Vendégposzt mutant-tól
Nem is tudom, mikor ettem utoljára, de imádom felidézni az ízét. Gyerekkoromhoz köt a kapor és a túró ezen frigye. Sosem felejtem el édesapám izzadt homlokát, ahogy a 30 fokos melegben készítette nekem. Merthogy leginkább én szeretem:) A sütő mellett itta a csatos üveges sört, majd nagy hévvel elnyújtotta a kismadaras viaszterítőn a tésztát.
- Nagyanyádtól tanultam még. Ritkán került az asztalra hús vagy sütemény, de megoldotta az öreglány. És ha visszagondolok; szerettünk összeveszni az egyetlen grízgaluskán a levesben. Végül persze mindig nyolc részre osztotta. Tanuld meg fiam (gyakran hívott így lány létemre): ahogy öregebb leszel, másnak tűnnek az élmények. Ma már nem találom viccesnek, hogy pálinkás kenyérrel etettük a macskákat.
Ó, azok a nyarak. Az uborkakovászolások, a libaőrzések a húgommal, a nagy bringázások...és nagyanyám lepénye, amit soha, de soha sem felejtek el!
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt,
- csipet só,
- 20 dkg margarin,
- 6 dl tejföl,
- 2 dkg élesztő,
- 10 dkg porcukor,
- a tepsi kikenéséhez margarin,
- 4 tojás,
- 50 dkg tehéntúró,
- 1 csokor kapor,
- búzadara, olvasztott vaj
- 20 dkg főtt burgonya
Elkészítés:
Tálaláskor meghinthetjük porcukorral. Vagy porcukorral elkevert tejföllel is tálalhatjuk.
(Pénteken: Paprikás kuki)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)