Porcukor

 2010.09.21. 06:23

A porcukor jól feladta a leckét a ’70-es, ’80-as évek élelmiszeriparának. A porcukor zacskókba zárása igen problematikusnak tűnt, mivel az apró cukorszemcsék könnyen távoztak a csomagolás legkisebb résein is. És persze ki várhatta el egy zacskótól, amibe kilónként zárták a porcukrot, hogy egy apró, akár csak tűszúrásnyi kis lyukacskát ne tartalmazzon. Hát ennyi kis folytonossági hiány a csomagoláson bármilyen szigorú minőségbiztosítás tűréshatárába belefért. Ez bizonyosan hozzájárult, hogy az ABC-k por- és kristálycukros polca közelében mindig, kiszámíthatóan recsegett a a föld, ez alól csak azok a téli havas napok voltak kivételek, amikor a közértek bejáratánál fűrészporos, homokot szórtak ki a csúszás mentesítésre, ilyenkor egyetemlegesen az egész közért recsegett. A föld mellett természetesen a cukros polcot is folyamatosan megbízható vastagságú fehér réteg borította, amibe imádtam rajzolgatni, míg édesanyám a hentes pultnál várakozott. Ilyen körülmények között a társadalom igen megértően fogadta a polcokon a tömbösödött porcukrot. A tömbösítés véletlenszerűen , a cukros zacskón belül spontán módon alakult ki a kiszerelés és az értékesítés közötti időszakban. Hogyan, milyen mikroklímára volt szükség a tömbösödésre, és Hegyeshalomtól nyugatra miért nem tömbösödött a porcukor, sosem derült ki. Édesanyám azonban látta a jó oldalát is: egyre gyakrabban tudta úgy haza vinni a porcukrot, anélkül hogy a zacskó jelentős része el nem folyt volna. Persze ennek is megvolt az ára: a cukortömböket utólagoson házi megoldással porítani kellett. Édesanyám mindig a biztos megoldást választotta, a porcukor megtörésében is: a tömbösödött cukrot zacskóstul vastagon újságpapírba csomagolta, majd a húsklopfolóval szétzúzta. Ilyenkor percekig rengett a ház, de tudtuk, hogy mindez elkerülhetetlen a porcukor porítása érdekében. Minden család más módszerre esküdött: volt aki reszelte, volt, aki mozsárban törte fel, volt aki satuban, és akadt olyan is, aki egyszerűen földhöz vágta. A tömb porcukor hűségesen kísérte végig az iskolás éveim, bár évről évre fokozódó nyomás nehezedett az élelmiszeriparra, hogy megoldást találjon a porcukor tömbösödésének megelőzésére. A szocialista élelmiszeripar természetesen készen állt a vásárlói igények megválaszolására: hamarosan piacra dobta a lisztcukrot... (folytatás csütörtökön)
 

Kérdés: Milyen egyéb technológiák léteztek a tömbösödött porcukor megtörésére?
 

Lehet ma is kapni? Tömbösödve NEM.
 

(Legközelebbi bejegyzés csütörtökön: Lisztcukor)
 

Címkék: retro gasztronómia porcukor

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr682310923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.21. 06:45:25

Az en nagymamam mindig a kavedaraloban daralta a cukrot, ettol aztan folyton kaveize lett. Nem baj, igy is szerettuk.

Nefernefernefer 2010.09.21. 07:05:30

Nálunk is a volt kévádarálós cukorporítás, de ott a kristálycukorból lett a porcukor, és nem a tömbcukorból...
Tényleg, talán érdemes lenne írni a süvecukorról. Nem tudom, lehet-e mostanában kapni (nem hiszem), de soha nem felejtem el, ahogy a nagymamám konyhájában folyton a konyhaszekrény tetején lévő, félig színes sztaniolba csomagolt süvecukorra ácsingóztam, és amikor végre, hosszas meggyőzés után enyém lett, hatalmasat csalódtam egyszerű cukor ízében... Mire volt jó a süvegcukor vajh?

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.21. 09:17:57

@Nefernefernefer: pont ezt akartam kerdezni? Egy ismerosunk Kaban lakott, a cukorgyar kozeleben, es naluk mindig volt, de mi volt ez? Fel lehetett hasznalva valamire? Vagy csak disz?

Szalacsi_Dezső 2010.09.21. 09:50:54

Szerintem csak dísz volt a süvegcukor. Azért ma is tömbösödik a porcukor. van az a kis papírdobozos kiszerélsű, na abból rendszeresen faragni kell, mert csak úgy nem jön ki.
Nekem az a kérdésem lenne, hogy miért kezdték el fehéríteni a cukrot? Esztétikai szempontból?

Mitya Ivanov 2010.09.22. 11:22:00

@afromagyar: nekem van 3 süvegcukrom, egy sárga egy piros és egy kékes papírba csomagolva. Gyerekkoromban mindegyiknek megrágtam a tetejét, de már betonkemény volt akkor is.

Nefernefernefer 2010.09.23. 07:11:20

@Mitya Ivanov: Nekünk világos kék papíros volt. Nagyon tetszett, ahogy félig be volt csomagolva ezzel a kúp, félig meg átlátszó fóliával vagy mivel.

merrybear 2010.10.11. 10:53:31

A porcukornak emlékeim szerint volt valami kis fémes íze, nem tudom mitől lehetett. Valaki emlékszik rá?
Süvegcukor kettő volt nálunk, kék és piros kúp, természetesen kiskoromban megrágtam a tetejét.XD

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.10. 11:00:00

Nahát cukorra nekem olyan sztorim van, mikor a kristálycukorból csinált falun a néni porcukrot a réteshez. No komment. Anyum arcán nem volt őszinte a mosoly, mikor falta a kóstolót.
süti beállítások módosítása