A napköziben hétfőnként gyakran volt krumplis tészta, mivel akkoriban a hét eleji friss alapanyag beszerzése és elkészítése komoly kihívást jelentett a közétkeztetésnek, így maradtak azok az ételek, amikhez nem volt szükség friss alapanyagra, például a krumplis tészta. A krumplis tésztával minden rendben volt, bár nem tartozott a kedvencek közé, de az erős középmezőnyben mindig benne volt. Az igazi kihívás a tésztában megbúvó hagyma szeletek felkutatása volt, amik igazi kincsnek bizonyultak, és alkalmanként még csere alapként is szolgáltak. A krumplis tésztával kapcsolatos nagy felismerés akkor ért, amikor megtudtam róla, hogy további két neve van: gránátos kocka és grenadírmars. Az elmúlt évtizedek során számos helyen és alkalommal fogyasztottam krumplis tésztát, és számomra a legfőbb tanulság: a krumplis tésztát elrontani nem lehet, a megbízható napközis minőséget mindenhol tudják hozni.
(Kedden: Napközis vajas kenyér)
Felhívás: A következő posztokhoz keresek '70-es '80-as évekből étlapjokat. Ha valakinek van, kérem, küldjön egy képet róla a retrogastro@freemail.hu címre.
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)