Az első McDonald’s Budapesten

 2010.03.25. 06:09

A McDonald’s egész gyerekkoromban egy fogalom volt. A Nyugat megtestesítője. 14 éves koromban a nyári szünetben jártam először Nyugaton, és a vakáció fénypontja volt, amikor beléphettem az addig elérhetetlen McDonald’s-ba. Bár az árak kicsit sokkolóak voltak a hazai hamburger árakhoz viszonyítva, mégis feledhetetlen élmény volt. Aztán jött az ősz és a szürke hétköznapok, és további ácsingózás a McDonald’s és a Nyugat után. 1988 április 29-én azonban katartikus változás történt. Míg én a Varsói Szerződés kötelékében Gyöngyösön szolgáltam, megnyílt a budapesti Régiposta utcában Kelet Európa első McDonald’s étterme. Bár sokan a ’89-es páneurópai piknikkhez kötik a vasfüggöny leomlását, mi tudjuk, hogy valójában ez ’88 április 29-én történt. A McDonald’s elhozta nekünk a szabadságot, nem kellett már világútlevél, volt nekünk saját McDonald’s-unk. Sajnos augusztusig várnom kellett, hogy szabad polgárként léphessek a budapesti McDonald’s-ba, mivel sorkatonai szolgálatom még néhány hónapig ezt nem tette lehetővé. A leszerelés napján aztán az első utam a Régiposta utcába vezetett. Szabad szemmel jól látható sor kígyózott a bejárat előtt, akárcsak az Adidas boltnál néhány sarokkal feljebb. Miután bebocsátást nyertem, újabb sorba állhattam be, ami a pultnál alakult ki. Akármennyit is kellett akkor várnunk, felemelő érzés volt! Tizenöt termékből lehetett akkoriban választani; a legdrágább étel a Big Mac volt, ami 43 forintba került. Még évekig jártam rendszeresen a McDonalds-ba, míg lassan megszoktam, és kezdtem elfogadni, hogy ez nem egy egyszeri különlegesség, hanem az életünk része. A McDonalds tanított meg a kapitalizmusra is, ahogy a szemünk láttára törte kerékbe a City Grill addigi népszerűségét, és a magyar étterem lánc hamarosan bezárni kényszerült.

Kérdések: Mennyibe került egy hamburger és egy Big Mac menü? Kinek van személyes emléke a nyitás napjáról?

(Holnap: Derby keksz)

Szerkesztői üzenet:
A Retro Gastro eddig megszokott blog bejegyzései befejeződnek, a mai az utolsó ilyen jellegű poszt. De azért nem kell elköszönnünk, mert továbbra is minden munkanap egy új retro gasztro képet rakok ki a blogra, de immáron saját emlékeim nélkül. A kommentjeiteket továbbra is várom, és komment formájában én is írni fogok! Tartsuk meg közösen a Retro Gastro blog-ot! Üdv, R.G.

Címkék: retro első gasztronómia budapesten mcdonald’s

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr681865277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cikória 2010.03.25. 07:22:50

Én is odamentem az első napon, de messziről látszott, hogy esélyem sincs. Többszöri próbálkozás után kb. 1 hónap után sikerült bejutnom és megkóstolnom Amerikát.

AgentO 2010.03.25. 07:46:20

Győriként 88-ban voltam először a régiposta utcai mc-ben, utána bp-re volt a nyolcadikas, egyben utolsó osztálykirándulás, akkor már előre ment a spórolás, nagyon bekajáltunk:) Ami emlékként megmaradt, az az első "vidéki" mc nyitása Győrben, ha jól emlékszem 89-ben, ez volt a harmadik mc az országban, addigra bp-n megnyílt a nyugatinál lévő is. Hahh, eltettük a papír poharat, este abból toltuk a kakaót, amíg szét nem ázott a mosogatástól:) Illetve valamiért menő dolog volt a kezdeti big-mac csomagolásban (hungarocell zárható doboz) vinni a tízórait:) Emlékszem ezt a hungarocell csomagolást utána megpróbálták kiváltani egy a big-mac köré tekert papír szalaggal + papír csomagolással (a'la hamburger/sajtburger), aztán jött a ma is ismert papírdoboz.

refes 2010.03.25. 08:39:55

Én azon voltam kiakadva, amikor először volt a mekiben, hogy a kólás pohárban több volt a jég, mint a kóla. Azóta nem kérek jeget.

AgentO 2010.03.25. 09:28:37

@refes: Van még olyan mc, ahol nem a vevő adagolja magának a jeget illetve üdítőt (a driveokon kívül)?

AgentO 2010.03.25. 09:29:46

Mondjuk a Big-Mac megevését olyan módon, hogy ne hulljon ki belőle minden, ne csússzon szép, bizony tanulni kellett:)

Escobar888 2010.03.25. 09:44:56

Bizony ott voltam gyerek fejjel a nyitáskor.
Hatalmas tömegben valahogy előre furakodtunk és én a szerény kis pénzemből egy hamburgert tudtam venni.
Ízlett is, de nagy csalódás volt kicsiny mérete.
Ez után sokáig nem is mentem.
A mai napig is jobban ízlik a Magyar bucihambi csalamádéval :)

mezítlábasfellebbezés 2010.03.25. 10:40:01

Én is eltettem a papírpoharat, bár hozzánk vidékre csak valamikor az ezredfordulón ért le a mc. Amúgy az én kedvencem is a bucihambi, a munkahelyem irodaházában van egy reál. Annak a büféjében 300 Ft a következő hambi: nagy buciban két húspogácsa, csalamádé, hagymakarika, kaliforniai paprika, paradicsom karika, kígyóubikarika, salátalevél. Kérni lehet bele mustárt majonézt és kecsapot, ez is benne van az árban. Mennyei.

Wilfridur 2010.03.25. 10:42:40

@Escobar888: Igen, ez a jó összehasonlítási alap.
A 80-as évekbeli kiadós, megrakott Balaton-parti buci hamburgerekhez képest csalódás volt a sajtburger: kicsi és édeskés műízű szivacs. A forrócsoki meg fogyaszthatatlan volt, jól megégette a nyelvemet, várni kellett, amíg lehűl.

BISMARCK 2010.03.25. 12:04:38

Én 13 voltam amikor megnyílt. Miután szinte mellette laktam - Petőfi tér - sokszor jártam ott. Az Aranykéz utca felől is be lehetett menni, ott nem volt sor, igaz, idővel rájöttek erre a trükkre és bezárták :)

AgentO 2010.03.25. 13:12:32

Az otthon faszénen grillezett 100% darált marhahúsból készített fasírton alapuló, majd nagy műgonddal sajtot ráolvasztani, lilahagyma, kígyóuborka, ketchup/majonéz (mindkettőből csak a Heinz) sajtburgert semmi nem taszíthatja le a trónról:)

AgentO 2010.03.25. 13:14:19

Bírtam régen a balcsin a buci hamburgereket, óriási flash volt, ott rakták össze az ember orra előtt a hozzávalókat, ha jól emlékszem Siófokon 20Ft volt egy hambi, na az akkor egy kisebb vagyonnak számított, sokat kellett könyörögni érte (értsd. 1986 körül), ezért is találta ki anyám, hogy tud ő nekem otthon is csinálni:)

GINGER · http://gingerscukraszda.blogspot.com/ 2010.03.25. 13:26:57

Igen, a Meki és az adidas volt akkoriban a csúcs! :-)

Mitya Ivanov 2010.03.25. 15:52:25

én 92 ben voltam először mekiben, akkor egy nálunk cserekapcsolatban lévő francia diákcsoporttal voltunk, és nekik legalább akkora újdonság volt mint nekünk. Ők is csak távolról csodálták a mekit, vidékiek voltak, mint mi. Miközben kajátunk, megegyeztünk abban, hogy az összes pénz, amit a mekiben hagyunk, EGYETLEN ember zsebébe kerül.
amúgy csalódás volt természetesen a hambi, és a sajtburger is, a buszmegállóburger és a stranmdiburger is simán verte ízben. A sültkrumpli viszont a legjobb azóta is.

Szalacsi_Dezső 2010.03.25. 17:38:42

@AgentO: Miért, van olyan mekdönci, ahol a vevő adagolja?
Szerintem itthon nincs ilyen.

Mitya Ivanov 2010.03.25. 18:34:08

@Szalacsi_Dezső: hát már hogyne volna:) ma már szerintem több az olyan meki, ahol a vevő adagolja az üdítőt és ha akar, jeget is tehet bele. Ha kérsz 5 dl üdítőt, akkor egy 5 dl-s poharat adnak, a többi a te dolgod.

AgentO 2010.03.25. 19:48:55

@Szalacsi_Dezső: hmm, azt hittem általános, itt Győrben mind a három ilyen, üres poharat kapsz, te adagolod egy külön gépnél a jeget, meg az üdítőt, veszel szívószálat, meg tetőt a pohárra.

Mitotrophin 2010.03.26. 09:05:24

Pesten ez nem menne. Gondolj bele hány türhő állna ott, hogy ingyé' halálra ihassa magát :) KFC-be van ilyen, hogy te tudsz tölteni, de ott felis számolják asszem valami 300 forintra a poharat. Aztán ebből a szirupos kólából sosem iszol le 300 forintot. :)

Amerikában van ilyen még, hogy te töltöd után a poharat. Mikor kimentem rokonlátogatóba és mekiztünk akkor láttam olyat, hogy bejött a kamionos fószer és a rongyos poharából ivott ami volt vagy fél éves. :) Ja és nem csak kóla van meg a többi kóla termék. én pl. kék powerade-ot ittam a big mac menü mellé.

Én nagyon kicsi voltam mikor itthon megnyitott a meki. Igaz nem is voltunk itthon. Anyám mesélte, hogy mikor Amerikai földön próbálkoztunk, akkor vittek el az első mekizésre és, hogy nagyon megszerettem aztán mikor hazajöttünk (1992) akkor vinni kellett mert követeltem a mekiadagot. :)

Az első emlékem talán 1994ből van amikor bejött az extra menü vagy mivolt a neve. 3 fajta volt. Big mac, mc'chicken meg a duplasajtburger. mekkora sláger volt. Apám big mac, mert ő volt a legnagyobb, anyám mcchicken, aztán én duplasajtburger mert én a legkisebb. :)

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.03.26. 11:10:50

Tíz éves voltam. Hazavittem a papírpoharat, söt osztálytársam a hambi-kartont is a polcára helyezte nagy büszkén. Ma már mindenki röhögne ezen, de akkor nagyon klassz és különleges volt egy mekizés...

Mitya Ivanov 2010.03.26. 15:33:02

@Mitotrophin: hogy a francba nem menne, amikor megy? Igaz, nem sok helyen, de megy. Gonbdolom az elitebb környéken lévő mekikben van ez inkább.
***
Az egyik KFC-ben elkérték tőlem a poharakat a fülbevalós suttyók, hopgy megtölthessék, mert fel kell mutatrni a poharat, meg a blokkot is. Ez a westendben volt.

respecta /01 2010.03.26. 19:35:40

A Szerkesztői üzenet-re:
retro gastro!!!!
Megírtad okát valahol?
Elolvasnám, de nem lelem, így szomorúan olvasom és értetlenkedek!

respecta /01 2010.03.26. 19:41:28

Poszthoz:
Hm! Egy gondolat bánt engemet...hogy nőnek ezek a gyerekek.
De régen is volt és milyen cirkusz volt körülötte.
Elállt a szavam és emlékszem, hogy fel voltam háborodva, hogy kólát kértem és én csak jeget észleltem benne...a fiúk meg élvezték és távolsági versenyt köptek a kockákkal a kipécézett bokorra. Azonnal elszállt a mérgem :-D

respecta /01 2010.03.26. 19:47:44

@Mitya Ivanov: Szerintem is a legjobb krumplijuk van!
Már tudom miért: a speciális burgonya miatt. Szigorúan ellenőrzik a szerződött és válogatott termesztőket, akik tőlük kapják a vetőburgonyát.
Állítólag ilyen fajtát boltban sehol nem lehet kapni.
Sajnos.

Szalacsi_Dezső 2010.03.27. 09:43:45

@Mitya Ivanov: @AgentO: Én még nem voltam ilyenben, pedig az ország több pontján jártam már a mekkegérben, nem is hallottam róla hogy van ilyen önkiszolgálós. Jó lenne akkor már felénk is egy -két ilyen.

easy mango 2010.03.31. 21:46:52

Szuper élmény volt, és akkor sokkal jobban ízlett, ma már megszokott ízvilág, így unalmas is. Csak zárójelben, a krumpli egy speciális pépből van, amelyhez a krumpli eredeti állapotának nem sok köze van. Burgonyakeményítő a nagy része, és egyéb adalékanyagok (természetes is, és nem természetes is bőven), így egy nyomóformával szinte egyformákat tolnak ki belőle, fagyasztják, és fagyott állapotban ember meg nem mondja, hogy igazi, vagy pépkrumplival van dolga. Rém egészségtelen.

Koky_ 2010.04.01. 08:45:17

@Mitya Ivanov: Ez nekem is újdonság, pesti vagyok, 1-2 havonta egyszer megyek mekibe, de ilyennel még nem találkoztam....

Nefernefernefer 2010.04.07. 15:03:54

Pesten a Pólusnál lévő Mekiben is önkiszolgálás van az italokból. Csak azt árulja el nekem valaki, hogy lehet belőle automatice repetázni? Mert sokszor látok olyat, aki kaja közben odamegy a poharával és újra tölti.

AgentO 2010.04.07. 15:09:48

@Nefernefernefer: nem lehet. Aki repetázik, az sima szarrágó, hungarikum, sajnos.

MP 2011.08.09. 23:19:17

Arra emlékszem hogy ment a tv-ben egy riportfilm a betanítókkal. Azt mondták a legnehezebb a mosolygás és a köszönés megtanítása volt. Már akkor is...
süti beállítások módosítása