A Tejdropsz és a Meggyfuré a két legkülönösebb keménycukorka volt a ’70-es ’80-as években. Dropszból csak tej létezett, furéból csak meggy. Mi volt a különbség a dropsz és furé között, ezt mindenki maga döntötte el, hivatalos állásfoglalás ebben a kérdéseben nem született. A dropsz értelmezésem szerint egy kabát gomb nagyságú világosbarna pasztilla. A tejdropsz mindez karamella ízesítéssel párosítva. A tejdropsz az általános iskolámhoz közeli Alkotmány utcai közért édesség pultjának megbízható terméke volt, 2,10 Ft-os fogy. áron éveken keresztül stabilan vezette az ár/minőség tabellámat. A havi ebédbefizetések alkalmával mindig sikerült a visszajáróból valamekkora összeget elkülönítenem, amit azonnal tejdropszba ruháztam, mivel az napokig kitartott az iskolaköpenyem zsebében (szigorúan Diolen Mobi köpeny) . A tejdropsz neve ellenére valójában se nem volt tej, se nem volt dropsz, egyszerűen egy karamella ízű préselt kenénycukorka. Tejkaramella gyanánt a tejre még általános iskolában megtaláltam a magyarázatot, de a dropsz 20 évet váratott magára, míg nem egy a Cadbury terméken megpillantottam a „Chocolate drops” feliratot, és megtörtént a megvilágosodás: a tejdropsz az angol milkcseppek magyar fordítása! De hogy a meggyfuré miért nem dropsz, arról a szóljon a hétfői poszt.
Lehet mai is kapni? IGEN!
(Hétfőn: Meggyfuré)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)