Piskóta csokiöntettel

 2010.02.22. 06:31

Vitathatatlanul a ’70-es évek napközis sikerebédje a bableves, piskóta csokiöntettel volt. A bableves ilyenkor háttérbe szorult a piskóta csokiöntet mellett (volt úgy is, hogy gulyás volt vagy húsleves). Már délelőtt pletykák keringtek az iskolában, szünetben a testvérek vitték a hírt az egyik osztályból a másikba, hogy aznap piskóta csokiöntettel lesz. A mi osztályunk kiváltságos helyzetben volt, mert osztálytársunk, Csicsovszki Zoli anyukája az iskola konyháján dolgozott, így Csicsó már a tízórai alatt biztos információt kapott anyukájától az ebédről. Ha megtudtam a nagy hírt, szünetben rögtön rohantam a nővéremhez, és elújságoltam. A hír futótűzként terjedt az iskolában. Az utolsó órán már alig figyeltünk, mindenki az ebédre koncentrált. A piskóta csokiöntettel egy kocka piskóta volt, amire egy nagy merőkanálnyi híg csokiszószt öntött a konyhásnéni (a mozdulatot még most is látom). Mindig leveses tányérban kaptuk, és kanállal ettük, mert az öntet tényleg levesnyi mennyiség volt. Összesen egy baj volt vele: nagyon hamar elfogyott. Gyorsan kinyaltuk a tányért, és utána sóvárogva néztük azon osztálytársaink tányérját, ahol ha részben is, de volt még a piskótából. Ritkán volt ebédre, annál nagyobb volt a sikere. Miért nem volt gyakrabban? Otthon miért nem készített édesanyám, és étteremben miért nem lehetett kapni? Ezeket soha nem firtattam, csak újra és újra vártam a nagy napot, hogy piskóta csokiöntettel legyen az ebéd a napköziben.

Fontos kérdések: Minden iskolában volt piskóta csokiöntettel? Valaki valaha ette ezt otthon is vagy étteremben? Létezik piskóta csokiöntettel ma is a napközik ebédválasztékában?

(Holnap közkívánatra: Utasellátó csokirolád)
 

Címkék: retro gasztronómia piskóta gastro csokiöntet

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr251778441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csudri82 2010.02.22. 09:04:11

Már lassan harminc éves vagyok, de ha hazamegyek anyámhoz néha még mindig csinál. Egy tepsi piskóta és egy nagy fazék öntet.

Sokáig tartott, amíg reprodukálni tudta a menzás öntetet, de sikerült neki. Imádom! Anyámat is, a csokiöntetes piskótát is! :D

szipe 2010.02.22. 09:12:08

Nálunk az iskolában még mindig van. Élelmezésvezető vagyok, és a gyerekek, csak ezt ennék. Meg persze a klasszikus "menzás milánói spagetti"-t.

A 80-as években volt egy "szív-cukor" nevű édesség. Pici pasztel színű szivecskék. Ismeri valaki? Erről szívesen olvasnék.

Comté ex C. 2010.02.22. 09:16:52

Igen, nálunk is sláger volt. A menzás kaják közül az egyik kedvenc volt. Csak a konyhás mámik mindig spúroskodtak az öntettel.
Abszolút kedvencek a menzáról a túrós tészta és a szilva ízű ivólé volt még.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.02.22. 09:46:31

Hajjaj, de még mennyire volt! Érdekes módon sokszor a bablevessel képezett egy tuti kombót. A csokiöntet amúgy így visszaemlékezve hasonlított egy felismerhetetlenségig higított pudingra. De azért ízlett, ahányszor volt.

Otthon nem ettem (az anyai szív más nyalánkságokkal kényeztetett), étteremben pláne nem láttam.

@szipe: a szív-cukor ismerős, csak nem tudom, én mit írhatnék róla. Talán lesz ebből is blog?

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.02.22. 09:49:48

Ja, utóirat helyett tippek sok-sok új posztra:
- Autós/Tibi/Balaton csoki
- SPORT SZELET! (csak a téglalap-alakú az igazi!)
- Melba kocka
- Traubiszóda
- suli-konyhai ivólé
- különleges vagdalthús konzerv

retro gastro 2010.02.22. 10:17:46

@Haynau: Köszi a tippeket, felvettem őket a listára, sorra fognak kerülni.

mezítlábasfellebbezés 2010.02.22. 12:04:30

Én ebből az élményből kimaradtam. (90-98-ig voltam áltsulis) Ez kb. olyan volt, mint egyes somlói galuskának nevezett valami néhány cukrászdában? Mert nekem ilyen tapasztalatom van: több piskótavéget vékony rétegű baracklekvárral összetapasztottak, ráöntöttek valami sötét színű cuccot, aminek az íze a cicás kakaó vízzel felöntött változatára emlékeztetett. Erre pár pötty tejszínhab, és elnevezték somlói galuskának. Ha erről a tákolmányról leveszem a tejszínhabot, közel járok?

spamdog · http://www.szorfdeszka.hu 2010.02.22. 12:16:26

@szipe: A menzás milánóit a mai napig kedvelem.

zskoncz 2010.02.22. 12:42:22

hát ez nakam kimaradt. a győri sulimban nem volt ilyen kaja. volt viszont kakaós tejberizs, és nem sima porkakaó volt rajta hanem bedekó!!! na az mindent vitt. meg a rizsfelfújt, csokiöntettel. ez az öntet hasonló mint a leirtak, csak sokkalsokkal kevesebb volt rajta.

@szipe,
ez a cukor is kedvencem volt!nem valami szőlőcukorféle volt?? de szerettem.

emlékeztek a gumimaci pandákra?? az volt a legkedvesebb édességem!

retro gastro 2010.02.22. 12:53:51

@Lukréciamia: A "piskóta csokiöntettel" sokkal egyszerűbb, mint a somlói galuska: egy piskóta kocka leöntve igen sok híg csokoládéöntettel. A napköziben leveses kanállal fogyasztottuk.

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.02.22. 13:19:00

@retro gastro: Kösz, örülök, ha sikerült figyelmedet a régmúlt gasztronómiai ínyencségeire terelni. ;)

Egyébként stimmel: mi is leveses kanállal ettük. Érdekes lenne kideríteni, miből is volt az a "csokoládéöntet". Engem - mint már írtam - kifejezetten egy felismerhetetlenségig felvizezett csokoládépudingra emlékeztetett. Azért persze behappoltam mindig, naná - repeta inkluzíve, már ha volt rá alkalom...

Ui: A blogod viszont annyira megtetszett, hogy belinkeltem a sajátomba. Nem mintha tízezrek olvasnák a blogomat, de mégis... ;)

retro gastro 2010.02.22. 17:54:15

@Haynau: Az öntet szerintem is a egy felhígított puding lehetett. És köszi a pozitív visszajelzést!!

retro gastro 2010.02.22. 17:55:19

@Noname Cowboy: Nyalókák listára felvéve, köszi!

respecta /01 2010.02.22. 17:58:21

"...A mi osztályunk kiváltságos helyzetben volt, mert osztálytársunk, Csicsovszki Zoli anyukája az iskola konyháján dolgozott, így Csicsó már a tízórai alatt biztos információt kapott anyukájától az ebédről..."
- nagyon tetszett (napi hangos felnevetés a gép előtt meg is lett)!!
Nálunk bizony nem volt ilyen nyalánkság.
Stíriai metélt (galuska) az igen. És milyen, de milyen finom édesség volt.
Az aranygaluska vanília öntetéből adtak annyit, hogy kanállal ettük...
- emlékszik valaki arra a lekvárra, amit anno Hitler szalonnának (juj, ezt le szabad írni?) hívott mindenki?
Kockára vágva kaptuk. Én speciel szerettem.
- Sport szelet kiflivel. Mindig belefúrtuk a csokit a kiflibe, mert az úgy volt az igazi.
Ma is két kedvenc csokim: a klasszikus Sport szelet és a Vadász. (mindkettő ma valahogy olyan kicsi) :-)

respecta /01 2010.02.22. 17:59:48

@retro gastro: Blog elismerése részemről ebben a pillanatban! :-)

zskoncz 2010.02.22. 20:09:23

@respecta /01: emlékszem! gázolaj mellékize volt!!! szerintem simán pakurábol volt. de imádtam a piacon nagy több kilós tömbökben árusitották, meg az áfész boltokban(győrben ez volt)kis kockákra vágva nylon zacskóba csomagolva. nagyim abbol sütött, meg anyu is mert nem nem folyt ki a sütikből.
a suliban egy szelet kenyéren egy nagyad akkora kocka lekvárt adtak tizórainak, vagy uzsonnának. és nálunk volt hogy összekeverték margarinnal...

zskoncz 2010.02.22. 20:10:25

@retro gastro:
a blogot még csak 3-4 napja olvasom, de szeretem! :D kellemes perceket szerzett. :D köszi

Haynau (Sons of Monarchy) 2010.02.22. 20:18:25

@respecta: A "Hitlerszalonna" polgári neve nem gyümölcsíz (volt)?

kisa 2010.02.22. 21:47:09

Nálunk a smórni (császármorzsa) volt a nagy menzakedvenc. Vegyes befőttel adták.
Hitlerszalonnát ma is lehet kapni egy csomó helyen, és sütésre tényleg az a legjobb. Most is figyel egy a hűtőben, igaz, már nem zsírpapírba van csomagolva, hanem sikkes nájlon dobozba.

ethan 2010.02.22. 22:07:20

ilyen piskóta-csokiöntettel finomságot lehet kapni főételként úgy átlag havonta egyszer Laci bácsi ételfutárcégénél, sose hagyom ki, általában aznap van "nagyleves" is, tiszta menza feeling :-)

szipe 2010.02.23. 07:34:47

@zskoncz:
De olyasmi. Pici pasztel színű kemény szőlőcukor szivecskék, vegyes "gyümölcs ízzel". Arra emlékszem, hogy mindig a zöldre vadásztunk, mert enyhe mentolos volt, és abból volt a legkevesebb.

szipe 2010.02.23. 07:42:09

@Haynau: Mi a konyhán most vaniliapudingból, cukorral, kakaóporral, tejjel készítjük, és szerintem egész jól hasonlít a régihez. De van egy pár régi közüzemi szakácskönyvem, majd megnézem, hátha benne van a tuti recept.

Yarner · http://androlib.blog.hu 2010.02.23. 09:35:01

Iv. ker Langlet utcai iskolában nyolcvanas évek második felében volt, az fix...
meg a híg, göbös tejbegríz, a közepén az egy kanálnyi porcukros kakaóval, az is milyen jó volt már...

dmke 2010.02.23. 18:16:45

Jaj, pont ma emlegettem ezt a piskótát csokiöntettel, hogy az milyen finom volt! És én még ezen kívül perverz módon nagyon szerettem a napközis menzán az összetapadt rizst és az összetapadt kockatésztát valamint a töpörtyűkrémes kenyeret és igen! a göbös, híg tejbegrízt... ! :-)

retro gastro : be van kedvencelve a blogod, csak az a baj vele,hogy éhesen nem szabad olvasgatni ! :-)

respecta /01 2010.02.23. 18:21:42

@zskoncz: Nahát! Ahogy leírtad a pakurát...tényleg, és mégis szerettem. :-)
Mivel a menzán mindig lehetett repetázni (mai napig tudok ezen kifejezésen nevetni) én otthon már nem tudtam volna megenni ezt a lekvárt.

@Haynau: Bűnöm-e vagy sem... csak az általam említett néven ismertem. Akkor. :-)

respecta /01 2010.02.23. 18:24:53

Kíváncsi lennék nagyon:
- a menzai tejbegríz miért volt nekem jobb, mint otthon és miért kaptam vissza a saját srácaimtól is ugyanezt?
Miért?!

retro gastro 2010.02.23. 21:26:40

@dmke: Örülök, hogy bent van a blogom a kedvenceid között, ne is töröld ki, mert még sok retro étel következik!

tzi 2010.02.23. 21:28:33

@szipe: ugye nem mondod komolyan hogy neked ilyen recepteskonyved van? Akarooooom! :D Nem voltam menzas, csak faterom a suliban dolgozott, es neha ott kellett kajalnom. Aztan egy evig valodi menzas is voltam, en a magam reszerol imadtam a kajajukat. Kiveve a csirkecomb nevu unnepi mocsingot, mert az felettebb undorito volt, veres es cuppogos :s

Am a piskotacsokiontettel az nalunk futott otthon is. Sok gyerek, keves ido, szoval idealis szajbetomo delutanra :D

Emlekszik valaki olyanra, hogy melyfagyasztott lekvaros bukta? Jo kis savanyu szilvalekvar volt benne, es asszem vizben kellett fozni. Suliban is adtak neha, meg anyukam is sokszor vett mert nagyon szerettuk. Masik slager a "belszinrolo" nevu hustunemeny, amiert siman lemondanek eletem hatralevo reszenek osszes hamburgererol. :) Na, persze nem am azert amit ma lehet kapni, hanem a jo 20 evvel ezelotti fajtaert.

respecta /01 2010.02.23. 21:39:40

@shoviet: :-DDD
Lehet melletted morcosan -mondjuk- dolgozni????

+ Mélyfagyasztott lekvárosra nem, de a bélszínrolóra nagyon is emlékszem. Főzelékkel volt a legigazibb.

tzi 2010.02.23. 21:46:47

@respecta /01: Hohoooo, ha te azt tudnad... :D Kulonben is, ilyenkor mar minek a dolgozas? Tisztesseges nepek ilyenkor... hat szoval ulnek a gep elott, es marhasagokat irkalnak.

a bukta ilyen papirdobozban jott talan, teljesen feher volt mint a nyers teszta, es sosem ertettem, hogyhogy fozni kell, aztan megse esik szet. De most felhivom anyukam es megkerdezem hogy is volt ez :)

respecta /01 2010.02.23. 21:59:38

@shoviet: Látod, látod, mindig lesznek dolgok, amikre csak az anyukák tudják az igazi választ.
Elképzelésem sincs erről a buktáról. Lehet, hogy nem volt kedvencem. Vagy meg kell várnom, amíg a Ginkgo biloba (páfrányfenyő)fa az ablak előtt kizöldül és el kell kezdenem a leveleit rágcsálni...

dmke 2010.02.24. 07:33:07

@shoviet:
A bélszínrolóra én is emlékszem, finom volt és a mostani sajnos a közelébe se ér...

zskoncz 2010.02.24. 07:39:21

@shoviet:
a férjem a bélszinroló "szerelmese". az milyen finom!! mindig nézegette a boltban, egyszer vettem neki. és ki kellett dobni- na jo a kutya megette. de annyira vacak a mostani hogy nem birta megenni. ugyhogy vigyázat a most kaphatóval! bélszin nincs benne.

retro gastro 2010.02.24. 07:48:37

@zskoncz: A bélszínroló nekem is a kedvenceim közé tartozott! Köszi az ötletet, írok egy posztot róla!

retro gastro 2010.02.24. 07:50:45

@szipe: Ha a piskót csokiöntettel megvan a közüzemi szakácskönyvedben, be tudnád szkennelni, és elküldeni? Nagyon kíváncsi vagyok! Előre is köszi!!

szipe 2010.02.24. 08:57:29

@retro gastro: találtam két jó könyvet is:

1961-es kiadású "Receptkönyv üzemi vendéglátó konyhák részére"

1984-es "Üzemi szakácskönyv"

Mind a kettőben remek retro ételek vannak.
Ma sajnos nem tudok szkennelni, mert elutazok, de majd hétfőn küldöm.

szipe 2010.02.24. 09:02:04

@shoviet: mind két könyv megtekintésére van lehetőség, de nem adom. Számomra ezek igazi kincsek.:-)
Persze nem ezekből főzetek, mert már nem túl korszerű a majorannás, zsíros, spagetti, mint milánói.:-) Persze a retro feeling a mai milánóiban is megtalálható.

efhábé 2010.02.28. 07:42:37

Hitlerszalonna minden nagyobb boltban kapható sütésálló lekvár néven. Ma már műanyag dobozban lakik, kb. olyan, mint a margarinos dobozok.

nadigra 2010.02.28. 10:06:14

@shoviet: Az a bizonyos "bukta" nálunk gőzgombóc néven futott. A tetejére mákos porcukrot szoktunk tenni.

Intizar 2010.03.11. 01:21:53

De szerettem ezt az öntetes piskótát, hüpp. És egy olyan hét-nyolc éve váratlanul találkoztam vele... kórházban!

Esja 2010.03.11. 09:09:52

Nem ennek a hivatalos neve a sodó? Felénk legalábbis...

Serendipity 2010.03.12. 11:10:24

Bár nem annyira retró-stílus, de Napközis piskóta néven fut egy desszert a Barbár kávézóban. Érdemes megkóstolni, csokitöltelékes piskóta, finom öntet, és nem utolsósorban óriási adag :).

dmke 2010.03.30. 11:41:11

Bár ez itt nem a reklám helye, de azért megemlítem, hogy Laci bácsinál (Teletál) néha lehet rendelni piskótát csokiöntettel, még diabetikus változatban is, ez utóbbit ki fogom próbálni.

Vowel 2010.03.30. 20:13:12

@szipe: ez nem Kubai cukorka néven futott. Nagy zacskóban volt, talán fél kilós-kilós kiszerelésben, és 10 Ft-ba került zacskója.
CSiribiri cukorra emlékeztek? Sandokanos tetkómatrica volt benne.

jed 2010.03.31. 23:59:21

lett valami a szipe-féle könyv szkenneléséből?

Nefernefernefer 2010.04.09. 11:25:19

Én is imádtam a fent nevezett piskótát, főleg, amikor a ritka mazsolákra haraptam. Viszont voltak olyan alkalmak is, amikor a csodás csokiöntet helyett frankón málnaszörppel kaptuk. Úgy, higítatlanul, szirup formában. A ronda de finom helyett a szép de ehetetlen jelzővel tudnám illetni.

w. sári 2010.07.09. 15:48:22

konyhás néni volt a szomszédunk, azért spóroltak vele, mert annyit hazavittek, hogy még nekünk is jutott.... innen tudom, hogy mazsola mindig volt benne, persze az alján, persze nem kavarták föl, otthon jól megették. meg mi is.

Intizar 2010.07.11. 23:01:30

@w. sári: mazsola? komolyan mondod? ha rákérdeznek, eskü alatt is azt vallottam volna, hogy ez a süteményfajta nem ismeri és sosem ismerte a mazsolát...
phüpp...
átértékelődik az ember élete.

w. sári 2010.07.13. 12:16:42

@Intizar: azért ez nem MAZSOLA volt, csak mazsola (tudod, a szottyosabbik fajtából). nekem ízlett, nem voltam válogatós (nem is vagyok) a vackokat is tudom szeretni, legfeljebb ma már tudom, hogy vacak, nem illene lelkesedni érte.... :)

Vagyok_aki_vagyok 2010.09.14. 22:56:07

@shoviet: Ezt a buktát valójában gőzgombócnak hívták. Fagyasztott termék volt, 2 db volt egy papírdobozban, és úgy van, ahogy mondod, nagy fehér tészta volt a közepén egy kis adag savanyú szilvalekvárral. Forró vízben kellett megfőzni, nem esett szét és főzés után is ugyanolyan fehér maradt.

Mortanius 2013.04.23. 21:21:11

Az egész iskola ezt a kaját várta a leginkább. Nem emlékszem emberre aki ne imádta volna!

Bogika78 2016.01.25. 13:15:00

A csokiöntetet imádtam (mint minden szószt, krémet), a piskótát nagyon nem szerettem. Ez mai napig így van: csak az olyan süteményt szeretem, aminek nincs tésztája, "kenyeres" része, hanem csakis krémből, habból áll...