A porcukor jól feladta a leckét a ’70-es, ’80-as évek élelmiszeriparának. A porcukor zacskókba zárása igen problematikusnak tűnt, mivel az apró cukorszemcsék könnyen távoztak a csomagolás legkisebb résein is. És persze ki várhatta el egy zacskótól, amibe kilónként zárták a porcukrot, hogy egy apró, akár csak tűszúrásnyi kis lyukacskát ne tartalmazzon. Hát ennyi kis folytonossági hiány a csomagoláson bármilyen szigorú minőségbiztosítás tűréshatárába belefért. Ez bizonyosan hozzájárult, hogy az ABC-k por- és kristálycukros polca közelében mindig, kiszámíthatóan recsegett a a föld, ez alól csak azok a téli havas napok voltak kivételek, amikor a közértek bejáratánál fűrészporos, homokot szórtak ki a csúszás mentesítésre, ilyenkor egyetemlegesen az egész közért recsegett. A föld mellett természetesen a cukros polcot is folyamatosan megbízható vastagságú fehér réteg borította, amibe imádtam rajzolgatni, míg édesanyám a hentes pultnál várakozott. Ilyen körülmények között a társadalom igen megértően fogadta a polcokon a tömbösödött porcukrot. A tömbösítés véletlenszerűen , a cukros zacskón belül spontán módon alakult ki a kiszerelés és az értékesítés közötti időszakban. Hogyan, milyen mikroklímára volt szükség a tömbösödésre, és Hegyeshalomtól nyugatra miért nem tömbösödött a porcukor, sosem derült ki. Édesanyám azonban látta a jó oldalát is: egyre gyakrabban tudta úgy haza vinni a porcukrot, anélkül hogy a zacskó jelentős része el nem folyt volna. Persze ennek is megvolt az ára: a cukortömböket utólagoson házi megoldással porítani kellett. Édesanyám mindig a biztos megoldást választotta, a porcukor megtörésében is: a tömbösödött cukrot zacskóstul vastagon újságpapírba csomagolta, majd a húsklopfolóval szétzúzta. Ilyenkor percekig rengett a ház, de tudtuk, hogy mindez elkerülhetetlen a porcukor porítása érdekében. Minden család más módszerre esküdött: volt aki reszelte, volt, aki mozsárban törte fel, volt aki satuban, és akadt olyan is, aki egyszerűen földhöz vágta. A tömb porcukor hűségesen kísérte végig az iskolás éveim, bár évről évre fokozódó nyomás nehezedett az élelmiszeriparra, hogy megoldást találjon a porcukor tömbösödésének megelőzésére. A szocialista élelmiszeripar természetesen készen állt a vásárlói igények megválaszolására: hamarosan piacra dobta a lisztcukrot... (folytatás csütörtökön)
Kérdés: Milyen egyéb technológiák léteztek a tömbösödött porcukor megtörésére?
Lehet ma is kapni? Tömbösödve NEM.
(Legközelebbi bejegyzés csütörtökön: Lisztcukor)