Sertésmájkrém

 2010.04.21. 06:19

A sertésmájkrém a ’70-es ’80-as évek iskolai kirándulásinak, vándortáborainak, építőtáborainak, korházainak és a Magyar Néphadsereg hideg élelmezésének alapeleme volt. Mellé egy Mackó sajt, egy különleges vagdalthús és esetleg egy Sport szelet két vastag szelet kenyér társaságában, és kész is volt a hideg csomag, mely túlélte a rendszerváltását, kormányváltásokat, és mai napig fel-felbukkan a hideg étkeztetésben. A sertésmájkrémet is elérte az újítás szele, és megindult a füllel ellátott gyorsbontású konzervekben való értékesítése. Szerencsére mai napig fel-felbukkan a hagyományos, konzervnyitóval nyíló kiszerelés is. Gimnáziumban egy hetet a Budapesti Konzervgyárban töltöttem kisegítő munkásként, mely élmény 1985-ben elvezetett a felismeréshez, hogy a szocializmusból már nincs sok hátra. De vajon mi történhetett a konzervgyárban? Néhány osztáltársammal a hűtőházba osztottak be, ahol többek között a sertésméjkrém alapanyagául szolgáló májat is tárolták. Az volt a feladatunk, hogy az átfagyott májakat kellett kicsomagolnunk. A máj fagyasztott állapotban, nagy papír dobozokban érkezett a konzervgyárba, a dobozon belül műanyag fóliába csomagolva. A papírdoboz egyszerű ipari kiszerelés volt, mégis valahogy patínás. A doboz pontos feliratára már nem emlékszem, mert elvonta a figyelmem a doboz alján levő méretes felirat: Made in U.S.A. Immáron nem volt kérdéses, hogy a minden harmadik évben jól megérdemelt kék útlevél mellé miért csak 280 dollárt váltahttunk ki, és miért csak három évente: a kemény valutára szüksége volt a népgazdaságnak, hogy folyamatosan biztosítani tudja a sertémájkrém iránt támasztott hazai keresletet. Ha kell, USA importból! És én ezzel egyetértek. Hisz hogyan nézhettek volna a KB tagjai a dogozók szemébe, ha meginog a sertésmájkrémbe vetett vásárlói bizalom. Hogy ez hogyan vezetett ahhoz a felismeréshez, hogy a a szocializmusnak már nincs sok hátra, gyorsan belátható.

Ma is kapható? IGEN! (39 Ft)

(Holnap: Karamellás tej)

Címkék: retro gasztronómia sertésmájkrém

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr401938410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joeperry · http://joeperry.blog.hu/ 2010.04.21. 06:46:37

A mai napig a képen látható retro megjelenésű darab a legfinomabb (nem esküszöm meg rá, de talán Szegeden készül), néha elpusztítok 1-1 dobozzal, csak úgy, a nosztalgia kedvéért:) A szárnyas és marha változatokat viszont sose szerettem, különösen az utóbbit tartom pocséknak.

A címben meg bennmaradt egy elütés:)

AgentO 2010.04.21. 07:16:00

Hát igen, az örök klasszikus, persze csak a lemezből gyártott kis kihajtható kézi konzervnyitóval. Három négy konzervet bedobott az ember a hátizsák mélyére, biztosítás volt az éhenhalás ellen.

(avas) · http://avas.blog.hu 2010.04.21. 09:07:19

Ma pont ilyet reggeliztem =) Igaz, az íze változott az évek során, de a csomagolás nem.

OFF: vastagbor.blog.hu/2010/04/21/igy_mult_el_a_gyori_keksz_dicsosege

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.04.21. 09:57:57

Vicces, de a májat utálom (resztelt, meg rántott fúj), de ezt a habosított májkrémet szeretem...

macskafaraok 2010.04.21. 10:00:43

én szeretem a mai napig...
fehér kenyér, pick téliszalámi, májkrém... Ahhhhh....

retro gastro 2010.04.21. 10:20:08

@(avas): Valószínűleg (el nem ítélhető módon) már nem USA import az alapanyag...

Michael Collins 2010.04.21. 10:46:27

@AgentO: Katona viselt emberek esetén a kanálgéppel történő nyitás extra retró emlék!

AgentO 2010.04.21. 11:40:43

Tábortüzes kiránduláskor a megbontott konzervet meg is pirítottuk kicsit forró kövön, mondjuk a "különleges vagdalthús konzerv" parázsba állítva pár percre megbontás után teljesen korrekt volt:)

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.04.21. 12:47:58

@AgentO: :D:D:D A retro vagdalthús konzerv pizzakrémmel a legjobb húsospizza alapanyag...mindennél jobb:D:D:D

AgentO 2010.04.21. 12:56:39

@zéka: Melegszendvics krém / pizza krém konzervek is megérnének egy önálló posztot:)

Penya666 2010.04.21. 14:17:00

Enis a mai napig fogyasztom ezeket. Mar valoban nem olyan mint volt, de meg megeheto. Asszem most is van itthon. Megyek megnezem. Es igen, ott figyel a konyhaszekrenyben egy klasszik sertesmajkrem. :)

sumka 2010.04.21. 15:54:01

A legjobb májkrém! Nem a DEKO gyártja? Sertésmájkrémből nem is ennék mást. Van egy legalább 30 éves tekerős konzervnyitó, azzal az igazi nyitni is :) A szárnyas fajtáját viszont ehetetlennek tartottam/tom.

Penya666 2010.04.21. 15:58:21

@sumka:

Szeko nevu ceg gyartja, szegedi konzervgyar. Legalabbis az en peldanyom ott keszult. De asszem ugyanez a dizajn csak dekol logoval szinten jatszik.

bélabébi (törölt) 2010.04.21. 16:23:10

Gyerekek!
Én gyerek voltam a szockoban (76), de ez akkor is szar volt.
Ma meg nagyon szar.
Az a baj, hogy olvastam itt, hogy fehér kenyér, szalámi meg ez a tuti.
Hát a lényegét nézve akkor egy szép darab disznózsír egy kis liszttel.
Én tisztelem a nosztalgiát, de ez a kaja mindennek a legalja.
Mondjuk a kapitalista kajagyárak tudnak ennél nagyobb mocskokat is előhozni.
A holnapi karamellás tejhez meg előre mondanám, hogy undorító volt tejfölöspohárból és múanyagzacskóbol is.
Fél kiló fel nem oldott por az alján, ipari műremek.
A pupom sirja vissza azokat az éveket.
Hopp. A Győri kekszet és a Sport szeletet már régen a csehek készítik.
Ennyi. Pont.

Buzáné 2010.04.21. 16:29:18

ki lehet nyitni betonon csiszatolva!

Koós Miklós · http://koos.hu 2010.04.21. 16:32:33

nos talán még nem késő, aki eddig még nem olvasta el, hogy mi van a dobozára írva, sürgősen pótolja! És ha ezután még mindeg lesz rá gusztusa, lelke rajta! Én szóltam:

Összetevők: ipari szalonna, sertésfejhús, sertésbőrke, részlegesen zsírtalanított zsírszövet, sertés hemoglobinpor, ivóvíz, sertésmáj (25%), szeparált sertéshúspép, búzaliszt, szójaliszt, vöröshagyma, konyhasó, stabilizátor (difoszfátok), színezék (paprikakivonat), szőlőcukor, fűszeraroma. Glutént tartalmaz

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.21. 16:33:15

@sumka: Ha jól emlékszem akkor a GLOBUS a gyártó

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.21. 16:35:28

@Noname Cowboy: Ööö többet nem szólok. Már csak a cégforma nem stimmel :):):) ZRt.

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.04.21. 16:36:15

én a mai napig is ezt eszem időnként

Nzoltan 2010.04.21. 16:58:13

Nem tudtok ti semmit!

Én dolgoztam 88-ban a Nagykőrösi Konzevgyár májkrémvonalán. :-)

kapdbeabalbokám 2010.04.21. 17:00:20

Az úgy volt, hogy a NATO-ban a hústermékeket (stratégiai tartalék) 2 évig lehetett tárolni fagyasztva.
A Varsói Szövetség katonáinak edzettebb volt a gyomra, itt 2.5 év volt a szokás.
A 2 éves árút sz..é h..é odaadták. 100 tonna számra jött a trikóanyagba csomagolt negyed marha meg más. Vitték a Globusba és a dobozra ráírták: lejár 3 év múlva.
Ezt ettük.

min 2010.04.21. 17:02:50

@Michael Collins:
Máig azzal a nyitóval nyitom a konzerveket. Sose kaptam annál jobb kézinyitót:-)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2010.04.21. 17:20:43

@Koós Miklós: A szójaliszt valóban picit gusztustalan, de a többi teljesen rendben van.

Különösen a sertés hemoglobinpor, olyat külön is szoktam szórni a véres hurkára, ha nem néz ki elég véresnek.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2010.04.21. 17:27:50

kábé 84-ben ettem egyszer egy kurvajó globus terméket, zöldbabgulyás volt a neve, anyám melegítette meg Bulgáriában egy kukorica tábla szélén ahol vadkempingeztünk. Meghatározó szocreál kaland volt.

kpityu2 2010.04.21. 17:41:20

Én csak a sárgacímkéset szeretem. Megyek is csinálok egy melegszendvicset...

Mitya Ivanov 2010.04.21. 17:48:54

régebebn volt üdülőkrém, és a túrista májkrém is. Az üdülőkrém volt nekem a "napocskás" májkrém, mert egy béna Nap volt rajta. Már nem emlékszem, hogy valamiben különbözött e a sertésmájkrémtől az íze, de pl a libamájkrém az finom volt.
A Marhamájkrém viszont tényleg szar, és most is az.

nyalifalibiszibaszi 2010.04.21. 17:54:03

Na és az Útitárskrém? :)

Mitya Ivanov 2010.04.21. 17:56:43

@nyalifalibiszibaszi: tényleg:)
annak volt először olyan kupakja, amivel ki lehetett lukasztani a tubust

nyalifalibiszibaszi 2010.04.21. 18:04:16

@Mitya Ivanov: Életemben először egy iskolai kiránduláson ettem olyat, miután visszaértünk a buszhoz, ami egész nap a tűző napon állt. Azt a meleg truttyanatot sose felejtem el, ami abból a tubusból kijött :)

Megfigyelo 2010.04.21. 18:07:59

Mar a 50-es, 60-as evekben is alapveto "vastartalek" volt!

birca maxval · http://maxval.co.nr 2010.04.21. 18:14:20

Az igazi szocialista luxus: egyik kézben sós óriáskifli, másik kézben 30-40 deka párizsi NEM szeletelve. Elől egy tubus Piros Arany. Kenegeted a párizsit a Piros Aranyba, harapod a párizsit (vágni TILOS, harapni kell). Közben iszol is: zacskós kakaót a zacskóból, pohár SZIGORÚAN tilos, maximum szívószállal lehet inni a zacskóból, de úgy már nem az "igazi", rendes ember kiharapja a zacskó sarkát, s onnan szürcsöli.

Szalacsi_Dezső 2010.04.21. 18:18:42

@Püspök utcai gombaszedő: Sertés hemoglobinpor?
Az olyan mint az emulgeáló szer? Jól megemulgeálja a Tompika a sertésmájkrémet. tesz bele a Tompika ízfokozót is, hogy ízesebb legyen a sertésmájkréme a Tompikának.

BTW. Én is szeretem a mai napig. Kiskanállal eszem ki a dobozból, kenyér nélkül.

bélabébi (törölt) 2010.04.21. 18:20:16

@birca maxval:

A zacskós kakaó meg a zacskós karamella úgy autentikus, ha kiveszed, felrázod, sarkát kirágod, kiköpöd és nagy slukkokal bedöntöd.
Nekem egy zacskó kakesz az összes könyvemet szétmosta a sporttáskában (90-es évek eleje, tehát már nem dipó matricázva!) és azóta kerülöm...

vidéki suttyó 2010.04.21. 18:22:23

OFF
Tubusos kolbászkrém. Az is eltűnt, kár érte.

Boszi73 2010.04.21. 18:29:29

Mókusos mogyorókrém?????? Joghurthab????????? Imádtam!!!!!!!!!!!!

steewe67 2010.04.21. 18:34:02

Az igazi, a Nagykőrösi májkrém volt, az volt a legfinomabb. Az igazság az, ha valaki látta, hogy hogyan és miből készűlt, soha többet nem evett. A lényeg, a magas hőfokon való sterilizálás, akkor mindegy mi van benne,(soha ne nézd meg) akkor bajod nem lehet:)))

Drótmalac · http://blob.blog.hu 2010.04.21. 18:37:19

Tesco ízű gazdaságos mókuskrém

TBone 2010.04.21. 18:37:39

Zacskos kakao igazabol marhaverbol keszult.

Drótmalac · http://blob.blog.hu 2010.04.21. 18:40:47

A mackósajt meg krémszarvasból.

P@blo 2010.04.21. 18:51:48

@Mitya Ivanov: Az csak a jugó Coka lekoppintása volt, tudjátok, amihez volt egy műanyag csavarószerkezet, amellyel teljesen ki lehetett nyomni a beltartalmat.

gabest1 2010.04.21. 18:53:45

Valamit nem jól csinálnak a szegedi gyárban, mert mióta ott készül, nem annyira eszi meg a macska.

khamul 2010.04.21. 18:55:19

Emberek!

A MESESAJTra nem emlékszik senki?! Abszolút hungarikum volt.

Szerintem a csokoládé- és sajtgyártás hulladékát keverték benne össze.

kvadrillio 2010.04.21. 19:06:44

Mmmm...néha szoktam őt szeretni, csakis őt !
sajttal, paradicsommal....

..pedig most már annyiféle van a polcokon, de nekem csak ő kell...:)

minekez 2010.04.21. 19:08:28

@steewe67: Csatlakozom, a Nagykőrösi volt a legjobb, a Globus még elment, a Szegedi viszont borzalmas.
Tudomásom szerint ez a három serrtésmájkrém volt a szociban.

Izet 2010.04.21. 19:10:53

Régen több konzervgyár gyártotta, -megtanulták a Konzervipari tröszt alatt, nyilván nem túl bonyolult a recipe.Jelenleg a Szepa (szegedi paprikagyár). Szeretem még mindig, van is itthon mindig, zöldpaprikával, paradicsommal, friss kenyérrel.. Nyami..

Izet 2010.04.21. 19:12:51

A jugó kinyomhatós tubusos változat a Csoka volt (csókai konzervgyár Szegedtől nem messze.) A Szeko-t fölszámolták, helyette van most a Szegedi Paprika,a szakembergárda adott.az íz a régi szerintem. Egy vacsira 2 doboz, oszt jónapot :)

Izet 2010.04.21. 19:16:49

A mesesajt volt a "csokis" háromszögsajt? Aztatat én képtelen voltam fogyasztani, de hogy hungarikum az tuti!

Öreg Sam 2010.04.21. 19:23:24

@birca maxval:
Heheee..
Tényleg igy volt szó szerint!
Ennek ellenére háború esetére tartok itthon pár dobozzal.
Katonaként sokszor vacsoráztunk felturbózott K húst (K hús,zsir-hagyma alapon megsütve,tojások ráütve)
Mennyei volt akkor,ma már a hányás kerülgetne :))

pobeda 2010.04.21. 19:29:48

@Izet: Nem tudtam megenni,olyan rossz volt. :9

SaiyaGin · http://saiyagin.wordpress.com/ 2010.04.21. 19:39:34

A mai napig a kedvenc, kenyérre kenhető kajáim egyike. :)

JohnHenry 2010.04.21. 19:40:35

finom volt ez biza, főleg mert nem volt más, - manapság viszont jobb szeretem a bordóival ízesített kacsamájast :-)

KonczPiri 2010.04.21. 19:45:00

Idén Ausztriában síeltem egy hétig, magyarok által üzemeltetett szállodában laktunk, csak magyar vendégek voltak. A 6 reggeliből 2x a poszt tárgya volt a menü, igaz önkioldóval, 2x soproni szalámi. (Persze mindig magyar vajjal.) Na ide se vissza még1x! :(

VLADISZLAV 2010.04.21. 19:45:56

Én is dolgoztam a '80-as évek elején a Nagykőrösi konzervgyárban. Jobb, hogy nem láttátok, hogy pld. a vagdalthús konzerv alapanyaga hogy nézett ki.Tele kukaccal a húsdarabok, aztán le kellet önteni valamilyen lúggal ( ha jól emlékszem), kifehéredett, megdöglöttek a kukacok és mehetett a hús a darálóba.

Izet 2010.04.21. 19:49:43

@VLADISZLAV: ettől volt a neve K-vagdalt (különleges vagdalt) :)

CsárliFirpó 2010.04.21. 19:52:07

És semmi térfogatnövelő? Vagy az most nem finom?:)

kpityu2 2010.04.21. 20:04:59

@VLADISZLAV: Ugyan ugyan. Ez a recept egy pikáns francia sajtra is ráillik. :D

tomcsi71 2010.04.21. 20:06:08

gyártja ezt ma is több cég... mi vagy globusosat vagy szegedi paprikásat veszünk (a cég egyébként már a '80-as években is szegedi paprika volt csak nem zrt.)... a szegedi paprikában egyébként ez volt az egyetlen zárt láncú termék (magyarán ha szándékosan nem darálták be, akkor ide nem jutott be egyedül a patkány...) az összetevőkről meg annyit, hogy szegeden kipróbáltuk magasabb máj és kisebb zsír meg húspép, bőrke tartalommal... na az extra szar volt! ja és szegeden friss májból készült... egyébként a gyerekeim (6, 11 és 13 évesek) ezt az egyetlen májkrémet hajlandóak megenni (ezt viszont szeretik)... a nyugati "puha csomagosak", de még az orosházi libamájas cuccok is esélytelen...

szmoker (Homo Trollicus) 2010.04.21. 20:14:14

@VLADISZLAV: 8 évnyi húsipar után én is mondhatnék cifrákat... a kollégák meg 40 év után :)

A legjobb egyébként a Délhús (Baja) borjúmájas.
Borjút soha nem látott, májat is csak futtában... de finom.

Amúgy a hipós sztori az az argentin pacal volt, amikor rendeltek egy hajónyi FEKETE pacalt, és azt nagyipari méretben hipózták hogy kifehéredjen :)

respecta /01 2010.04.21. 20:14:36

Jó volt és kész!
Szépen kiujjaltuk vagy csak a kés hegyéről a szánkba. Sosem kenve, máig nem értem miért.
Egy biztos: egyértelműen táborok, osztálybulik, erdei kirándulások, sízés, utazás versenyekre és hasonlókat juttatja eszembe.
Mindenképpen közösségi kaja volt gyermekkorunkban, események (mintegy kötelező jelleggel) híresen elmaradhatatlan kelléke! :-)

baliquez 2010.04.21. 20:18:09

Tubusos Csóka májkrém volt a legtutibb, kicsi piros műanyag tekerőkulccsal, állítom hogy a benne levő iszonyatos mennyiségű tartósítószertől lettem ilyen tartós. Laza nátriumbenzoát-függőség már kialakult gyerekkorban tőle.

respecta /01 2010.04.21. 20:28:11

@Izet: A mesesajt felemlegetése halálom :-(((
Viszont Csoka a tubusban...tényleg!

Fércelt 2010.04.21. 20:36:46

Nagyon ott van! Katonáéknál minden harmadik nap ez volt. Igazából csak ezt lehetett megenni. A másik két variáns a gyíkhús és az olajos hal. Error!! Tudjátok mi hiányzik nekem? Tömlős Camping sajt! Gimiben társadalmi munka egy hétig a Budafoki Sajtüzemben. 4 évig nem kajáltam meg utána. De a májkrém az LOL!!

P.T 2010.04.21. 20:59:03

Tényleg az a legfinomabb ami a képen van, hála istennek még kapható.
Az összes ugyanakkora méretű de más márkájú szinte mind szarizű. A teszkós ehetetlen de a globus meg hasonlók sem nyerték el a tetszésem. Sőt ami a képen van asszem szegedi gyártású, de a lényeg az hogy tutira magyarhonban készítették. Remélem még sokáig gyártani fogják.

lamed 2010.04.21. 21:27:52

Szerintem a Globus hasonlít a régire legjobban, a szegedi hígabb, nekem nem igazán ízlik.

Recept: kanálgéppel kinyitunk egy olajos szardíniát (olajat leöntjük) és egy májkrémet, egy tálban összetörjük-keverjük, adunk hozzá vajat és mustárt(!), majd enyhén megsózzuk.
Kitűnő pástétom. Akár melegszendvics is lehet.
Az összetevők nem véletlenül kerültek bele: beletettünk mindent ami volt a katonaságnál. Mai napig is szoktam csinálni magamnak. Kb 200Ft-ból kijön :)

Rahsid 2010.04.21. 21:32:34

Nagy király. Erdei táborokban, Balaton parton mindig megvolt a helye. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.04.21. 21:38:22

siman kessel, bocskaval nyithato
de vagdalthus a kiralysag

Parajpuding 2010.04.21. 21:41:28

Azért említést érdemelt volna a korabeli "vagdalthús", alias gyíkhús is. Katonáéknál így hívtuk legalábbis. Hasonlóan dizájnos volt, csak duplaekkora és zöld betűkkel feliratozva. Hú de rég volt.

Dr. Tom 2010.04.21. 22:07:00

Szerintem is a Globus féle áll a legközelebb a régihez.
Tubusosból pedig a Hansági Csemege Májas volt nagy királyság, képes voltam kenyér nélkül a tubusból kiszopva elpusztítani, mint holmi tubusos sűrített tejet :D

Bandúr Kandi 2010.04.21. 22:10:18

Kétféle konzerv nagyon él még az emlékeimben, az egyik a nagy, lapos, kerek dobozos sertésmájkrém az oldalán disznó-sormintával, a másik pedig a hasonló méretű sonka-tojás konzerv (rétegekben sonka és sült tükörtojás vegyesen), ami valami frenetikusan finom volt. Sajnos ez utóbbi már a 80-as évek végén eltűnt a polcokról, azóta is sasolom, hátha látok valahol...

AlbA 2010.04.21. 22:17:44

Elvtársak,elvtársnők, Ica néni...
A mesesajtról külön poszt van,tessék szépen visszaolvasni,érdekes.A sajt maga meg szar.
A katonaságról annyit,hogy nálunk is volt néha,a kapott "páncélos"(melegítős) konzerv kiváltására, gyíkhúsos tojásrántotta,de akkor az egész századszint olajszagtól bűzlött.
És én,aki mindenhez ketchupot eszek,annak teljes hiánya miatt ott szoktam rá a sűrített paradicsomra...az volt bőven.

Michael Collins 2010.04.22. 09:17:49

@Drótmalac: Tévedsz, a mckósajthoz elösször meg kell fejni a medvét! A madártejről már ne is beszéljünk!

Michael Collins 2010.04.22. 09:22:10

@Fércelt: A Kőröstej gyárt Kőrösi szendvicskrém néven ilyesmit!

Division 2010.04.22. 10:16:40

@lamed: "Szerintem a Globus hasonlít a régire legjobban, a szegedi hígabb, nekem nem igazán ízlik."

Egyetértek!

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.04.22. 12:11:33

A sertésmájkrém az a húskrémkonzervek tescogazdaságos-mekkdonáldszos legalja volt mindig is.

Ami jó volt a '80-as években, de már nincs, az a paradicsomos húsoskrém (zöld-fehér doboz rajta egy paradicsommal), a narancssárga dobozú Globus húsoskrém (a legjobb volt!!!) a már említett napocskás nyári húsoskrém, a sonkás tojáskrém, és volt egy, aminek már nem tudom a nevét, de bárány volt rajta.

Ehhez jöttek még a ma is meglévő orosházi baromfihúskrémek, amelyek ma is kiemelkednek az ízek átlagából, de sajnos igen ritkák.

A mindentvivő azonban a Podravka pástétomai (Kokosja, Pileca és Juneca) voltak, ezeket állítólag ma is gyártják (www.podravka.hr/brandovi/proizvodi/meso-i-mesne-preradevine/mesne-konzerve/pastete) csak itthonra nem hoznak belőle, én meg nem járok olyan mértékben a horvátokhoz, mint amilyenben a csehszlovákokhoz szoktam...

AgentO 2010.04.22. 12:27:27

Nálam a hamé cuccai jönnek be, van nekik paprikás/paradicsomos kicsit sípős húskrémük...nyami! Meg persze a klasszikus tubusos hansági májkrém, óje, illetve a hasonló kiszerelésű "útitárs krém"-ekből (mennyire bizarr név ez már) is létezett pár variáció.

AgentO 2010.04.22. 12:28:13

@no-night: "és volt egy, aminek már nem tudom a nevét, de bárány volt rajta."

báránykrém?:):)

lutria 2010.04.22. 17:26:32

Én szinte májkrémen nőttem fel,ha hisziztem és semmit nem akartam megenni kezembe nyomtak egy konzervet és egy kávéskanalat(van is róla képem 3-4 éves koromból)aztán jól elvoltam vele.Érdekes módon minden más májételt úúútálok,szüleim szerint talán azért mert májból van benne a legkevesebb.

báró Leopold 2010.04.22. 20:00:47

Azt ne mondjátok, hogy én voltam az egyetlen aki ujjal kanalazta ki, minden alkalommal elvágva az ujjam :-)

franciadrage 2010.04.26. 18:48:53

az a baj, hogy még most is ízlik, múlt héten pont vettem egy családi kiszerelést (190g)
tudom, hogy tele van tartósítóval meg gondolom, hogy készül stb. de elcsábultam. Gyerekkorban ujjal vagy kanállal evés az is alap bűncselekvés volt.

Bicska Maxi (törölt) 2010.04.27. 17:09:12

@franciadrage: jaja,mi is az ujjunkkal ettük vagy kiskanállal,még kenyér se kellett hozzá... :P Nekem mondjuk a csirkés a favorit, de ez se rossz... :)

Bogika78 2016.02.03. 13:24:52

Szerettem nagyon, mindenféle májkrémet, sajtkrémet, és bármit, ami krém… csak kenyeret ne adjanak hozzá, mert azt nem szeretem. A sertésmájkrémet csakis a dobozából kanalazva ettem… :)

nézek 2018.09.28. 16:52:59

most is a szegedi sertésmájkrémet tolom, családi változatban.
a kis páncélos 75-90 Ft, a családi páncélos 210 körül szokott előfordulni.

Akinek nem ízlik, az egyen mást.(most igen művelten fejeztem ki magam)

nézek 2018.09.28. 16:53:47

@Bogika78: én is. a kenyér csak lerontja az élvezetet.