Finomfőzelékről röviden: a sugárban omlő rókázás kismiska hozzá képest. Langyos édes sűrű fehér cucc a szájban répa darabokkal... Ilyenkor mindig azt kellett eldönteni, hogy ez a róka most jön vagy megy. És nézzünk szembe a tényekkel: ezt hétről hétre megkaptuk napköziben ebédre. A kelkáposzta-főzelék ehhez képest kulináris élmény volt. A finomfőzelék annyira kegyetlenül ehetetlen volt, hogy azon már a neve sem segített. Persze a Német Demokratikus Köztársaságon sem segített a neve, de a közélelmezésben valószínűleg ilyen jellegű párhuzamra a ’70-es, ’80-as években nem merészkedtek, így maradt a finomfőzelék neve is, és helye is a napközis étkeztetésben. Amióta az általános felső tagozata óta nem vagyok napközis, még hírből sem hallottam a finomfőzelékről, és csak remélni tudom, hogy az NDK-val együtt tűnt el a süllyesztőben.
Kérdés: Milyen név lenne a legtalálóbb a finomfőzelékre? (Róka főzelék?)
(Pénteken: napközis tejbepapi)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)