Pörkölt kávé

 2010.09.29. 06:23

Vendégposzt Kermittől

 

A kép egy pörkölt kávé csomagolást ábrázol, melybe szemes kávét csomagolt az Élelmiszer - És Vegyicikkeket Csomagoló Vállalat 1962-ben. A 100 grammos kiszerelésű kávénak 19,50 Ft volt az ára. Mennyi volt akkoriban egy havi átlag fizetés? Csak szerintünk volt méreg árban ez a kávé? ( Internetes források szerint 1200 Ft egy segédmunkási fizetés 1962-ben.) Ki-ki döntse el, mennyire számított drágának. A mosolygó szerecsenemberke itt még nem a Julius Meinl féle profil arcát mutatja, - nyilván nem sok közük volt egymáshoz - bár a köztudatban szerintem, ha kávé logóról van szó mindenkinek az ugrik be. (Emlékeim szerint volt egy nagy fényreklám anno a Felszabadulás tér környékén, ahol egy ilyen Meinl logó világított egy akkoriban nyílt üzlet reklámjaként, sárgán és pirosan a nyolcvanas évek közepén..) Itt szeretnék megemlékezni a kisközértes kávédarálások hangulatára, amikor az ember a kis papírzacskót odafogatta a fekete műanyag nyelvvel a daráló fémcsövéhez, majd a kanárisárga-piros műanyag borítású géppel - aminek a tetején lévő műanyag tölcsérbe beleszórta a kávét - nekiállt darálni. A végén a nyelvet többször odapattintgatta a fémrúdhoz, hogy a maradék is garantáltan kihulljon a csőből.
Ezek után ihatnánk is egy csészével, nem gondoljátok?

(Legközelebbi bejegyzés pénteken jelenik meg.)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro kávé pörkölt gasztronómia

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr712322871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalacsi_Dezső 2010.09.29. 08:32:07

Apámnak frissdiplomás mérnökként 850 ft volt a fizetése 1962-ben. Mondjuk tény, hogy akkoriban egy esztergályos többet keresett, mint az üzemmérnök, de szerintem a segédmunkás tuti nem kereshetett 1.200-at.

newnt55 2010.09.29. 09:03:09

Emlékszem a kávédarálókra de volt mákdaráló is.
Miután anyámmal megvettünk mindent, belekerült a kocsiba a vaníliás krémtúró, Mókus csoki és végül a füstszűrős Symphonia is, irány a pénztár.
A pénztártól való távozás után kezdődött a darálás. Egy külön pulton sorakoztak a darálók, mint valami ipari robotok. Odacsíptetés, darálás(iszonyú hangos sivító hangja volt) és a végén anyám jól megütögette. Finom illata volt.
Aztán néha kaptam egy hotdogot is utána.

Nefernefernefer 2010.09.29. 09:20:52

@newnt55: biztos volt már akkortájt bevásárló kocsi? Én csak a piros és kék kosarakra emlékszem, amit a pénztárhoz álló emberkígyóban várakozva kötelezően lábbal taszajtottunk előre a földön...

Nefernefernefer 2010.09.29. 09:30:11

Imádtam a frissen darált kv illatát!!!!! A mai napig a közértes darálás jut az eszembe, ha megérzem ezt a jellegzetes illatot.

Amúgy pedig engedjétek meg, hogy itt és most egy ünnepelt celebünk múltjáról fellibbentsem a fátylat. Ha már szerecsen, és Julius Meinl, akkor Fekete Pákó szerepét nem szabad említés nélkül hagyni. Történt ugyanis, hogy a '90-es évek közepe táján, amikor még egy csóró, nigériai senki volt, J.M. megfilmesítette a szerecsenjeit (ezt a reklámot nálunk szerintem nagyon ritkán játszották). Pákó, és még pár hasonszőrű barátja pedig elvállalta a szerepet, így ő lett a reklámarcuk... Nem felejtem el a képet, amikor csíkos piros-arany bugyogóban, piros mellénnyel, piros fezzel a fején vigyorogva mutatja az áruválasztékot. Látta valaki?

newnt55 2010.09.29. 09:59:38

@Nefernefernefer: volt kocsi is nálunk a Skálában(80-as évek), mert emlékszem a kis kihajtható részére ahova a táskát lehetett tenni, vagy a gyereket beültetni.
De persze a kisebb boltokban kosár volt, kötelezően a zacskóstejből kifolyó maradványokkal az alján.
A Skála volt közel, ezért oda jártunk.

Nefernefernefer 2010.09.30. 10:00:44

@newnt55: aha, te elit belvárosi vagy... Én meg proli külkerületi, vagyis akkoriban így éreztük a különbséget... Bezzeg ma már... ;-) Általános iskolásként talán csak egyszer jutottam el a Skálába, a Sugárba tán, ha háromszor, mert az volt közel. Akkortájt minden kerületben voltak "bevásárló központok", vagyis olyan utcarészek, ahol a legszükségesebbeket meg lehetett venni. Nálunk pl. volt két cukrászda, két cipőbolt, hentes, zöldséges, Röltex, 2 patika, Ápisz (szeptemberi iskolakezdés előtt kígyózó sorok a füzetcsomagokért), Patyolat, BÁV, Vasedény, Lottózó, 2 KÖZÉRT, Szivárvány...

newnt55 2010.09.30. 11:05:54

@Nefernefernefer: bár úgy lenne :-)
De csak egy vidéki város átlagos lakótelepi gyermeke vagyok sajnos.
Füzetcsomagért sorban állni augusztusban, meg úgy általában iskolai dolgokat vásárolni, ááááá de utáltam.
Iszom egy kávét mostmár. Kár, hogy nem szemes pedig van darálónk, olyan alsó nyomógombos, felül fogni kell a tetejét. :-)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.09.30. 14:49:27

Ez a "fapados" kávé nekem már idegen dolog. Mikor én éltem, már megvolt a teljes szortiment a Zamat Kávé- és Kekszgyártól. Omnia, Konzum Mokka, Orient Mokka, Karaván... a legkülönfélébb kiszerelésekben, a kedvencem a félkilós műanyagzacsi volt.

Meg az eleve őrölt kávé is... Otthon, Kaffa, meg a legendás kubai táncosos reklámos Mulatt.

A kávédarálóból én háromfélére emlékszek. Volt a szögletes dobozú Savaria márkájú, ebből létezett mák- és diódaráló is, szépen sablonnal felfestve, hogy melyik mire szolgál. Volt aztán a sárga, műanyagtölcséres, melyet a Keripar készített (ez volt nálunk is a közértben, anyám mindig kérdezte, hogy melyik darál finomra, mert legalább kettő volt... a másik meg durvára).

(Erről egy kis vizuális emlék a '80-as évek összes feelingjével: www.youtube.com/watch?v=JIEbtoHfn8M )

Meg volt egy alacsony, fémtölcséres, amely kék meg zöld színekben létezett, az viszont elég ritka volt.

AgentO 2010.10.13. 10:05:02

Ó igen, a darálók, a boltba járás hangulatához szervesen hozzátartozott a szinte folyamatosan hallható visító, kerregő darálógépek zaja.

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.10. 10:40:01

Nem fogjátok elhinni, de egy kisboltban láttam kávédarálót! Kirakva oda, arra a polcra, ahova a kosarakat szokás rakni. Pont úgy, mint régen! De szerettem nézni az idős bácsikat, ahogy vásárlás után nekiálltak kávét darálni..

És valóban. A négerpofáról elsőre nekem is a kávészacskó ugrik be. Nem pestiként.

Voloka 2010.11.10. 22:28:58

A Felszab. térnél nem véletlenül volt a Meinl reklám!
Ott volt egy Julius Meinl nevű
"közért", ahol nagyon finom és drága kávét főztek. Állítólag
Meinl kávéból! Nem tudom, mi az igazság ebből, de tény, hogy ott főztek először kávét a közértben, s hozzáértők szerint, valóban finom kávé volt! Jobb mint szemben a Jégbüfében!

DjMcM 2011.09.14. 22:58:53

Ha azt veszem, hogy egy mai betanított munkás havi fizetéséből (legyen nettó 90-jó indulattal) vehetsz 42.85 kg Omniát piaci kg-os kiszerelésben (nem bolti áron), akkor a 850 Ft-os akkori fizetésből vehettél 43.58 kg-ot. Háááát....
süti beállítások módosítása