Napközis gyümölcsleves

 2010.12.14. 09:15

Milyen is volt a '70-es évek napközis gyümölcslevese? Világos-rózsaszínes-lilás és meleg. Nyomokban gyümölcsöt tartalmazott. Szigorúan magozatlant. És természetesen sós. A napközis meggyleves sós volt. Persze nem úgy, mint a csonteleves, de sós volt. Ezekkel a karakterisztikákkal igen nehéz volt megszeretni, nekem nem is sikerült. Édesanyám hideg meggylevese, az persze más. Az mindig hideg volt, magozott meggyel és nem nyomokban. És nem is sós. Ilyen komoly szakadék feszült leves és leves között, és tette problémássá a pénteki napjaimat, amikor is a napköziben az esetek nagy részében gyümölcsleves volt. Azt hiszem, a gyümölcsleves is hozzásegített meggyőzni szüleimet, hogy felső tagozatban már ne irassanak be ebédre az iskolába, és az iskola melletti Centrál üzemi étterem boldog a'la carte-os diákjává váljak.

(Pénteken: Habkarika)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia gyümölcsleves

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr942514733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Division 2010.12.14. 10:12:35

Nekem csak a 80-as évek napközis gyümölcsleveséből jutott, az nem volt sós :-)

Flankerr 2010.12.14. 10:43:08

@Division: Csatlakozom. Igen sűrű gyümölcstartalommal: körte, alma, szilva, meggy, cseresznye volt a fő alkotó. Pedig falusi iskoláról beszélünk. Nem volt sós, ellenben édes igen. Igaz, én perverz módon sokáig csak a levét ettem.

boriska 2010.12.14. 11:15:38

Nekem is a 80-as évek, de sós volt. Egyértelműen. A tejbegríz is. Fúj..

farfalla77 2010.12.14. 11:28:20

Én is a 80as években voltam menzás. Nálunk is sós volt a leves, de azért gyümölcs volt benne... Én imádtam!

Adelaida 2010.12.14. 11:30:32

A gyümölcsleves az atomjaira hullott /főzött alkotóelemeivel elmehetett volna a Pirx kapitányba, vetített háttérnek... Amikor megforgattam benne a kanalamat, mindig fönnakadt rajta valami, amiről meg kellett kérdeznem, hogy tanító néni, ez mi? ("Almahéj" / "szegfüszeg" / "nem tudom, fiam, tedd ki a tálcára".)

Mitya Ivanov 2010.12.14. 13:36:26

nálunk nem volt sós, de konkrétan hánynom kellett tőle, annyira undorítóan néztek ki a szétfőtt gyümölcsdarabok, és soha nem lehetett megállapítani, hogy eredetileg milyen gyümölcs volt. Egyszer feltettem magamnak a kérdést, hogy egyáltalán gyümölcs- e az a szerves anyag, ami cafatokban úszik a tetején. Nem tudtam a választ, viszont azóta sem szeretem a gyümölcslevest

Bárzongorista · http://www.pecsibalazs.hu 2010.12.14. 18:27:16

És utána mindig bukta volt, vagy szilvalekváros barátfüle. Ez utóbbi BROÁF.

hüjehalyó · http://www.aldi.hu 2010.12.14. 19:29:24

Akkor iratkoztam ki a gimis menzáról, amikor egyszer meleg gyümölcslevest adtak.

A jó gyümölcsleves jéghideg! És isteni. :)

bekbórd! 2010.12.14. 20:07:06

Nekem is megvan a sós, meleg gyümölcsleves meggyből, vagy rosszabb esetben almából. Nyilván a habarás meg tejfölből volt benne.

lutria 2010.12.14. 20:08:25

Én pár ételt megutáltam a napközis menü hatására,pl.gyümölcsleves,paradicsomleves-főzelék,valamilyen hús-főtt krumplival+szósz(mindig harcolni kellett a konyhással hogy az enyémre ne öntsön olyat),karamell ital.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2010.12.14. 20:23:52

nekem ízlett az is
mondjuk nekem ízlett minden

igénytelen vagyok (igen, nem mások finnyásak, hanem én igénytelen) - de én élvezem

Zuzimama 2010.12.14. 20:36:34

13 évig voltam menzás, amit otthon adtak az nem is volt "jó", mert nem hasonlított a jól ismert menzás ízekre. :D

A meggyszósz ugrott be hirtelen, amit főtt hússal adtak! Anyám, de szerettem azt!
A menzás paradicsomlevest reprodukálom havonta legalább 2x, mert a lányaim imádják és én is.

Ami nem megy a menzás tea. Hiába, nem tudok olyan cukros löttyöt készíteni, pedig azt is nagyon szerettem. :D

A'rpi 2010.12.14. 20:39:56

En imadtam! Arra nem emlekszem, hogy sos lett volna, de arra sem, hogy nagyon edes. Valaki leirhatna a receptjet, erdekelne mibol keszult.

Viszont az igazi gyumolcsleves nem izlik.

A'rpi 2010.12.14. 20:41:42

@Zuzimama: a napkozis paradicsomleves receptjet megoszthatnad!
Nekunk eddig nem sikerult reprodukalni sajnos :(

Zuzimama 2010.12.14. 20:50:44

@A'rpi: remélem sikerül nektek is:
1-2 kanál olajon 2-3 kanál lisztet megpirítok, majd kb. 1 liter vízzel lassan felöntöm, közben kézi habverővel ütemesen kavarom, hogy csomómentes legyen. (Ha nem csomómentes akkor a végén botmixerrel szétcsapatom.) Belezúdítok fél liter sűrített paradicsomszószt (nem az Aranyfácán félét, hanem fél literes kiszerelésben kaphatót. Szerintem Lidlben lehet kapni, mert én Hollandiában élek és itt a Lidlben veszem.)
Egy közepes méretű vöröshagymát megpucolva, egészben belecsúsztatok.
Borsozom, ez érzésre megy, mert tekerős borsörlőm van. Majd bele min. 8 evőkanál cukor és min. 3 evőkanál só. Hagyom, hogy kicsit zubogjon, de folyamatosan kóstolom, utánasózok, cukrozok. Elég sok cukor és só kell bele, de nem tudom kinek mekkora a kanala, ezért írok csak ennyit.
Ha beállt az íze, akkor kiveszem a hagymát és ABC tésztát főzök bele.
(Ez most fejből jött, de utánanézhetek a receptnek is amit használok.)
Néha kicsit csípősre sikerül, mert sok bors megy bele, a lányaim még úgy is szeretik. Utána természetesen mákos tészta, diós metélt vagy esetleg túrós csusza a legnyerőbb. :D

Romanee Conti 2010.12.14. 20:51:07

Azon kevés étel, amit nem tudok megenni, a napközis ételekből eredeztethető, élen a gyümölcslevessel. Horror volt, na. Ezt az egyet nem tudtam azóta se megszeretni. A döntő töbségét terápiás módszerekkel, nagy munkával sikerült megszeretnem.

Zuzimama 2010.12.14. 21:07:51

Frankfurti leves .... az is mekkora királyság volt! :D
Vagy télen a disznótoros kaja, hurka, kolbász, krumplipüré és savanyú párolt káposzta! :D
Én csak a tojáslevest nem szerettem a menzán, bármi más jöhetett. :D

TH 2010.12.14. 21:13:03

@Zuzimama: ez kemény perverzió azért. :) A sós-langyos gyümölcslevesnél és a meggyszószos húsnál talán kevés undorítóbb dolgot produkált a magyar közétkeztetés...Talán a csirkefejes-csirkelábas húsleves volt még durva, de az csak kinézetre, az íze nem volt rossz.

bean 2010.12.14. 21:17:20

Huh, retrogastro? csak címszavakban: tökfőzelék. paradicsomos káposzta. Az ősi BME-s menza rigmus: lila színű lapos lelet -- latin kori lóhús lehet.

Parmezanidész · http://bemorgo.blog.hu 2010.12.14. 21:19:05

Nálunk jó volt a gyümölcsleves. Igaz, olyan lisztes cuccok úsztak a tetején... vagy az tejföl?

Zuzimama 2010.12.14. 21:22:05

@TH: háááát, 13 év menzázás után lehet, hogy tényleg perverz vagyok ilyen téren. :D Ezeken nőttem fel, ha nem akartam éhenhalni (csúsztatás erősen) akkor megettem.
Na meg anyám sem volt egy konyhatündér, majdnem mindegy volt, hogy melyik kotyvalékot eszem. :DDD

tyberius 2010.12.14. 21:31:32

Én kimondottan finnyás voltam, mégis mindig nagyon szerettem a menzás gyümilevest, mondjuk nálunk sose volt sós, pedig már sok intézményben fogyasztottam - viszont az tény, hogy hidegen jobb. A meggyszószos húst is imádom. Van egy-két menzás kaja, amit sose tudnék megenni (ld. fentebb már emlegetett tojásleves)

TH 2010.12.14. 21:34:29

@Zuzimama: nem irigyellek...:-)

cometneni 2010.12.15. 07:41:12

nálunk a menzan a kozepiskolaban kethetente volt paradicsomleves. szerettem. viszont megfigyeltuk, hogy azokon a napokon a konyha vezetőjének mindig új ruhája lett. egy nap parileves, másnap új cucc... :D viszont azt tudtátok, hogy a honvedsegnel azért volt hetvegen általában gyumolcsleves a menu főtt hússal és burgonyaval, mert a latogatason anyuka megkérdezte kicsi fiát, hogy mit ettél és mikor megmondta a gyerek, akkor a drága szülő megállapította, hogy milyen jól tartják az o gyermekét?

Motorpenis 2010.12.15. 12:13:28

Hohóóó! Nálunk jó volt a gyümölcsleves, nem sós, de mindig meleg. Először a menzán ettem gyüm. levest, ezt szoktam meg, és nagyon elcsodálkoztam, amikor valaki étteremben felvilágosított, hogy a gy.leves HIDEG!

Más: nektek megvolt a rántott párizsi? Alig emlegetik manapság, pedig a nyolcvanas éveben gyakran volt hozzá szerencsém az iskolában és nem is volt rossz. Ma már nem enném meg.

Zuzimama 2010.12.15. 17:16:24

@Motorpenis: mi menzán nem kaptunk, másnál láttam ilyet. Párszor csináltam, de a családom elhajtott vele a francba. :D

zskoncz 2010.12.15. 21:52:10

húú én a ellenpélda vagyok
szerettem de nagyon!
meg a meggyszószós hust is, hust ugyan utáltam mert vizben főtt rágós vacak volt.

de a menzás paradicsom leves nálunk is sláger. heti 3szor minimum. a lányom csak azt eszi meg bögréből betű tésztával. de pl. az aranyfácán paradicsom püré messze a legjobb a hazai felhozatalban. meg a kecskeméti üveges. a többi csapnivalo cukrozott vacak.

a rántott parizerrel meg az a baj, hogy nem lehet igazán jó parizert kapni. van 1000 féle baromfi, pulyka, light, ló, marha, borjú amit akarsz de egyrészt aranyáron másrész vacak. majdnem kifolyik a bundábol. pedig nálunk mindenki szereti azt is.

TH 2010.12.15. 22:32:08

@zskoncz: én a húst szerettem, mert annak legalább húsíze volt, míg az a szósz....jujj...gyerekkorom rémisztő emlékei közé tartozik...

zskoncz 2010.12.16. 12:46:38

@TH: nálunk rettenő rossz volt a hus, ááá.. inkább a szósz.
de a legrémitőbb a paradicsomos káposzta volt!meg a székely káposzta... ááááá!!!!! most is utálom!!!!

TH 2010.12.16. 13:50:35

@zskoncz: ok, akkor ellentétes az ízlésünk, én a par.kápot és a székelykáposztát szerettem az iskolai menzán. :)))

zskoncz 2010.12.16. 13:52:51

@TH: látod ha egy suliba járunk akár boltolhattunk volna! ;DDD legalább mindketten jol laktunk volna. :D

TH 2010.12.16. 13:53:31

@zskoncz: :-D
szerencsére rövid ideig voltam csak menzás...:)

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.12.17. 09:47:00

Én is a 80-as évek közepe táján ettem: nam volt sós, mitöbb: emlékezetem szerint még magozott is volt! Az egyetlen hátránya: gyakran eszméletlenül felvizezték.

Tycho.Brache 2010.12.17. 12:48:48

@bean: Én úgy ismerem, hogy lila, lapos, lédús lelet, latin kori lóhús lehet. Amúgy valami pajtás magazinból, vagy hahotából származik.

A gyümölcsleves nekem is langyos és sós volt, és lisztes csomók úszkáltak benne néhány cafat egzotikus gyümölcsnek álcázott mag társaságában. Nem származását tekintve volt egzotikus...

A gyümölcsszószos főtt marha mellé nálunk valami száraz darát is adtak, amit simán le lehetett tüdőzni. Minden ebéd alatt volt néhány fuldoklásos jelenet.

Bogika78 2016.01.18. 13:40:55

Én is azok táborát erősítem, akik a retro menzás gyümölcsleves miatt utálták ezt az ételt éveken át… az a piszkosszürke, meleg, sós lötty, benne a felismerhetetlen cafatokkal olyan volt, hogy már ránézésre is borsózott tőle a hátam. Évek múlva ettem először tisztességes, hideg, jó édes, tejszínes igazi gyümölcslevest, és nem akartam elhinni, hogy ez ilyen finom… :) Viszont anyukám fordítva: ő csakis a retro fajtát szereti, neki a tejszínes-hideg gyümölcsleves nem ízlik, mert azt mondja, hogy szerinte az nem leves, hanem édesség, desszert...