Napközis finomfőzelék

 2011.01.18. 06:09

Finomfőzelékről röviden: a sugárban omlő rókázás kismiska hozzá képest. Langyos édes sűrű fehér cucc a szájban répa darabokkal... Ilyenkor mindig azt kellett eldönteni, hogy ez a róka most jön vagy megy. És nézzünk szembe a tényekkel: ezt hétről hétre megkaptuk napköziben ebédre. A kelkáposzta-főzelék ehhez képest kulináris élmény volt. A finomfőzelék annyira kegyetlenül ehetetlen volt, hogy azon már a neve sem segített. Persze a Német Demokratikus Köztársaságon sem segített a neve, de a közélelmezésben valószínűleg ilyen jellegű párhuzamra a ’70-es, ’80-as években nem merészkedtek, így maradt a finomfőzelék neve is, és helye is a napközis étkeztetésben. Amióta az általános felső tagozata óta nem vagyok napközis, még hírből sem hallottam a finomfőzelékről, és csak remélni tudom, hogy az NDK-val együtt tűnt el a süllyesztőben.


Kérdés: Milyen név lenne a legtalálóbb a finomfőzelékre? (Róka főzelék?)


(Pénteken: napközis tejbepapi)
 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia finomfőzelék napközis

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr172582636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newnt55 2011.01.18. 11:06:16

Nekem nem volt vele gondom, megettem. Inkább ezt mint a menzás tökfőzeléket vagy spenótot.

Penya64 2011.01.18. 12:17:17

Altsulis menzakon mai napig porondon van. Meg nem ennem annyi szent

pikula · http://ilovebp.blog.hu 2011.01.18. 12:38:51

menzas tokfozelek (utobb belegondolva) teljesen jo volt.
de ez, ez egyszeruen tragedia.
komolyan, en nem is ertem, hogy ez a SZAR ez mi.

Szalacsi_Dezső 2011.01.18. 15:31:57

akkor inkább krumplifőzelék. Bár én szeretem a főzelékeket, de a "jépapüjé' az nem jó. :-))

Adelaida 2011.01.18. 16:40:21

A finomfőzelék nem volt jó, de a menzás zöldborsófőzelék (édes)nagyon finom volt! A munkahelyem mellett lévő egységben is édesre főzik. Szóval a hiba egyértelműen a főtt répában volt.
De állítólag Bonduelle répa-borsó konzervből nagyon jót lehet csinálni. Én nem kísérletezem ezzel.

BeckZsu · http://beck.blog.hu/ 2011.01.18. 20:40:53

Vessetek meg, kövezzetek meg, én, amióta magam, a saját ízlésem szerint főzöm, szeretem, tehát finom ;)
beck.blog.hu/2007/09/07/vegyes_finom_fozelek_fasirt
beck.blog.hu/2010/06/19/gyors_fogyos_finom_fozelek
nem reklám akar lenni, csak megmutatom, hogy nálam milyen.

Fercelt 2011.01.19. 07:44:41

Szerintem ehetetlen borzalom. Tényleg igaz rá, hogy nem lehet tudni most jön vagy megy a róka!? Annyi szent, hogy 10-ből 9 ember nem enné meg akkor sem ha fegyvert fognak a fejéhez. De akkor minek főzik? Csak kidobják utána. Fölösleges pazarlás. Az alkotó részeiből külön-külön nagyon jó kajákat lehetne csinálni. De így egyben kapufa...
Nálunk válóok! Ha ilyet főzne az asszony mehetne vele együtt. :-) Bár ő is utálja így még marad vagy 40 évig. :-) Majd elcseréljük....

SLACÓ 2011.01.24. 23:20:07

Eredetileg a finomfőzelék a nevét nem azért kapta, mert finom ízű - vagy sem. Hanem azért, mert az eredeti recept szerint a már "adott" zöldborsó méretűre; kb. félcentis kocka "finomságúra" kellene vagdalni a répákat és a karalábékat is benne. Bizony. :-)

Haynau (Sons of Monarchy) 2011.01.25. 10:49:15

Nálunk a suliban annó "okádék-főzelék"-nek hívtuk - íze, megjelenése miatt. Mai napig elmegy az étvágyam, ha valahol meglátom.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.01.25. 19:21:49

Na ilyennel találkoztam nemrég. 12 év kihagyás után. Úgy rámjött a hányinger már a látványától! Rendesen kezdett kiakadni az állkapcsom.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2011.01.28. 11:26:45

Ó, a kelkáposztafőzelékből legalább a krumplit ki tudtam enni. A "finomfőzelék" tőlem 1:1 arányban löttyent a moslékba.

Intizar 2011.02.11. 12:42:40

A finomfőzelék az "adding insult to injury" tipikus esete.
Az "étel" maga egy trauma, és akkor még volt arcuk így elnevezni!

Petya007 2013.08.21. 19:58:46

Látványra tényleg nem volt valami étvágygerjesztő, de Nekem a neve és az íze tökéletesen egybe volt. Finom....
süti beállítások módosítása