Best of Retro Gastro (6. rész)

 2011.03.04. 09:36

Sertésmájkrém

Megjelent: 2010.04.21.

A sertésmájkrém a ’70-es ’80-as évek iskolai kirándulásinak, vándortáborainak, építőtáborainak, korházainak és a Magyar Néphadsereg hideg élelmezésének alapeleme volt. Mellé egy Mackó sajt, egy különleges vagdalthús és esetleg egy Sport szelet két vastag szelet kenyér társaságában, és kész is volt a hideg csomag, mely túlélte a rendszerváltását, kormányváltásokat, és mai napig fel-felbukkan a hideg étkeztetésben. A sertésmájkrémet is elérte az újítás szele, és megindult a füllel ellátott gyorsbontású konzervekben való értékesítése. Szerencsére mai napig fel-felbukkan a hagyományos, konzervnyitóval nyíló kiszerelés is. Gimnáziumban egy hetet a Budapesti Konzervgyárban töltöttem kisegítő munkásként, mely élmény 1985-ben elvezetett a felismeréshez, hogy a szocializmusból már nincs sok hátra. De vajon mi történhetett a konzervgyárban? Néhány osztáltársammal a hűtőházba osztottak be, ahol többek között a sertésméjkrém alapanyagául szolgáló májat is tárolták. Az volt a feladatunk, hogy az átfagyott májakat kellett kicsomagolnunk. A máj fagyasztott állapotban, nagy papír dobozokban érkezett a konzervgyárba, a dobozon belül műanyag fóliába csomagolva. A papírdoboz egyszerű ipari kiszerelés volt, mégis valahogy patínás. A doboz pontos feliratára már nem emlékszem, mert elvonta a figyelmem a doboz alján levő méretes felirat: Made in U.S.A. Immáron nem volt kérdéses, hogy a minden harmadik évben jól megérdemelt kék útlevél mellé miért csak 280 dollárt váltahttunk ki, és miért csak három évente: a kemény valutára szüksége volt a népgazdaságnak, hogy folyamatosan biztosítani tudja a sertémájkrém iránt támasztott hazai keresletet. Ha kell, USA importból! És én ezzel egyetértek. Hisz hogyan nézhettek volna a KB tagjai a dogozók szemébe, ha meginog a sertésmájkrémbe vetett vásárlói bizalom. Hogy ez hogyan vezetett ahhoz a felismeréshez, hogy a a szocializmusnak már nincs sok hátra, gyorsan belátható.

Ma is kapható? IGEN! (39 Ft)

(Kedden: Napközis kakaó)

Címkék: retro best of gasztronómia gastro

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr292709162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nefernefernefer 2011.03.04. 11:10:08

Picit sajnálom, hogy a válogatásból kimaradtak az eredeti hozzászólások. Zseniálisak a cikkek, mégis, a kép csakis a hozzászólásokkal teljes mivel azokat általában legalább annyira élvezetes olvasni, mint magát az értekezést. Visszakeresni pedig nem fog a többség, hogy elolvashassa az olvasók élményeit.

retro gastro 2011.03.04. 16:58:58

@Nefernefernefer: Nagyon köszi!!
Sajnos a régi kommenteket nem lehet bemásolni, így valóban csak az elkötelezettek klikkelnek vissza a régi hozzászólásokhoz.

Drótos Pipacs · http://drotvizsla.wordpress.com 2011.03.11. 14:35:03

Imádtam! Gyerekkoromban mi nem vásároltunk sosem ilyesmit, felvágottat is csak nagy ritkán (pl.pick szalámit), hisz mindig volt otthon házi mindenféle. Ezért számomra a sertésmájkrém kuriózum volt, finom csemege, a nagymamámtól mindig ezt kaptam ajándékba (meg mazsolát) csoki helyett:)
süti beállítások módosítása