Olympos citromlé

 2010.11.16. 09:51

Az Olympos citromlé a ’70-es, ’80-as évek egyik meghatározó élelmiszeripari terméke volt. A tea ízesítésen és limonádé készítésen túl igazi jelentősége a palacknak volt, nemcsak az osztálykirándulások kötelező kelléke volt, de gondos szülők még az iskolába is ebben küldtek teát/szörpöt a fárasztó tanórák közötti szünetekre. Az Olympos palack hamarosan a szocializmus mindenki által elfogadott kulacsává vált. A műanyag eldobható palack formáját és űrtartalmát tekintve valóban megfelelt a kulaccsal támasztott elvárásoknak, létezett 1 literes és 0,25 literes kiszerelésben. Egy gyenge pontja volt: igen könnyen tört, és ilyenkor a gondosan elkészített tea, esetleg szörp eláztatta a tankönyveket vagy a kirándulásra elcsomagolt melegítő felsőt és váltás zoknit. Természetesen erre is volt megoldás: a rendes szülők az Olympos üveget zacskóba bugyolálták, és befőttes gumival a zacskó nyílását az üveg nyakához rögzítették, így a palack a kulacs funkcióját megőrizte, de esetleges törés esetén a tartalma a zacskóba ömlött, megkímélve ezzel az olvasókönyvet/tolltartót/váltás ruhát. Létezett Olympus narancs is, ami hígítás nélkül volt fogyasztható, de ilyet olyan ritkán kaptam, hogy emlékeim sem maradtak fent róla.

Az Olympos citrom gyakorlatilag változatlan kivitelben vészelte át az elmúlt 30-40 évet, és mai napig töretlen népszerűsége, bár kulacsnak csak néhány elkötelezett retro rajongó használja.

Lehet mai is kapni? IGEN!

(Pénteken: Ételdoboz)
 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro olympus gasztronómia citromlé

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr452451803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalacsi_Dezső 2010.11.16. 10:18:41

és vajon miből készült, mert szerintem citromot sose látott. :-D

Ernő88 · http://varazslatosmesefilmek.blog.hu 2010.11.16. 18:18:43

@Szalacsi_Dezső: A számból vetted ki a szót:D De így vannak ezzel a gyümölcslevek is, ami 0.2 % gyümölcsaromát látott csak:)

Tycho.Brache 2010.11.16. 20:55:17

Az Olympos citromlének még egy jellegzetessége volt: a kupak sosem záródott rendesen. Sokszor bontatlan formájában sem, de megnyitva és újrazárva szinte garantált volt a szivárgás. Ha rá akartuk szorítani, átugrott a menet végén, és kezdhettük a tekerést elölről...

Mitya Ivanov 2010.11.16. 22:46:22

a rendszerváltás hajnalán volt már grapefruit lé is, ezt biztosan tudom, viszont naranccsal sosem találkoztam. Ez a márka szerintem elég jól feléledt mára. Jó brand lett belőle

Penya64 2010.11.17. 10:06:52

Az megvan hogy sokaknak a forro tea beletoltesetol eldeformalodott az uveg, es ha eleget hasznaltak mar egesz erdekes alakja volt?

Adelaida 2010.11.17. 15:38:22

A mellékelt képről eszembe jutott, hogy annak idején az üdítők cimkéjének szélén jelölték a szavatosságot - vagy legalábbis megpróbálták...
Ami a narancsosat illeti, tényleg volt, együtt a citromossal, de persze elég drága. Talán akkor kaptam ilyet, amikor kórházban voltam, és akkor sajnos nem tudtam élvezni, sőt. Attól narancsos íznek az emlékétől egyből kórházszag tolul fel bennem.
És dereng, mintha lett volna mandarinos ízű is, kb. akkortól, amikortól grapefruitos is.
És nagynéha lehetett kapni olyan kis citrom formájú flakonban is citromlevet, mint amilyet mostanában is látok.
Egyébként ahogy a valódi citrom leve enyhíti a viszkető szúnyogcsípést, úgy az Olympos elbukott ezen a teszten. Hogy miből csinálhatják...?

Szalacsi_Dezső 2010.11.17. 15:47:55

@Adelaida: Bizony a literes pepsi cimke oldalán volt bekaparva a szavatossági idő. Gyerekként "gyakran" szórakoztunk a boltban, hogy körömmel az összes évszámot és hónapot bejelöltük. És nem is tűnt fel nyilván csak otthon, mert akkoriban nem voltak a polcokra kisorakoztatva az üdítők, hanem a literes pepsi is rekeszben volt, mint a sör. :D

Szalacsi_Dezső 2010.11.17. 15:49:45

meg nem voltunk "tudatos" fogyasztók se :-)) kit érdekelt akkoriban a pepsi szavatossága, örültünk ha egy hónapban eccer anyukám vett egy üveggel. gondolom a többi srác is így volt ezzel.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2010.11.17. 21:37:00

Tudomásom szerint Nyárlőrincen, az Olympos Kft gyártotta, gyártja, aminek görög tulajdonosa volt-van, és kamionszám érkezett a citrom sűrítmény valahonnan.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.12.17. 00:08:45

@Tycho.Brache: ezt akartam pont mondani, hogy azért is volt szokás nájlonzacskóba rakni és legumizni, mert szivárgott :)

amúgy kulacsnak manapság lehetne használni, mint minden pillepalackot, mert már másfajta műanyagból készül. én is használtam kulacsnak mostanában, amikor vettem egyet.

Koky_ 2011.01.26. 10:01:56

@Adelaida: Igen, volt mandarinos és graperuitos is! Legutóbb 3-4 éve ittam mandarinosat nosztalgiából, a Tescoban vettem.
süti beállítások módosítása