Napközis tejbepapi

 2011.01.21. 10:41

Vendégposzt Phoebétől

 

A tejbegríz gyerekkorom felejthetetlen élménye.... az utánozhatatlan, a legfinomabb: a menzai. Hiába minden taktika, az otthoni tejbegríz utol sem érhette a menzait. Azt hiszem, a menzai a fele tej, fele víz, na meg a kakaóporos porcukor összetevők miatt volt abszolút nyertes. Ha tejbegríz volt, kitört az általános iskolai ujjongás. Még a mindenre finnyás barátnőm is lelkesen kanalazta, pedig az ő ebédje rendszeresen szemfüles repetázók zsákmánya lett.Voltak, akik összekeverték a grízt a kakaóval, amit személy szerint szentségtörésnek tartottam, meg gusztustalannak is. Én úgy szerettem enni, ahogy a nagykönyvben meg van írva, körbe-körbe haladva a széléről.

Ha tejbegríz volt, mindig tülekedés volt a konyhás néniknél a repetáért, és legalábbis a mi iskolánkban ez volt az egyetlen étel, amiből csak egyszer lehetett újra kérni. Felső tagozaton már voltunk annyira dörzsöltek, hogy a tejbegríz előtti levest el is síboltuk, löttyintettünk egy kicsit a mélytányérba, hogy úgy tűnjön az ügyeletes tanerőnek, hogy olyat is ettünk (ekkor még legalább annyira fontos volt az ifjúság testi fejlődésének figyelemmel kísérése, mint a szellemi pallérozása), és irány volt a kígyózó sor a tejbegrízért. Mindig lapos tányérra kaptuk, így lehetett irigykedni, hogyha a másiknak nagyobb átmérőjű körben folyt szét, de akkor is, ha a konyhás néni kedvenceként kapott még egy adag kakaós cukrot rá. Igen, az inkább kakaós cukor volt, mint cukros kakaó.

A tejbegríz egyértelmű sláger volt a szülők közt is, mint valami tápláló édesség, amiben sok a tej, nyugodt szívvel adható a gyerekeknek. Bár anyukám szerint hizlal, de lehet, hogy csak így próbálta a krumplifőzeléket szimpatikusabbá tenni. Nem tudom, ma mennyire gyakori a tejbegríz, mint étel a családok konyhájában, de szerintem már nem annyira jelentős, mint anno.

Jelenleg az USA-ban élek, és itt is van, igaz, instant változat, meg ízesített verzió is. Nem az igazi.

(Kedden: napközis paradicsomos káposzta fasírttal)

Címkék: retro gasztronómia tejbepapi tebegríz

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr982601147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kermit 2011.01.21. 14:28:01

Naná, hogy imádtuk! Gábor osztálytársam képes volt egymás után háromszor repetáért menni, míg a konyhás nénik el nem tiltották, mondván "nehogy rosszul legyen a gyerek". Nem értem amúgy, iszonyat laktató kaja. Vannak, akik málnaszörppel eszik, vagy fahéjas porcukorral.

Zuzimama 2011.01.21. 17:00:40

Én minden héten csinálok a gyerekeimnek egyszer. Főleg akkor jó, ha nincs időm nekiállni főzőcskézni, de van valamilyen laktató levesem és az után kapják a tejbepapit.
Itt (Hollandia) nincs gríz, otthonról hozunk, abból csinálom.
Vagyis van itt is ún. "pap", ami leginkább hasonlít a tejbepapihoz, de be van keverve búzakorpával, szóval nem az igazi.

turner · http://kiforditott.blog.hu/ 2011.01.21. 20:32:06

Nálunk havonta többször készül, a párom különösen imádja, ráadásul ezt még én is meg tudom főzni :D

Érdekes, hogy mi a cukrot a kész "papira" tesszük rá, nem azzal együtt főzzük. (Anyám, nagyanyám nem így csinálta, a párom szoktatott rá.) Ráadásul én már nem is teszek rá kakaót, a'la nature szeretem :)

Wilfridur 2011.01.22. 00:18:12

Az utánozhatatlan, a legfinomabb az óvodai volt, vmilyen különleges finom íz miatt (nem a kakaós cukor, hanem maga a püré). Nem tudom, mitől, itthon soha meg se közelítette azt az ízt, pedig sokszor ettem / eszem...Múltkor már az óvó nénimnek üzentem, hogy árulja el a titkát...

Halálos_fogkefe 2011.01.22. 14:04:24

Ahogy előjönnek napról napra a menzás kaják, mindig elcsodálkozom hogy hogy az úr istenbe tudtam én ezt megenni. Némelyiknek már a látványától rosszul vagyok.
Ilyen például a tejbegríz (és a tejberizs) is, amit több mint 8 éven keresztül aktívan próbáltak velem megszerettetni, de az istennek se sikerült. Ez van :(

Néha azért van belátásom milyen kaják jönnek ki a menzáról, és komolyan elcsodálkozom. Nem irigylem az óvódásokat/iskolásokat/tanárokat.

Mitya Ivanov 2011.01.22. 19:29:28

ezt még ma is gyakran eszem. Igaz, én rakok bele 1 tojást és egy kanál vajat is. Így tényleg nagyon laktató.

Fercelt 2011.01.24. 09:05:22

Havonta többször esszük. A gyerekek is szeretik nagyon. Pedig még azt sem tudják mi az a napközi. :-) Viszont a tejberizsnél kevés undorítóbb dolgot tudok elképzelni.
A tejbegríz agyonvert mikulás csokival (húsvét körül nyúllal) a legjobb. Amikor a még forró cuccba beleolvad a csoki. Nyamm

Haynau (Sons of Monarchy) 2011.01.25. 10:51:39

Fene tudja, én jobban szerettem a "hazai" tejbegrízt, bár tény és való, hogy az iskolai konyhán főtt "tejbepapi" is jó volt...

Még manapság is néha elfog a hév, és csinálok magamnak vacsorára. Persze nem tasakból, "instant módra", hanem rendesen, grízzel-tejjel.

Nefernefernefer 2011.01.27. 11:42:11

Bár szeretem a tejbegrízt, a napköziben mégsem jött be. Már eleve nem szerettem, hogy tűzforrón adták. Ráadásul nagyon édes volt, és nekem a totál éhes gyomromra nem esett jól. Az osztály rossz fiúi pedig összekeverték, és kinyomták a fogukon keresztül a nyelvükkel vissza a tányérukba. Nem volt az igazi, finoman szólva...
Ha otthon nagy néha készítek, én jóval sűrűbbre csinálom, és hagyom kihűlni. Hidegen, szinte vághatóan sűrűn, baracklekvárral a legjobb.
Viszont a tejberizst mindig szerettem.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.27. 21:34:54

Kicsit keményre főzött, kihűlt tejbegrízből pogácsát formázunk, felvert tojásba mártjuk, majd mint a bundáskenyeret kisütjük.
Porcukor, lekvár stb mehet rá

RFO 2011.01.30. 18:09:38

Mióta ovis koromban megtömött a Zsuzsi néni, azóta még a szagát is utálom... ellenben a férjem és a fiam bármikor, bárhol, bármennyit képes megenni belőle... úgyhogy befogom az orromat, és megfőzöm... :D:D:D

cicabajusz (törölt) 2011.01.30. 19:24:54

Mi is,amikor meghallottuk,hogy tejbegríz lesz, már előre készítettük a lelkünket arra a jóféle kakaós cukorra, meg a kis csomókra a folyós cuccban... azóta sem tudtam eltalálni, hogy itthon olyan legyen...
:D :D
Like! :)

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2011.02.04. 11:21:27

Összekeverés szerintem is ördögtől való. Arra viszont kiváncsi lennék, hogy ki mit szól ahhoz, hogy van, ahol az egyik legjobban megosztó ételt, a mazsolát is beleteszik?...

Intizar 2011.02.11. 12:49:35

A saját tejbegrízem ugyan sokkal jobb, de én is hiába kerestem azt a bizonyos ízt. Nem lehet, hogy tejporból csinálták?

ifj. Farkas Gyula · http://kosbor.blog.hu 2011.02.13. 11:04:36

Kedves Kommentelők!

Ha igazán finom "napközis" tejbedarát óhajtotok fogyasztani, jertek a BME Goldmann menzára! Ott olyan papit adnak, hogy utána megnyalhatjátok mind a tíz digitusotokat!

Üdvözlettel:
ifj. Farkas Gyula
a BME mérnök-fizikus szakának VI. éves hallgatója kondenzált anyagok fizikája szakirányon

lutria 2011.03.01. 17:40:10

Én valamiért azt is szerettem ha csomós volt,otthon mondtam is hogy olyanra csinálja anyám,aki persze ki volt akadva tőle.Gondolom a kevergetés hiánya miatt volt olyan,ő persze addig ott állt mellette amig tökéletesen folyékony nem lett.
süti beállítások módosítása