekünk vette h legyen este a tvnél mit rágcsálni!
én is a 4 sarkával kezdtem! fimoman letörtem és benyomtam lyuksoronként a kekszet! :DD
a töltött volt a legjobb, mint a pilótából ugyanugy ki lehetett szedni a krémet!!!
persze hogy igy ettem!

és a mézes kekszre ki emlékszik? egy maci volt kaptárral a kezében? az volt a nagy kedvencem! anyu mindig vett nekem, és a reggeli kvmba tunkoltam!!! nagyon fini puha volt!

Darwi Odrade · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.02.28. 09:54:48

Konzum szaloncukor, igen! Én a rózsaszínt imádtam, a fehéret nem tudtam megenni, a barnákból a kávés szar volt, a másik fajta barna elment. Mindig óvatosan kicsomagoltam a fán lógó cukrokat, leharaptam a végét, és ha nem rózsaszín volt, visszacsomagoltam. Karácsony végére a többiknek már csak megrágott szaloncukor jutott.

toronyőr)i( 2010.02.28. 11:41:59

Szegedi vagyok, itt a Cserepes sori piacon vettem tavaly karácsonyra konzum szaloncukrot (teljesen hagyományos csomagolás, -amiért már megérte - rózsaszín, ezüst, arany színűek, a belseje bevonat nélküli, az ismert 3 ízzel), és ami durva volt, hogy kilóját az egyik helyen 400 ft-ért mérték. Csak ilyen lógott a fenyőfánkon.:)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.03.01. 11:04:43

@zskoncz: Mese mézes keksz... pfuj, annak szörnyű íze volt. A detki keksz ma is gyártja, illetve mese néven a német Spekulatius magyar változata is előfordul a boltokban karácsonyonként...

@hüjehalyó: Kevered. A Terefere egyfelől a kis detki keksz, ami tényleg volt többféle ízben, de én a régire gondolok, amit a Zamat Kávé és Kekszgyár csinált. Az tulképpen Zsúrkeksz volt (amin a Zamat felirat volt) csak a lapos oldalát csokiba mártották.

~Melcsy 2010.03.09. 21:45:06

Ha van egy kis ideje az embernek otthon maga is készíthet ilyet:)bár nekem gyerekkoromból leginkább a legjobban a selyempapír-alufólia csomagolás hiányzik...)

Nefernefernefer 2010.04.09. 14:27:34

Nálunk otthon zselés ment. Natúrhoz csak az iskolában jutottam és imádtam. De nemcsak fehér, rózsaszín és barna volt, hanem sárga is. Minél keményebb volt, annál jobban szerettem.

Aren7 2010.12.05. 23:43:37

...több helyen is lehet már kapni a régi csokitlan szaloncukrot, sztaniolban meg cakkos papírban..annyira örülök:)Már aranyszínűben is van, és az íze is a régi.Idén azzal lesz tele a karácsonyfa, meg a keravill-es gyertya alakú izzósorral:D

Catia 2010.12.11. 16:02:53

Én nem szerettem a konzum szaloncukrot. Viszont nekem ez jelenti az igazi szaloncukrot, nem ezek a mai divatos mindenféle ízek, meg márkák. Mamám a mai napig ragaszkodik hozzá, szintén a csehszlovák izzósorral :). Nagyon szép karácsonyfája van mindig.
A Duna TV-n volt egyszer egy műsor, ahol egy kis vajdasági szaloncukor készítő házi üzemet mutattak be, tradícionális volt, családról családra szállt a mesterség. Ők konzumot gyártanak, kézzel csomagolják be, és nagyon szép a papírja meg a doboza is. Vajdasági magyarok.

sporttárs 2011.12.13. 09:41:05

Minden így volt, kivéve, hogy azért a barnát is meg lehetett enni.

scopolamin 2011.12.15. 19:05:51

Lehet kapni, és láss csodát, a fehér még most is finom :) Barnával nem találkoztam, rózsaszínű pedig felejthető.

Bogika78 2016.05.11. 23:54:36

Atyaég, de utáltam a konzumot… noha a zselést még kevésbé nem bírom, abból már gyerekként se bírtam 1-et se lenyelni, akkor már inkább a konzum… :D Nekem megváltás volt, amikor megjelent a mákos, rumosdiós, marcipános szaloncukor, na ezek viszont rögtön ízlettek, úgyhogy ekkor döbbentem rá, hogy én tulajdonképpen szeretem a szaloncukrot… :)
süti beállítások módosítása