Kapros-túrós lepény

 2011.04.05. 10:17

Vendégposzt mutant-tól

 

Nem is tudom, mikor ettem utoljára, de imádom felidézni az ízét. Gyerekkoromhoz köt a kapor és a túró ezen frigye. Sosem felejtem el édesapám izzadt homlokát, ahogy a 30 fokos melegben készítette nekem. Merthogy leginkább én szeretem:) A sütő mellett itta a csatos üveges sört, majd nagy hévvel elnyújtotta a kismadaras viaszterítőn a tésztát.

  - Nagyanyádtól tanultam még. Ritkán került az asztalra hús vagy sütemény, de megoldotta az öreglány. És ha visszagondolok; szerettünk összeveszni az egyetlen grízgaluskán a levesben. Végül persze mindig nyolc részre osztotta. Tanuld meg fiam (gyakran hívott így lány létemre): ahogy öregebb leszel, másnak tűnnek az élmények. Ma már nem találom viccesnek, hogy pálinkás kenyérrel etettük a macskákat.
Ó, azok a nyarak. Az uborkakovászolások, a libaőrzések a húgommal, a nagy bringázások...és nagyanyám lepénye, amit soha, de soha sem felejtek el!

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt,
  • csipet só,
  • 20 dkg margarin,
  • 6 dl tejföl,
  • 2 dkg élesztő,
  • 10 dkg porcukor,
  • a tepsi kikenéséhez margarin,
  • 4 tojás,
  • 50 dkg tehéntúró,
  • 1 csokor kapor,
  •  búzadara, olvasztott vaj
  • 20 dkg főtt burgonya


Elkészítés:

  20 dkg főtt, áttört burgonyából, lisztből, tejből, élesztőből, porcukor feléből, sóból, kelt tésztát dagasztunk, és szobahőmérsékleten kelesztjük. Míg a tésztánk kel, elkészítjük a tölteléket. búzadarával elvegyített túrót tojássárgájával elkeverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a felvert tojáshabot, sót, porcukor másik felét és a finomra összevágott kaprot. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és tepsibe helyezzük, elsimítjuk rajta a túrótölteléket és lassú tűzön majdnem készre sütjük. Ekkor tetejét olajjal, valamint tojássárgája és tejföl keverékével áthúzzuk és készre sütjük. Tetszés szerint darabolhatjuk.

Tálaláskor meghinthetjük porcukorral. Vagy porcukorral elkevert tejföllel is tálalhatjuk.


(Pénteken: Paprikás kuki)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

 

Címkék: retro gasztronómia lepény kapros túrós

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr112801165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turpiurfi1000 2011.04.05. 11:04:08

Valaki még a képről is kiette a
fínom sütit! :-(
süti beállítások módosítása