Lisztcukor

 2010.09.23. 06:35

A szocialista élelmiszeripar válasza a tömbösödött porcukorra a lisztcukor volt. A porcukorba 4% lisztet kevertek, mely arra volt hivatott, hogy a porcukros zacskóba besurranó nedvességet megkösse, és ezzel elkerülje a tömbösödést. Az új termék a lisztcukor nevet kapta. Az eredmény átütő volt: a porcukor ismét porcukorrá vált, bár használati értéke így lisztesen minimálisra zsugorodott. A lisztcukros zacskó ajánlása alapján sütemények elkészítéséhez kiváló alapanyagnak bizonyult, arról viszont már nem került említés, hogy vajon mi másra lehetett használni egy összelisztezett cukrot (kávéba, saláta öntetbe vagy talán öcsinek a túrós tésztájára?) Érthetően, a kezdeti eufória után a háziasszonyok mégis megmaradtak a tömbösödött porcukornál, és a lisztcukor (se nem liszt, se nem cukor) rövid idő alatt az élelmiszer ipari újítások szemétdombján találta magát; kortársaival ellentétben még a rendszerváltást sem élhette meg.


Lehet m is kapni? NEM.
 

(Holnap: Maci csoki)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)


 

Címkék: retro gasztronómia lisztcukor

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr492316689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nefernefernefer 2010.09.23. 07:08:22

Hihetetlen, mit ki nem találtak akkoriban!!! Ahelyett, hogy a probléma megoldására koncentráltak volna, inkább kihoztak egy totál új terméket a problémás mellé! Ráadásul nem vagyok meggyőződve arról, hogy sütéshez annyira jó volt. Van olyan recept, ahol igenis számítanak az arányok. A lisztcukornál pedig nem hiszem, hogy megadták a %-os vagy gramm/kg liszt-cukor arányokat...

Mitya Ivanov 2010.09.23. 10:28:25

erről nekem pozitív emlékem van. Anyukám mindig főzött kakaót csinált, persze akkor még nem volt instant kakaópor, és még forrásban volt, amikor ezt a lisztcukrot belerakta. Picit besűrítette a kakaót, ami annyira finom lett, hogy talán azóta sem ittam olyat.

Szalacsi_Dezső 2010.09.23. 11:19:25

Ez a lisztcukor nekem kimaradt.
Akkor viszont mostmár azt is tudom, mi az a lisztharmat. :-))
süti beállítások módosítása