Napközis paradicsomleves

 2011.01.07. 09:33

Milyen is volt a napközis paradicsomleves a ’70-es ’80-as években? Finom édes, szerencsés esetben betűtésztával! Mennyi paradicsomot látott, az nem volt érdekes, a kizárólagos kritérium a telített cukoroldathoz közelítő íz és a piros szín. Ennek a két kritériumnak a napközis paradicsomleves minden esetben megfelelt, és valójában ennél több nem is volt elvárható. A napközis paradicsomlevesen felnőtt nemzedék tagjaként sokad magammal a mai napig fenntartással fogadok minden zuppa pomodoro, minestrone, gaspachó és egyéb cukor mentes paradicsomlevest, szorongva fogyasztva, mint aki éppen elárulja az igazi paradicsomleves eszméjét.

(Kedden: Napközis kelkáposzta-főzelék)
 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia paradicsomleves napközis

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr282566823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Adelaida 2011.01.07. 12:23:46

Milyen igaz az, hogy ezt a menzás cukros paradicsom ízt hiányolom én is a minestrone stb. levesekből! Ezt pl. egy olasznak soha ne mondjátok el! Amúgy a napokban láttam egy betűtésztás paradicsomleves-reklámot, ami zseniális volt - csak a reklám, a leves nem hinném.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2011.01.07. 13:01:28

IGEN, IGEN, IGEN!!!

Köszönöm! =D

Jegyezzük meg, hogy otthon lehetetlen elkészíteni... =(

Kilgore Trout 2011.01.07. 13:40:44

El lehet készíteni, vagy legalább is nagyon hasonlót lehet. Mégpedig ivóléből. Nekem majdnem sikerült reprodukálni ezzel a módszerrel. Sajnos már nem nagyon kapható a Szobi cég által gyártott paradicsom ivólé, lehetett régen, már a 70-80-as években is kapni, aztán a rendszerváltás után is addig, amíg megvolt a Szobi cég. Mostanság (reklám) a Sió paradicsomleve hasonlít leginkább, így abból szoktam otthon. Ha érdekel valakit a metódus, akkor leírom.

bovaryné 2011.01.07. 13:47:15

Ti régen ehettetek menzán... Nemcsak a 70-80-as években lehetett ilyen levest enni, de még a mai napig is ilyenek a menzai (iskolai, óvodás) paradicsom levesek.

arpiszan 2011.01.07. 13:52:29

Ne felejtsük el a belefőzött alumíniumkanál összetéveszthetetlen fémes zamatát sem.

hirokin 2011.01.07. 14:08:24

Én az aranykakasos paradicsomkonzervből is tudok egészen hasonlót csinálni.
A kulcs tényleg a cukormennyiségben van.

hirokin 2011.01.07. 14:11:04

Rejtélyes módon a paradicsomos káposztának még a szagától is rosszul voltam, a paradicsomos krumplit viszont (húsgombóccal!) imádtam. :)

Sicc 2011.01.07. 14:15:21

Lehet még kapni betűtésztát?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.07. 14:23:32

@Sicc: hogyne lehetne
csak igy nez ki:
ニュージーランドウニ(英語) (キナ kina) - ニュージーランド海域のウニ。ホンウニ目ナガウニ科。

doubting thomas 2011.01.07. 14:39:01

Nekem a sós, zöldfűszeres paradicsomlevesek jobban bejönnek...

Paulybird 2011.01.07. 14:54:12

betűtésztával szigorúan

mik-sa 2011.01.07. 15:18:10

betűtészta!!! és ki lehetett rakni belőle hogy "hulye"! a tányér szélén, és úgy leadni a menzásnéninek!!!! mekkora királyság volt!!!:D:D:D:D

milike47 2011.01.07. 15:28:03

@hirokin: Az aranyfácán, nem kakas :)
Sió ivóléből lehet olyat csinálni mint régen. Betűtészta kötelező, mint nyúl leveshez a kiskocka. :)

netgenyo 2011.01.07. 15:39:07

Ingyenes SMS küldés: sendfreesmsmesseges.blogspot.com (Bocs a reklámért de gondolom hasznos és tényleg működik, általában minden nap kora estig)

OkoskaTo:rp 2011.01.07. 16:22:52

@Sicc: Betűtésztát több gyártótól is lehet kapni még.

Viszont követelem a cukorleves paradicsomleves receptjét!

Vespasianus01 2011.01.07. 16:37:21

@Adelaida: Én ezek után kipróbáltam a levest is! Pont, mint a menzán, csak nekem a zacsiba több betűtészta jutott, mint annak idején a tányérba. :-) Ha van otthon olyan tányérod, aminek az alján még mesefigurák vannak festve és egy oldalt erősen sorjás alukanalad, tiszta ovifílinged lesz!
Senki se várja, hogy egy zacsis leves valami gasztro-csoda lesz, de ez - minden nosztalgia nélkül - tényleg olyan ízű, mint amire emlékeztem. :-)
Úgyhogy: retro-gasztró élményre fel a ki nem mondom, hogy a M...i paradicsomlevesével! :-)

Adelaida 2011.01.07. 17:31:55

@Vespasianus01: Mesefigurás tányér :-)! Nekem speciel Hófehérke volt az alján, amint almát jattol a törpöknek, nem diznis, csak ilyen made in DDR... Akkor tehát téged is valami pántlikás nyakú mackó a tányér alján hivatott motiválni arra, hogy belapátold a levest!
Amúgy meg jó, elhiszem, hogy akár finom is lehet a zacskós változat, hogy leveskockáék kitehettek magukért ez egyszer az adott keretek között :-)

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.07. 20:12:58

A paradicsomleves volt az az étel, amit szinte minden gyerek megevett, még ha egyébként zöldséggyűlölő volt is. A paradicsomkonzervnek gondolom azért volt Aranyfácán a márkaneve, mert az Aranyfácán más néven Paradicsommadár
Egyébként a márkanév a Hatvani konzervgyáré volt, majd lett a DEKO-é. Most nem tudom ki birtokolja.
Magyarországon a paradicsomtermesztésnek ún. piros ftuószaalg névvel illetett termesztéstechnológiája volt.

hajdul (törölt) · http://hajdulaszlo.wordpress.com/ 2011.01.07. 20:15:36

www.aranyfacan.hu/?p=levesek
Itt a cég és a recept ami még egy konzervgyártási kuriózumból készül.

Nefernefernefer 2011.01.08. 08:48:34

@Adelaida: Hmmm. Az én tányérom alján Hófehérke az üvegkoporsóban feküdt a fák alatt!!!! Hullás tányérból ettem!!!!!!! :-O

Vespasianus01 2011.01.08. 09:20:51

@Nefernefernefer: Legalább nem lett hullaszagú a paradicsomleves... Nálunk otthon nem volt sem sorjás kanál, sem hófehérkés tányér, mert a családi hagyatékot használtuk - nem volt pénz akkoriban újra, úgyhogy én csak a suliban ettem meg a levest...
De az a bizonyos céges zacsisleves tényleg olyan, feltéve, hogy megadod azt a pár percet neki, hogy a főzés közben összeálljon. :-)

Nefernefernefer 2011.01.08. 19:46:03

@Vespasianus01: Nem, mert nálunk a paradicsom leves (akkor még)nem volt divatban. Viszont rengetegszer ettem belőle húslevest. Tipikus vasárnapi, vagy akár szombati hangulat: húsleves, rántott hús, ubisali, Jó ebédhez szól a nóta...

zskoncz 2011.01.11. 21:44:17

ó jajj! mai napig a legkedvesebb ételem!! heti 2-3 alkalommal kell főznöm. és literszám. Lányom ugy kanalazza pedig még sosem volt menzás!
szigorúan betűtésztával!!! nagyfogyasztók vagyunk abból is.
kár hogy a többi levesbe való száraztésztát nem lehet már venni. a kiskockát meg virág alakút is szerettem. :)

a receptet köszi! bár én mindig is igy főztem a klasszikus parilevest. igaz az összes többit is birom! de valahogy ez a lieblingem!

Koky_ 2011.01.26. 11:17:05

@Nefernefernefer: Nekem is volt olyan tányérom! :))
Meg egy fül nélküli kissé hosszúkás keskeny bögrém, amin a herceg jön fehér lovon Hófehérkéért :)

Nefernefernefer 2011.01.27. 10:52:41

@Koky_: Akkor legal? te tudtad, hogy H??e m?em patkolt el, megvolt a hepiend. ? meg folyton k??k k?voltam hagyva... :-(

Nefernefernefer 2011.01.27. 10:56:39

@Nefernefernefer: Érdekes kérdőjelekkel teli comment... Szóval csak azt akartam mondani, hogy akkor te legalább tudtad, hogy Hófehérke nem patkolt el, mert megvolt nálad a hepiend. Én meg folyton kétségek közt voltam hagyva...

Koky_ 2011.01.27. 11:02:48

Én abban a tudatban voltam, hogy Hófehérke csak lefeküdt aludni, míg várta a királyfit :) Erre a következtetésre sikerült jutnom :)