A mazsolás krémtúró a vaníliás krémtúró párja volt, sosem értettem, hogy miért nem mazsolás vaníliás krémtúrónak hívják, ha csak a mazsola különbözteti meg. A '70-es évek alap tíz tejterméke között volt számontartva, és a piacgazdaság hiánya sem akadályozta meg, hogy finom legyen. Nyaranta Agárdon az ABC-ben mindig ezt vettünk reggelente. A krémtúró kellően motivált a korán keléshez, mert 1/2 10-re már el is fogyott, és legközelebb csak másnap érkezett szállítmány. Az igazi kihívás az volt, amikor a bolt előtt kanál nélkül próbálkoztunk az elfogyasztásával. A záró alufóliából készített kanál alklamatosság sajnos nem vált be, mivel elhajlott a krémtúróban. Maradtak az alkalmi technikák (ujj, nyelv). Az eredetit és egyben a legfinomabbat a Fejértej gyártotta, de hamar a piacra léptek a trónkövetelők is. Sok ehetetlen verzió próbálkozott talpon maradni minednféle szemcsés, lisztes, habosított darált mazsolás silány termékkel, de a Fejértejet meg sem közelítették. Mára persze felülkerekedtek a multik, de a heroikus küzdelemben sokáig állta a a sarat a Fejértej. A rendszerváltást simán vette a mazsolás krémtúró, és mai napig jelentős méretű hűtőpultot tartanak fent számára a szuper és hipermárketek.
(Holnap: Tejivó)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)