Best of Retro Gastro (3. rész)

 2011.02.22. 07:52

Téli fagyi

Megjelent: 2010.02.19.

A ’70-es évek szocialista édességiparának egyik remeke (mely a mai piacgazdaságban is velünk maradt): a téli fagyi. A közértekben és ABC-kben a pénztár melletti kis fehér rácsos polcokon lehetett fellelni, de kizárólag a téli hónapokban. Ha megpillantottam a pénztár melletti polcon, addig nem tágítottam, amíg édesanyám kosarába nem tehettem. A pénztár közelsége ilyenkor nekem kedvezett, mivel édesanyám a közért ezen területén már csak kisebb vitákba mert bocsátkozni velem, mivel a pénztáros néni és a sorban állók általában csatlakoztak a kettőnk között kialakuló vitába, és ilyenkor legtöbbször az én pártomat fogták: „Milyen egy önző anya! Nézzék, a Filtolból több dobozzal is vett magának, de a gyereknek egy kis csokoládéra is sajnálja a pénzt.” … és hasonlók. A közértben mindig számíthattam a felnőttek és a pénztáros néni szolidaritására, így kezdtem elszemtelenedni: volt, hogy rögtön két téli fagyit is követeltem, hisz nyáron is kétgombócos fagyi járt nekem. És édesanyám kosarában mindig volt valami, amivel kivívta a sorban állók és a pénztáros néni rosszallását, így a két téli fagyi is hamar a kosarába került. A téli fagyi nem tartozott az édességipari csúcstermékek közé, mégis nagyon vonzott, hogy télen is tudok fagyit enni. A fekete csoki záró réteg volt a fagyi legízletesebb része, de kedveltem a tölcsér aljáig meghúzódó kakaós krémet is. A kakaós krémet csak erős nyelvizmokkal lehetett nyalni, aki ilyenekkel nem rendelkezett az együtt harapta a tölcsérrel. A közért kijáratánál azonnal kiszabadítottam a tölcsért a celofán csomagolásból, hogy az utcán büszkén nyalhassam, hátha a járókelők azt gondolják, hogy hagyományos fagyi (amit télen egyébként nem lehetett kapni, így senki nem gondolhotta), és hadd irigykedjenek. A téli fagyi túlélte a rendszerváltást, a hazai édességipar jelentős átrendeződését, és mai napig az élelmiszer termékpalettát szinesíti. Nagy örömömre a héten a Ráday utcai CBA-ban a megszokott helyen, a pénztár melletti polcon leltem rá. A minőség a régi, az ára már nem 2,40, de még mindig méltányos: 69 Ft.

Fontos kérdések: A csokis ízesítésen kívül volt más íz? Ha nem volt, vajon miért nem? Volt valaki, aki nyáron is tudott venni belőle?

Nekem ennyi. Más emlékek?

(Pénteken: Best of Retro Gastro 4. rész)
 

Címkék: retro best of gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr982678805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mutant · http://universal.blog.hu 2011.02.22. 15:58:53

Egyszer valami búcsúban összefutottam egy kávés ízesítésűvel. Pénteken pont szemeztem vele a boltban, mert valamilyen oknál fogva mostanában vágyom a nosztalgiára:)

VOGAben 2011.02.22. 20:36:43

Lapos "talpú" tölcséres volt a jellemző. Citromos volt a másik variáció.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2011.02.23. 09:29:34

2001 decemberében az osztálymikuláson én kaptam egy pisztáciásat. Az, aki húzott, nem tudta megmondani, honnan van, mert az anyukája vette. Isssteni volt, sokkal jobb, mint a csokis. Azóta se láttam olyat. =(

N.Andi 2011.06.30. 18:14:24

Anyukám a Bácska Édesipari Vállalatnál dolgozott és évekig készítették a télifagyit. Ez volt az édesség nálunk, jó édes, gej csokis krém, amiben ropogott a kristálycukor. Mindig volt belőle. Jól meg is undorodtam tőle... de a fedőfóliájából még mindig van belőle otthon, ami kiváló segédanyag a befőzésnél az üveg fedele alá.

Rigor 2012.01.21. 20:48:52

Hú de nem szerettem! Ez az álnokságot aki kitalálta, hogy amikor rendes fagyit ettem volna ezzel szúrják ki az ember (gyerek) szemét. Mondván tél van, és akkor megfájdul tőle a torkom! - és akkor a ropogócukros zsírosizés rettenet, de persze azért jobb híjján elropogtattam nagy zsémbesen.

Fandor 2012.02.14. 11:01:30

Magyarország válasza a neutronbombára..... már a koncepció is borzasztó, hogy ezt "kell" enni a jó kis Leo jégkrém vagy Carpigiani fagyi helyett. A "töltelék" rettenet, a tölcsért sose szerettem.....

Lakat Barnabás · http://supernaturalmovies.blog.hu/ 2014.01.23. 00:06:32

Nálunk a zöldségesnél lehetett kapni, néha volt vaníliás is, és mindegyikhez volt csomagolva valami random matrica.
süti beállítások módosítása