Tejcsokoládé

 2010.09.08. 06:20

Vendégposzt Gaspertől

 

Ez az a csoki, amit igazán ritkán kaptam volna szüleimtől és nagyszüleimtől, ha gyerekkoromban még létezett volna ez a termék. Mert azt hiszem, hogy ez a tejcsoki nem egyszerűen a jeles minősítés miatt kapta a nevét, hanem sokkal inkább a célcsoportot megcélzandó lett jeles a szent keresztségben. Mármint a jótanuló kisfiúk és kislányok sokaságára gondolva, kiknek a teljesítményét egy-egy ilyen csokival díjazta a rokonság.

A képi szimbolika sem akármilyen teljesítmény, melyben mind a számmisztika, mind a madarak és a színek szimbolikája erőteljesen tetten érhető. Öt énekesmadár szállítja a csokitáblát a megfelelő helyre, ráadásul felül a falkavezér szárnytollaival navigálja a mindennapok robotosait. A világoskék alapszín meg igazán barátságos választás, nem véletlenül használ eme blog házigazdája ezzel a színnel rokonítható kéket a blog dizájnjában. 

Még bőven léteztek a '90-es évek legelején azok a csokoládék, amelyek a Szerencsi Csokoládégyár hatvanas években kiadott kártyanaptárán szerepelnek. És valóban, nekem is kedvenceim voltak a szerencsi csokik. Ráadásul ezen csomagolások láttán abszolute otthonos érzések fognak el. Főleg ha a tehénkére, mögötte pedig az alpesi tájra tekintek.

A '90-es években gyakran jártam nyáron Szerencsre egy művésztelepre és volt szerencsém megtekinteni az egykori gyár megmaradt árnyékát. Ugyanis Szerencs közismerten sok évtizedes fogalom volt, mígnem a jólismert édesipari multi parkolópályára nem tette a dolgokat. A gyár közelében még működött egy kioszk, aminek a berendezése egy az egyben a '30-as évekből maradt meg. Nagy üvegvitrinek, üvegpultok, vörösréz szegélyekkel kis réz fogantyúkkal és kilincsekkel. Itt árulták a gyár termékeit. Nem csodálkoznék azon, ha ma már ez a bolt sem úgy néz ki, mint egykoron. Ezen kívül a gyár környékén voltak a dolgozók lakásai. A főnökségnek villáik voltak, a mérnököknek tágas lakásaik, de ezen kívül a dolgozóknak is minőségi, többszobás lakásokat biztosított a gyár. Persze ezek az épületek már a '90-es években is jócskán le voltak robbanva. Azért van egy jó hírem is, ugyanis sok termék nevét megvette egy szerencsi kis cég, akinek a vezetője egykor a gyárban dolgozott. Újabban manufakturálisan állítanak elő régi klasszikus szerencsi édességeket, a régihez hasonló csomagolással. Én már kóstoltam az újakat, vadásszatok rájuk ti is!

(Forrás: http://tajkep.blog.hu)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia tejcsokoládé

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr852273732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nefernefernefer 2010.09.08. 07:26:40

Még soha nem láttam ezt a csokit! :-(
A grafikája, főleg a madarak mintha a Gőgös Gúnár Gedeonból vagy a Mosó Masa Mosodájából származna. Gyerekkori klasszikusok... (Sóhaj...)

Szalacsi_Dezső 2010.09.08. 11:27:31

Szerencsi Bonbon kft a neve a posztban említett cégnek. Talán ez még nem reklám.
Sajna Szerencsen azóta a méltán híres cukorgyárat is bezárták, hála az uniós mezőgazdasági kvótapolitikának.
Vagyis nem azért fizetnek, hogy cukorrépát termeljenek a gazdák, hanem azért ha beszüntetik a termelést.
Szomorú. :-(

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.08. 21:20:38

De jo ez a blog!

A Kajla-csokirol volt mar szo?
Es a rostos, uveges almalerol?
Fozes nelkuli puncspudingrol (mi is volt a neve? Valami 4 betus, D-vel kezdodo szo talan.)?
Kimeros juhturo?
Kimeros kenomajas? Mintha nem is kenomajasnak hivtak volna, de ez sem jut most az eszembe. Kb.olyan atmeroje volt, mint a parizsinak es sokkal sotetebb volt, mint a mai kenomajasok.
Es az "Abasari"? Ha jol emlekszem, ez uveges lecso volt.

Megrohantak az emlekek...

retro gastro 2010.09.09. 07:53:33

@afromagyar: Köszi az ötleteket, fel lesznek dolgozva!

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2010.09.09. 09:34:27

@retro gastro: nincs mit, tegnap este ota nosztalgiazom :).

zskoncz 2010.10.03. 12:43:25

én biztosra vettem hogy a madarak ücsörögnek a csokin! :DDD gondoltam biztos csipegetnének!! :)))
süti beállítások módosítása