Napközis mákos tészta

 2011.02.01. 06:17

A mákos tészta biztos siker volt a napköziben. A tészta mindig mokány volt (al dente); szétfőtt tésztával sosem találkoztam, éppen csak a mák mennyisége lehetett volna több, de azért az is rendben volt. Általában gulyás leves után kaptuk főételként, és ilyenkor rendre repetáért álltunk sorba. A fogmosás ebéd után nem nagyon dívott a napköziben, ezért estig ültek a mák szemek a fogaimban, nem is titkolván, hogy mi volt ebédre. Alkalmanként a napköziben a pluralizmus jegyében mákos és diós tészta közül választhattunk, és egy-egy opportunista osztálytársam ilyenkor diós tésztát kért, ami valóban nagyobb inkognitót nyújtott ebéd után, mivel a mák szemek nem villogtak a fogai között. Én mindenesetre ilyen elhajlásra nem voltam képes, és állhatatosan maradtam hűséges a mákos tésztához.

(Pénteken: Napközis káposztás kocka)
 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

 

Címkék: retro gasztronómia mákos tészta napközis

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr232628419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

refes 2011.02.01. 10:39:44

Nekem a kedvencem volt!

newnt55 2011.02.01. 10:43:03

Jó volt, kívántam rá a folyadékot de sajnos nem ivólé volt hozzá, hanem csak víz.

VOGAben 2011.02.01. 10:45:05

A csúcs poén az volt amikor a mákos tésztás zaba után, persze fogmosás nélkül, megjelentünk az iskola fogászaton.

Nefernefernefer 2011.02.01. 15:28:58

Akkoriban még nem szerettem a mákot. Amúgy ezzel is ugyanaz volt a bajom, mint a tejbegrízzel, hogy üres gyomorra nem esett jól a meleg, édes cucc.
Úgy emlékszem, baromi száraz volt...

Zuzimama 2011.02.01. 19:52:38

Imádtam! Mostanában is szoktam csinálni (nem egy megerőltető kaja) de sajnos úgy járok a mákkal, hogy felbontás után a következő használatig mindig megromlik. :( Így minden mákostésztázáshoz új zacsi mákot kell nyissak.
Nincs tippje valakinek mit rontok el? Valamiféle különleges tárolást igényel(ne) a mák?

Michael Collins 2011.02.02. 05:48:17

@Zuzimama: Zárdle annyira légmentesen, amennyire csak tudod és fagyaszd le!
A mák romlása az avasodás miatt van, amit a levegő elvonásával csökkenteni lehet, a fagyasztás meg tovább lassítja.

Zuzimama 2011.02.02. 06:45:13

@Michael Collins: avasodás! Köszi ez nem jutott az eszembe! És köszi a tippet is, kipróbálom.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.02.02. 17:49:44

Nekem ég a bendőm a máktól. Mint ahogy a piától is rosszul leszek. Ennek ellenére bármikor két pofára.
Holnap este hugom, három éves fia tiszteletére bableves, mákos tészta.

Void Bunkoid 2011.02.04. 11:14:58

@newnt55: kimondtad a varázsszót.

IVÓLÉ!!!

Erről is kell poszt, a híres-neves meghatározhatatlan sárgás löttyről, ami pont meghatározhatatlansága miatt soha nem volt barack, narancs vagy akármilé, hanem IVÓLÉ :)

valint 2011.02.04. 11:15:25

nálunk majdnem mindig alma is volt a mákos tészta menühöz, ami mellesleg rohadt savanyúnak tűnt a porcukros paszta után, és nemrég tudtam meg, hogy ezt elvileg azért kaptuk, hogy valamennyire eltűnjön a mák a mosolyunkról :-)

belekotyogok 2011.02.04. 12:22:53

@valint: igenigen, mifelénk is az alma volt hivatott biztosítani a higiéniát :)

amúgy felénk (és otthon is) valamiért a paradicsomleves után mindig mákostészta volt. azóta sem értem, és valahogy egyszerre undorodtam meg mind a kettőtől 13 évesen.

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2011.02.04. 21:05:23

Kedves Blogkommentelő Publikum!

Jártatok már a BME Goldmann menzáján? Ott időnként előfordul efféle mákos tészta.

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának VI. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

cicabajusz (törölt) 2011.02.16. 19:06:19

Hát ezt utáltam. :S A mákot jobb szeretem a bejgliben. :D

Bogika78 2016.01.18. 13:18:26

Imádtam a mákot, és most is imádom… a tésztát viszont nem kedvelem, úgyhogy az oviban, suliban mindig szomorú voltam, hogy miért olyan pici mákot szór a konyhásnéni arra a nagy halom tésztára, nekem inkább fordítva jöhetett volna az arány… :)
süti beállítások módosítása