Napközis vajas kenyér

 2011.03.22. 17:03

A vajas kenyér a napközis uzsonnák legmegbízhatóbb tagja volt, minden uzsonna alapelemeként szolgált. A jó vajas kenyérhez csupán két dologra volt szükség: friss kenyérre és vajra. Ezt a leckét jól tudták a '70-es, '80-as években, és egy-két ujjnyi szelet kenyérre jó vastagon kenték a vajat úgy, hogy a kenyér nagyobb lyukait is biztonságosan betömje. Ez így önmagában annyira finom volt, hogyha alkalmanként mégis egy-egy (szigorúan félkör alakú) fél szelet turista szalámit kaptunk is a vajas kenyéren, azt biztosan a tálcára pöcköltük, hogy a finom vajas kenyér ízét el ne rontsa. De már ez is a múlté... Ma már a közétkeztetésben a vajas kenyeret margarinnal kenik, így tovább szót vesztegetni rá nem is érdemes. Jó hír azonban, hogy Michelin csillag várományos éttermek asztalán ismét fel-felbukkan a friss kenyér igazi vajjal, méltó emléket állítva az egykori napközis vajas kenyérnek.

(Pénteken: Napközis ivólé)

 

Felhívás: A következő posztokhoz keresek '70-es '80-as évekből étlapokat. Ha valakinek van, kérem, küldjön egy képet róla a retrogastro@freemail.hu címre.

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

 

Címkék: retro kenyér gasztronómia vajas napközis

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr152762249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzimama 2011.03.22. 20:07:48

Én nagyon szerettem a napközis (mert ez volt a hivatalos neve az uzsonnának! :D) vajas kenyeret! Mifelénk almával adták és nagyon jól csúszik a kettő együtt! Éppen a napokban gondolkodtam rajta, hogy talán a lányaimnak is adhatnék vajas k. + alma kombót uzsira.

A tepertőkrémről is legyen poszt és recept is!!!! :D

varadi-bendezs 2011.03.23. 20:11:53

Tényleg jó volt anno, de egy idő után margarinnal kenték a kenyeret , na azt már nem bírtam megenni! Ha már tepertőkrém, akkor körözött is megérdemelne pár szót ! Kolléganőmnek vannak retro csoki papírjai szívesen odaadná őket. Ha valakit érdekel üzenjen!

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.03.25. 11:51:31

Egy ideig, nem is tudom milyen elfajzott gondolatból, mi is margarinnal ettük a kenyeret. Nem tudtam mitől van olyan szar érzésem. Azóta csak vaj.
A vajas kenyér fehér paprikával is nagyon finom.

Fercelt 2011.03.28. 09:06:03

Kenyeret csak vajjal! Kölyök koromban a nagymamám is adott nekünk uzsonnára otthon. Sós-vajas kenyér. A mai napig imádom és hetente 2-3 alkalommal otthon is csinálok. Kizárólag Tea vaj (Kunsági a legjobb! még mindig a retro csomagolásban árulják)
A margarin száműztem otthonról.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.29. 15:10:47

Akkor innen eredhet a vajaskenyér szeretetem.

Volt valami másik krém is, vaj volt az alap, abba kevertek, nem is tudom, tán gyíkhúst? (kora 90es évek) Na az nem volt begyere.

Adelaida 2011.04.11. 12:47:36

Jaj, nem retrósztori még annyira, de gondoltam, megosztom: pár éve a nővérem napközis tanár volt egy miskolci iskolában. Uzsonna után, mikor a még maradó gyerekeket összeterelték a másik csoporttal, a másik csoportból a kiskölkök nemegyszer meglepetten kamillázták az uzsonna maradványait! Ugyanis náluk a napközis tanító néni leszedegette a felvágottat, és csak a vajas (margarinos) kenyereket osztotta szét... Ha valami zöldség vagy gyümölcsszelet is volt, az sem alanyi jogon járt a kis nebulóknak, hanem megkérdezte, hogy ki kér... A maradékot meg, ugyi, vitte haza, mondván, nem kell ez ennek a sok cigógyereknek. A koleganő továbbá ridikül helyett egy kis fedeles műanyagvödörrel közlekedett, tele az ebédről kikapart maradékkal, amit "vitt haza a kutyának".

Rigor 2012.01.21. 20:35:32

Nem baj ha szeretjük ezeket az egyszerű retro kajákat, közeleg az az idő amikor újra ezek lesznek a megfizethető alap élelmiszerek...

Capybara 2015.02.08. 15:10:11

A kenyérre csakis vaj, a margarin felejtős.

Bogika78 2016.05.15. 23:10:47

Mindent utáltam, ami kenyér, és ez 40 éves koromra se változott. A vaj persze jöhet, de kenyér nélkül.
süti beállítások módosítása