Úti kávéfőző

 2010.09.01. 07:45

Egy remek nyári vakáció után, itt a mindenki által régóta várt új tanév, új retro gastro posztokkal!

Néhány héttel ezelőtt a TV2 Magellán című mosrában rövid interjú készült a retro gastro blogról, ahova egy igazi retro kuriózummal készültem, egy '70-es évekbeli elektromos úti kávéfőzővel. Sajnos a műsorból a kávéfőzőt kivágták, így hiánypótlásként az új tanévet ezzel a kávéfőzővel indítjuk.

A '70-es évek presszóinak alaptétele volt, hogy a már lefőtt kávé zaccát hozzá kellett keverni az újonan főzendő őrölt kávéhoz kb. fele-fele arányban. Ez biztonságos 50%-os alapanyag megtakarítást jelentett, mely megtakarítás nem jelentett automatikus árcsökkentést vagy profit növekedést, a megspórolt kávé azonnal az alkalmazottakhoz vándorolt, ez volt az akkori fizetés melletti dolgozói juttatás. (Kérdés: Innen származik a cafetéria rendszer?) Abban az időben a presszó kávé szinonimája a dupla volt, szimpla kávé nem is létezett. Dupla kávé szimpla őrölt kávéból  és szimpla zaccból főtt, erőssége megfelelt egy szimpla kávénak. Duplát fizettünk, szimplát kaptunk, mindenki tudta, senki nem morgolódott (csak édesanyám), a szocializmus ezen alapösszefüggéseit senki nem firtatta. Édesanyám szerint az ABC-k pénztárai mögött elhelyezkedő kávéörlő gépek is hasonló összefüggések alapján működtek: szerinte egy 1/2 kilós szemes kávéból csak 47-48 deka őrölt kávé lett, a többit a darálógép eltüntette.

Ilyen világban édesanyám bizonyítottnak látta, hogy otthon darálja a kávét, és ridiküljében egy úti kávéfőzővel felszerelkezve dacoljon a presszók és munkahelyi büfék dupla kávéival. A kávéfőzőt vízzel feltöltve perceken belül megfőtt a friss kávéja; a kávéfőzőjét alkalmanként éppen ilyen presszók konnektoraiba csatlakoztatta, amíg mi nővéremmel egy-egy krémes elfogyasztásával voltunk elfoglalva. Ezekből a helyzetekből volt, hogy komolyabb konfliktusa származott; a presszó alkalmazottjai rossz szemmel nézték, hogy ő maga főzi a kávéját, de azért a konfliktusok valahogy elsimultak, és a szocializmus és a szocializmus dupla kávéja tovább virágzott.

Kérdés: Hol lehetett a szocializmus legrosszabb kávéját kapni?

Holnap: Bocisajt

Címkék: retro kávé gasztronómia kavéfőző

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr792256650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Penya666 2010.09.01. 10:27:09

Nekem van ilyen kavefozobol az a fajta ami spirituszkockaval uzemel, es ilyen szep kis plehdobozban van az egesz kit. Csinaljak rola kepeket?

retro gastro 2010.09.01. 13:51:54

@Penya666: Hát persze! És ha írsz néhány mondatot is, vendégposztként is megjelenhetne.

Szalacsi_Dezső 2010.09.01. 14:33:38

@retro gastro: lehet akkor retro konyhai cuccokról is írni, mert szerintem nálunk is lapul a spájzban egy-két "jópofa" szovjet meg csehszlovák dolog.

retro gastro 2010.09.01. 17:18:29

@Szalacsi_Dezső: Persze, semmi ok a további titkolózásra, elő a szovjet, csehszlovák NDK konyhai cuccokkal! Van valakinek NDK robotgépe, a kivehető ajtajú?

Penya666 2010.09.01. 17:58:23

@retro gastro:
Rendben. Utanajarok akkor a dolognak.

Nefernefernefer 2010.09.03. 09:32:15

Hú, Anyukád nagyon komoly volt!!!!!!
Imádtam a közértben kávét darálni! Most is a fülemben cseng a daráló visítása, és érzem a frissen darált kv illatát!

sorica123 (törölt) 2010.09.05. 13:36:50

@Szalacsi_Dezső: nálunk sajnos nem, mert nagyanyám 'célszerű' volt, és pl eltüntette a mákdarálót is, mert ammegminek.
@Nefernefernefer: visító daráló, igen:)) én régről emlékszem rá, azt hiszem akor tünedezett el, amikor én iskolás lettem (??), de pl ahol most CBA van Pesten, Damjanich utca×Nefelejcs utca, ott is volt ilyen daráló.
Amúgy állítólag a lengyeleknél volt népszokás nem tudni kávét főzni: valami híg, ámde zaccos dolgot alkottak rendszeresen, ezért inkább a tea (herbata:)) vált népszerűvé, az viszont nagyon.

Szalacsi_Dezső 2010.09.07. 18:31:12

@sorica123: Metálkék mákdaráló Még mindig megvan. Vagy zöld?
Bakker színvak lettem vénségemre? Megnéztem. kék, metálkék. :-)

borbanya 2010.09.10. 12:23:02

Szerintem a szocializmusban a legrosszabb kávét a vasúti restikben lehetett kapni...iszonyú híg löttyökre emlékszem...sajnos :-(( Viszont a lakásunk közelében lévő sarki presszóban, ha a kávéblokkot "megtalpaltam" egy " 2 forintossal(!!), akkor tutira jó kávét kaptam! Zacc hozzáadása nélkül....
Amúgy én a 70-es évek közepén áttértem a kotyógóban való kávéfőzésre, miután sikerült egyszer a vendégeimmel úgy elbeszélgetni az időt, hogy szinte szénné égettem a régi elektromos kávéfőzőnket :-))
Kotyogónk még mindig van, persze ma már egy "dizájnosabb" változat, mert a régi valahol - a költözések során - sajnos elkallódott.

zskoncz 2010.10.03. 12:35:56

:)dejóó!! egész elfeledkeztem róla hogy vége a nyárnak!

hát én még kicsi voltam kvzni a a cocalizmusban, de arra emlékszem hogy minden győri boltban volt legalább 2db kávédaráló. anyu utálta mert szerinte is a kv felét lenyelte! igy saját sárga philips kávédarálónk volt. a boltitók féltem. nagy sárga szörnyeknek képzeltem aik visitanak!! és kiszaladtam a bolt elé ha valaki használta őket!

sorica123 (törölt) 2010.10.07. 20:05:58

@Szalacsi_Dezső: azt nálunk grószmutti kidobta, mer minek, azzal se rántottát nem lehet csinálni, se keresztrejtvényt fejteni. Nagy konyhatündér volt, a lelkem.
@borbanya: nekünk is kotyogó van Anyukáméknál. Itt nincs, mert lusta voltam ide szerezni... ki kéne támolyogni vasárnap a Hatzel téri piacra. Tatám kotyogója egy külön kabaré volt régebb, formatervezett német gyártmány (most olasz van neki). Áramvonalas, pont jól vezette a forró levegőt. Füle az addig volt, amíg nem főztünk benne...
süti beállítások módosítása