Durranó cukor

 2010.04.16. 06:58

Vendégposzt AgentO-tól

 

Gyermekkorunk meghatározó trafikáruja, meglehetősen komoly presztízzsel rendelkezett egyedisége miatt, a szájban fellépő apró robbanások sorozata, ami agybizsergető érzést váltott ki, még nyelés közben is folytatódott, amikor a maradék cukor az ember nyelőcsövében durrogott el.
A Spanyol gyártó édessége az eredeti néven került piacra Magyarországon, így a fura hangzású „Peta Zetas” név, valamint a tasakon látható vidáman űrsétáló srác a legtöbb gyerek (mára felnőtt) tudatában örökre megragadt.
Tőlünk nyugatabbra ugyanez a cukor a „popping candy” és „crackling candy” neveken futott.
Gyerekfejjel felfoghatatlan volt, hogy mi is idézi elő a cukorkristályok „felrobbanását”, most azonban lerántjuk a leplet a titokról.
A mesterséges színezékkel és aromákkal komolyan feldúsított cukrot a légköri nyomásnál magasabb nyomású széndioxid gázban habosítva kristályosították, ennek köszönhetően a magasabb nyomású széndioxid a cukorkristályok zárványaiban marad.
A cukorból ezek a magasabb nyomású gáz a zárványokból az oldódás során apró pukkanások kíséretében távoznak.
A cukor nedvességre való érzékenysége miatt hermetikusan záró alumínium fólia tasakban került forgalomba, némi kipattogást a zacskó nyomkodásával is elő lehetett idézni.
Emlékeim szerint eper ízű volt a cukor és a kidurrogás után egy kis rágógumivá állt össze a maradék.
Ma is kapható, az immár 1979 óta gyártott cukor, de a fellelése már jóval nehezebb.
Az ezzel megegyező technológiával előállított cukrokkal találkozhatunk ma már nyalókákban, rágógumikban és táblás csokiban is.


Mit jelent magyarul a „Peta Zetas”?

(Hétfőn Respecta kérésére: Konyakmeggy)

 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia cukor durranó

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr301924950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AgentO 2010.04.16. 07:12:03

Je, köszi!Próbáltam válaszolni a mailre, de visszadobta a mélerdémon:) Pénteki poszt, külön öröm:)

AgentO 2010.04.16. 07:14:56

Je, köszi, pénteki poszt, külön öröm:) Próbáltam válaszolni a mailre, de a mélerdémon visszadobta, gyász. A zacskó alján "al gusto fragola" olaszul van, "eper ízű" jelentéssel, peta zetas jelentése továbbra is ismeretlen.

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.04.16. 09:39:27

Nagyob jó post, igaz a kémiai részénél lófaszt se értettem:D Kiskoromban azért féltem tőle amikor először kipróbáltam, mert nekem ezek a pattogások akkor nagyobbnak tűntek és féltem hogy vérezni fog a szám:D:D:D

Penya666 2010.04.16. 10:07:20

En szerettem mikor pattog a zagyam:)

AgentO 2010.04.16. 10:32:05

Komolyan csapkodta az ember agyát tényleg belülről, főleg gyerekként, de azért toltuk ezerrel:)
Szóval, kémia, a légköri nyomásnál némileg magasabb nyomású CO2ben kristályosították a cukoroldatot, úgy, hogy a kristályképződés közben a CO2 kis zárványokban (buborékokban) bezáródjon a cukorkristályba (habosítás), majd a kikristályosodott cukrot kivették a magasabb nyomású (nem kell óriási különbségre gondolni, ugyanis akkor a cukrok maguktól eldurrogtak volna, mint a túlfújt lufi) szárítóból, a magasabb nyomású CO2 immár fogoly volt a buborékokban, amikor a cukor az ember nyálában oldódni kezdett, ezek a kis túlnyomásos buborékok durrogtak el, innen a földöntúli érzés:):) Nyomááskülönbség terén úgy vélem, hogy a petazetas egy 3000m-es hegycsúcson nagyrészt magától kipattogna, viszont a maradék jóval hevesebben durrogna az arcba:):) Illetve egy gyémántbányában (kb. 3km mély) valószínűleg egyáltalán nem durrogna, mivel ott a légnyomás is lenne akkora, mint a CO2 buborékok belső nyomása.

Nefernefernefer 2010.04.16. 10:49:00

Imádtam. A trafik a sulitól kb. 50 m-re volt. Izgalmas édesség és papír illat. Maga a titokzatos mennyország! Minden nap bementünk (nem bódé féle volt, hanem egy kis üzlet), és volt, hogy csak a szánkat tátottuk. Ott vettem életem első Barbie-ját. Még fémkapcsokkal volt a keze és a lába a testhez rögzítve kívülről, és a szőke haja egy csíkban volt a fejére rögzítve, mint egy punknak. Nagyon tré volt még akkori szemmel is. Lehetett kapni akkortájt biztos jobb Barbie-t is, de nekem erre tellett a zsebpénzemből.

Noname Cowboy · http://www.rosevalley.hu 2010.04.16. 11:22:51

Most húsvétra kaptam robbanócukros tojást! :)
Azt hiszem Nestlé volt.
Izgalmas volt :):)

AgentO 2010.04.16. 12:10:12

komoly érzés volt, amikor az ember egészen garatig hátraengedte a cukrot, mintha lenyelné, de mégsem, és ott pattogott a cucc:) Ami csalódás volt, hogy ugye a technológiából adódóan a zacskó alján maradó cukorpor már egyáltalán nem pattogott, a legjobbak a legnagyobb darabok voltak:) SLURP, de bedobnék pár zacskóval, hol lehet kapni manapság?

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.04.16. 13:49:24

uhh, nekem a petazetas egy kicsit a kádár-kor végével kapcsoldóik össze, amikor a trafikokban már lehetett kapni schwarzenegger, rambo és samantha fox (éljen!!!) képeket, maoamot, meg nem tudom még mit. nem tudom, jól emlékszem-e, hogy a peta zetas a nyolcvanhat-nyolcvanhét körül jelenhetett meg. vagy teljesen tévedek? mondjuk, ha spanoylban 79 óta gyártják, akkor csakis a nyolcvanas évek lehet.

a robbanás meg nagyon vicces volt, semmi értelme nem volt, fura érzés - de pont ez volt benne a jó :D egyébként nem vettem sokszor, mert asszem nem volt annyira olcsó.

Escobar888 2010.04.16. 19:04:07

Nagyon szerettem. MA is be flashelem amikor ilyen rendszerű csokit eszem :)

AgentO 2010.04.16. 19:13:51

@mirko vosátka: 85-86 ban még alsós koromban ziher higy volt petazetas, nem is tudom hol lehetne utánajárni, hogy mikortól volt forgalomban az országban.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.04.16. 21:35:20

@AgentO: aha, köszi, akkor ez már egy biztos pont, 85-86-ban ezek szerint már volt.

Wilfridur 2010.04.16. 21:45:21

@mirko vosátka:
A Városliget, a Vidámpark kijáratánál levő bódék vagy pultok akor nagyon spéci helyek lehettek, mert ott még ennél is korábban árusították a robbanós cukorkát.
Egész pontosan már nem tudom, mikor: 1981-84 között vettünk ott ilyet (pesti látogatás vidékről)

respecta /01 2010.04.16. 22:00:50

Gratula! Kész a tudományos értekezés :-)
Csak 1x próbáltam, de szinte fájt...
"...a magasabb nyomású gáz a zárványokból az oldódás során apró pukkanások kíséretében távoznak." - :-D

respecta /01 2010.04.16. 22:24:24

@AgentO: Egy gondolat (ha nem is bánt engemet) jön vissza folyton... a latin "petalis" = valami felé törekvőt/törekedőt jelent.
Így aztán lehet, hogy a kis Zetas törekszik az ég felé, ha már űrhajós :-D

Jesszus! Hétfőn kmeggy. Már jó napom lesz! Hurrá!

Fabioviva 2010.04.21. 20:56:14

A peta zetas szabad fordításban Z-szkafandert jelent, ahogy a figura sisakján láthatjátok is a Z-betűt. Átvitt értelemben azonban már csak annyit, hogy pattogós cukorka :)

kroll 2010.05.24. 01:17:34

Én már 81-ben vettem robbanós cukrot trafikban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.07.13. 11:21:09

Jönnek ám az emlékek :D Ettem, és pattogott a fejem tőle

MP 2011.08.09. 23:24:45

A tubusos rágó? A Deákon Pesten volt egy maszek édességes bódé ott voltak ilyen csodák aranyáron. Dobozos kóla tubusos rágó amikre emlékszem.