A ’80-as években már érezhető volt az élelmiszeriparra nehezedő vásárlói nyomás, hogy piacra dobja a generációk óta ismeretlen A rizst. Vásárlói nyomás ide vagy oda, Hegyeshalomtól keletre nem volt A rizs, csak fényezetlen B, ezért innovatív megoldásra volt szükség. ... és a megoldás nem váratott sokáig magára: kreatív agronómusok és élelmiszer technikusok karöltve kísérletezték ki a T-rizst. A T-rizs nevében a T a tésztára utalt: rizsszem alakú tészta lapult a kilós kiszerelésű T-rizs zacskókban. A szemek szép hosszúkásak voltak, ahogy ez egy minőségi rizstől elvárható volt, elkészítése hasonló volt, mint a 4 tojásos spagetti tésztáé, lévén csak a formájuk különbözött, az alapanyag ugyanaz volt: tészta. Több korablei újság is hosszabb cikket szentelt, hogyan lehet a rizst T-rizzsel helyettesíteni. Rizibizinek még csak-csak elment, de tejberizst már nehézkes volt készíteni belőle, bár erre is voltak próbálkozások. Nővéremmel egy forradalom kezdetét láttuk a T-rizsben, és vártuk a további T termékek piacra dobását (T-csoki, T- sajt, T-krumpli stb.), ami sajnos soha nem valósult meg. Mindenesetre a szocialista innováció a T-rizzsel komoly lépéselőnyre tett szert a fényezett A rizsben elszürkült tőkés élelmiszeriparral szemben. A rendszerváltással egy időben tűnt el az ABC-k polcairól, és azóta is várja a piaci rést az újjáéledéshez.
(Holnap: Váras csoki - vendégposzt Gaspertől)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)