Fényezetlen B rizs

 2010.09.15. 06:13

Milyen is lehet az A rizs, létezik-e ilyen, valaki valaha látott-e ilyet, faggattam édesanyámat a konyhában, míg ő szorgalmasan pucolta a rizst. A rizs pucolás valószínűleg az ötéves terv része lehetett, mely hozzásegíthetette volna a ’70-es ’80-as évek hazai tervgazdaságát, hogy maga mögé utasítsa a tőkés társadalmak gazdaságait. A ’70-es ’80-as évek rizs választékát a fényezetlen B rizs uralta, mely papírzacskós kiszerelése különböző apróbb kincseket rejtett: kavicsok, konkoly-, árpa-, maláta-, búzaszem, barna rizs, valamint egyéb be nem kategorizálható 1-2 mm-es szemcsék. Édesenyám rizs pucolásának koreográfiájához hozzátartozott, hogy minden alkalommal elmondta, hogy Nyugaton olyan, mint rizs pucolás nem létezik, ezen hossan bosszankodott, hogy mi miért vagyunk itt, és nem ott, majd lemondóan kiöntötte a főzéshez felhasználandó rizst a konyhaasztalra, és gyors ujjmozdulatokkal szétválasztotta a rizst a többi szemcsétől. Miután ezzel elkészült, megmosta a rizst egy edényben, mellyel végül a rizs elérte az emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag állapotát. A rizs szemek rendre aprók és töredezettek voltak, bizonyítván a B rizs minőségi inferioritását. De volt-e A rizs, noch dacu fényezett? Bizonyosan kereskedelmi forgalomba nem került; én ilyennel sosem találkoztam, bár minden ABC-t rendre átvizsgáltam, hátha rálelek. Aztán jött a rendszerváltás, és eltűnt a fényezetlen B rizs hegemóniája, felváltotta a rizs, ami nem tartalmazott többé apró szürke szemcséket, nem volt töredezett, és a rizsszemek is méretessé váltak. Honnan került elő hirtelen az A rizs, amit nem hívtak többé A rizsnek csak rizsnek? Egy, a sok megfejtetlen rejtélynek! A peresztrojka végül elsöpörte rizspucolást, és ezt már csak szülői, nagyszülői visszaemlékezésekben lehet tetten érni. Folytatás holnap: T-rizs

Lehet ma is kapni? IGEN!

(Holnap: T-rizs)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro b gasztronómia rizs fényzetelbe

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr332296242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nefernefernefer 2010.09.15. 06:57:29

Én még ma is átnézem a rizst... Merthogy én nem a pergőt szeretem, hanem a szottyosat, ahhoz meg nem az extra minőségű, hosszú rizs kell, hanem a gombölyű... És ott bizony akad olykor egy-két azonosítatlan cucc... Szerintem a szüleim is mindig átnéznik, legyen szó bármilyen minőségről.
Nem lehet, hogy a fényezett A-rizs exportra ment? Ahogyan a bélszín is?

Szalacsi_Dezső 2010.09.15. 07:31:58

Szerintem az A rizs örök rejtély marad.
Erről az jut eszembe, amikor a Csak egy kis pánik c. filmben a Billikrisztál azt mondja a híres magyar származású színésznek:
Mr. Vitti úgy látom ezzel a dologgal szemben averziói vannak. Mire Nyírő Robi azt mondja:
Doki, nekem csak B verzióm van.
BTW nem csak a rizst, de a lencsét is át kellett vizsgálni anno, nagyanyám mondta mindig, hogy a zsizsik miatt.
Mi az a zsizsik? :-)

Mitya Ivanov 2010.09.15. 09:04:50

@Szalacsi_Dezső: a zsizsik egy molylepkefajta hernyója, de rizsben én még nem találkoztam vele, csak lisztben, borsóban, lencsében.

cukroskata · http://cukroskata.blogspot.com 2010.09.15. 13:32:10

Ez már egy modernebb rizs. Még ennél is régebben barna papírzacsiban volt a rizs, és nem volt se "A" se "B", csak egyszerűen rizs. És persze volt benne mindenféle törmelék, kődarabka, én egyszer egy szöget is találtam :-)

Cpt. Flint 2010.09.15. 13:59:55

"A"-rizs meg "B"-rizs ma is van. Hogy régen lehetett-e "A"-t kapni, azt mondjuk nem tudom, rizst akkoriban csak rizsfelfújtban meg töltelékekben ettem és a kilencvenes évek közepéig általában nem is én vettem.
Amúgy az "A" és "B" rizs közötti különbség lényege, hogy az "A"-ban kevesebb a szennyeződés és a törtszem. www.gyakorikerdesek.hu/etelek-italok__egyeb-kerdesek__78739-mi-a-kulonbseg-az-a-es-a-b-rizs-kozott

Cpt. Flint 2010.09.15. 14:02:47

@Cpt. Flint: nyilván a mindenféle külföldi riszeket nem osztályozzák A/B-re, mert ott nem ez van. Vagy ha nem felel meg (nem akar megfelelni v. véletlen elbukni) egyik követelménynek sem, akkor a hazait sem.

Penya666 2010.09.15. 21:23:26

Hajajj az en anyam is mindig valogatta a rizst jol. Mert valoban durva dolgok voltak benne.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.09.16. 13:46:42

A-rizs nem volt, ellenben FÉNYEZETT B-rizs igen, még ha azzal csak egyszer-kétszer találkoztam akkoriban.

Tipikus volt még, hogy a "B" betűt zöld pontokból rakták ki a rizses zacskón, amely ugyanolyan barna papírzacsi volt, mint amibe a lisztet, búzadarát és kristálycukrot is töltötték.

De még a rendszerváltás előtt jelent meg a Szarvason készült gyors rizs, még TV-reklámja is volt!

Nefernefernefer 2010.09.23. 07:16:54

@no-night: Mi lelkesen rá is kaptunk, kempingezéshez ideális volt. Igaz, az íze szerintem nagyon rossz, és totál száraz is volt, így nekem, aki a szottyos rizsért van oda, nem volt egy nyerő újítás. A maiak is olyan rossz ízűek vajh?

zskoncz 2010.10.03. 13:20:04

egyszer volt abban aboltban Arizs ahová jártunk vásárolni. legalábbis én kislányként egyszer emlékszem rá. :)
de a rizst nemcsak megválogatni kellett, hanem mosni is! az első mosóvíz fekete volt! anyu legalább 4szer-5ször átöbitette!

de válogatnom nekem kellett! :) ez volt az én feladatom. :)
süti beállítások módosítása