Milyen is lehet az A rizs, létezik-e ilyen, valaki valaha látott-e ilyet, faggattam édesanyámat a konyhában, míg ő szorgalmasan pucolta a rizst. A rizs pucolás valószínűleg az ötéves terv része lehetett, mely hozzásegíthetette volna a ’70-es ’80-as évek hazai tervgazdaságát, hogy maga mögé utasítsa a tőkés társadalmak gazdaságait. A ’70-es ’80-as évek rizs választékát a fényezetlen B rizs uralta, mely papírzacskós kiszerelése különböző apróbb kincseket rejtett: kavicsok, konkoly-, árpa-, maláta-, búzaszem, barna rizs, valamint egyéb be nem kategorizálható 1-2 mm-es szemcsék. Édesenyám rizs pucolásának koreográfiájához hozzátartozott, hogy minden alkalommal elmondta, hogy Nyugaton olyan, mint rizs pucolás nem létezik, ezen hossan bosszankodott, hogy mi miért vagyunk itt, és nem ott, majd lemondóan kiöntötte a főzéshez felhasználandó rizst a konyhaasztalra, és gyors ujjmozdulatokkal szétválasztotta a rizst a többi szemcsétől. Miután ezzel elkészült, megmosta a rizst egy edényben, mellyel végül a rizs elérte az emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag állapotát. A rizs szemek rendre aprók és töredezettek voltak, bizonyítván a B rizs minőségi inferioritását. De volt-e A rizs, noch dacu fényezett? Bizonyosan kereskedelmi forgalomba nem került; én ilyennel sosem találkoztam, bár minden ABC-t rendre átvizsgáltam, hátha rálelek. Aztán jött a rendszerváltás, és eltűnt a fényezetlen B rizs hegemóniája, felváltotta a rizs, ami nem tartalmazott többé apró szürke szemcséket, nem volt töredezett, és a rizsszemek is méretessé váltak. Honnan került elő hirtelen az A rizs, amit nem hívtak többé A rizsnek csak rizsnek? Egy, a sok megfejtetlen rejtélynek! A peresztrojka végül elsöpörte rizspucolást, és ezt már csak szülői, nagyszülői visszaemlékezésekben lehet tetten érni. Folytatás holnap: T-rizs
Lehet ma is kapni? IGEN!
(Holnap: T-rizs)
Retro Gastro vendégposzt!
Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)