Camping sajt

 2010.05.06. 06:58

A Camping sajt a '70-es  '80-as évek nagy klasszikusa, a retro életérzés egyik letéteményese. A Camping sajtban az volt a kihívás, hogy sikerül-e olyan kis lyukat szúrni a csomagoláson, hogy kis sugárban lehessen kinyomni a sajtot, és a csomagolás a nyomás hatására ne repedjen tovább. Ez az esetek kb 25-20%-ban sikerült. Ilyenkor fél napig is eltartott, amíg egy teljes Camping sajttal végeztünk. A fennmaradő 75-80%-ban a csomagolás kirepedt, és maradt a hagyományos fogyasztási módszer: késsel zsemlére/kiflire/kenyérre. Eleinte ízesítés nélkül került forgalomba, majd megjelent a paprikás és a kolbászos. Hogy hogyan élte túl a rendszerváltást, homály fedi, de ma is lehet kapni: www.campingsajt.hu

(Holnap: Tejpor)

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia sajt camping

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr771976305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AgentO 2010.05.06. 07:29:19

Hát igen, az adagolás - visszazárás igencsak problémás volt. Én gázlángon hevített villa hegyével böktem lyukat rá, így általában nem repedt tovább az anyag.

AgentO 2010.05.06. 07:30:04

Persze mindez nem volt megvalósítható pl. a suliban, vagy osztálykiránduláson, ott ahogy sikerült, úgy ettük:)

Motorpenis 2010.05.06. 08:44:50

Ezt a "sajtot" gyerekkoromban úgy neveztem, hogy "olyan sajt, amit a Csabiék nyaralójában ettünk". Mert a Csabiék nyaralójában ettünk ilyet egyszer.

A túlélés oka ugyanaz, mint a medvesejtnál: melléktermék mindig képződik a sajtgyártásnál, csak be kell csomagolni, és piacra dobni.

Escobar888 2010.05.06. 16:40:01

Ma is finom tud lenni egy friss kiflivel.

Szalacsi_Dezső 2010.05.06. 17:58:30

Amikor üzemi gyakorlatra jártunk, akkor ez volt az uzsonna: Fél literes zacskós csokis tej, 10 deka parízer, kifli egy tömlő camping sajt kombó.
Zacsit, sajtot kiharaptuk és felváltva nyomtuk az arcunkba.
Talán igaz se volt.
Ja és reggel meg a közeli piacon lángost vettünk. Akkor még nem volt sajtos tejfeles, csak az a fokhagymás vízzel kenegethető.

kenyi · http://egyelekmeg.blogspot.com/ 2010.05.06. 20:49:53

Ez azon kevés rendszerváltást és egyéb nehézséget megélt termékek egyike, amely a minőségéből nem veszített. Szerencsére.
Én kiskoromban is függő voltam, most is. Csak amikor szétfolyik a hűtő üvegpolcán a bontott csomag. Jááááájjjjj....

Fércelt 2010.05.06. 21:05:39

Na! Fiúk, Lányok! A következőt kell kipróbálni: Fogsz két Camping sajtot. Mind a kettőt a derekánál megcsavarod. És a két sajtot a csavarásnál egymásba nyomod. Kapsz egy rakéta formájú sajtcsomagot. A felfelé álló végét tűvel megszúrod és a lyuk mellé teszel egy friss kiflit félbe vágva. A nyomástól a sajt megkeni a kiflidet. Tuti működik. A Budafoki sajtgyárban nyomtuk az ipart gimi alatt társadalmi munkában. Azt most nem írom le miből van a cucc. A lényeg, hogy láttam-tudom és mégis megeszem. Előtte 15 évig nem volt bajom tőle akkor utána sem lesz ha láttam, hogyan készül. ;-)

franciadrage 2010.05.06. 22:58:16

biztostűvel, hirtelen mozdulattal 10-ből 8x sikerült.
talán a tubusos, nyomós Boci sajtnak volt hasonló íze azt is nagyon szerettük.

kisebbik rokk 2010.05.10. 09:48:30

Apukám az ERU-ban dolgozik (ami egy holland sajtgyár egyébként), miatta tudom, hogy rengeted "minőségi" sajt is készül ott, de azoknak a nagy részét külföldre viszik. Amikor megtelepedtek Magyarországon, a rendszerváltás után meglovagolták a magyar igényeket (vagy igénytelenséget?). Ők gyártják a mesesajtot is, és más ömlesztett csodákat is. :) Én mondjuk szeretem a legtöbbet, de azért jó lenne, ha az elit ERU-s termékeket is megismernék az emberek.

Bicska Maxi (törölt) 2010.05.15. 14:50:54

Imádom, tudom miből van, de akkor is! Késheggyel simán ki lehet szúrni(én ezzel a módszerrel "gyilkolom" le a sajtot), egy 4-5 tagú család meg úgyis betolja reggelire az egy tömlőt... :D

Bogika78 2016.05.15. 23:07:51

Ezt is szerettem, mint minden krémes kencét. Persze szigorúan kenyér meg efféle nélkül, csakis magában, kiszívogatva a tömlőjéből, nyamiiii