Paprikás kifli

 2010.02.15. 07:18

A paprikás kifli hűségesen kísérte végig a ’70-es évek iskoláséveimet. Egyszerűen finom volt a maga egyszerűségével. Édesanyám naponta szorgalmasan csomagolta nekem iskolába a szalámis szendvicseket, amiket én tudta nélkül szorgalmasan cseréltem el osztálytársaimmal a szünetekben egy-egy paprikás kiflire . A paprikás kifli része volt az életünknek, a ’70-es évek méltán dicső vívmánya, mely versbe is foglaltatott, és a nagyszünet udvari fogócskázásai alatt üvöltöttük a fogónak, és futottunk, ahogy bírtunk:

Fogó bácsi lik-lil-lik
Nem szereti a kiflit,
Mert a kifli paprikás,
Kicsípi a bajuszát!

(A fiatalabb korosztály számára, akik már nem találkozhattak kereskedelmi forgalomban a paprikás kiflivel: a paprikás kifli egy egyszerű sós stangli, melynek tésztájába paprikát kevertek, és ettől finom paprikás íze és piros színe lett.)

Miért szűnt meg a paprikás kifli? Azért mert vörös volt? HOL LEHET MA KAPNI???
 

Nekem ennyi. Más emlékek?
Holnap miről írjak?
 

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr381756082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dancegirl26 2010.02.15. 12:10:29

Biztos finom lehetett :)

teddyde 2010.02.15. 12:18:09

Köztársaság tér - Népszínház utca sarkán van egy cba, ott van reggelente paprikás kifli!

winston01 2010.02.15. 12:18:21

félOFF: engem meg az háborít fel, hogy nem lehet kömény nélküli sós kiflit kapni. Pedig igény volna rá. :(

Bruno 2010.02.15. 12:21:27

@winston01:

Én már egy normális (nem gyorssütött) sóskiflivel is kieggyeznék. De az sincs :-((

Kedves Vezető 2010.02.15. 12:24:35

pezsgőpor, zizi, ánizsos szőlőcukor, dunakavics, szarvacska, pemetefű-cukor, télifagyi, golyós rágó, macskanyelv, Fincsi (paprikás, mogyorós, sós)

Musaic (törölt) · http://www.musaic.hu 2010.02.15. 12:37:37

Köménymagot a kiflire, igen!
A paprikás kifli tényleg jó!

mozaic 2010.02.15. 12:37:41

Én is nagy paprikás stangli kedvelő vagyok. Ha emlékeim nem csalnak, a XVI. kerületi, sashalmi piac melletti pékségben is szokott még lenni.

explorer68 2010.02.15. 12:50:40

Madaras Tescoban lehet kapni néha!

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.02.15. 12:52:20

a sok gasztrodinoszaurusz ::: kolbászkrém. Zala Kópé felvágott. Hambi mirelit melegszendó. Pesti szeletelt kenyér. ::: mekkora blogtéma! :DD

B@nális coitus 2010.02.15. 12:52:35

Normális pékárut hol lehet kapni?

AvgDvl 2010.02.15. 12:53:17

Kurvajó cucc, szoktam sütni.

ÁkiBáki (törölt) 2010.02.15. 12:54:13

Januárban nyitott egy pékség a Baross utcában (VIII.), ha a belváros felé megyünk, még a Horváth Mihály tér előtt a bal oldalon. Ott van paprikás kifli is, sok egyéb jófajta péksütemény mellett.

tejbegrrr!!! 2010.02.15. 12:56:42

Sonkakrém. Jött föl a konyháról a napközibe a fehér uzsonnásdobozokban. Főleg a lehet-e kapni rész érdekelne... :)

Rwindx 2010.02.15. 13:12:18

A kormeghatározás alapján akár ehettem is volna ilyet, de valójában életemben nem hallottam paprikás kifliről.
Ja és iskolába is jártam. :)

MeeCee 2010.02.15. 13:21:35

Sóskifli köménymag nélkül nem is igazi sóskifli :-D

Mitya Ivanov 2010.02.15. 13:21:49

erről én sem hallottam még.
volt viszont siózsemle, ami igazán büntető volt, tehát erről ne szülessen poszt.
aromix, mesesajt, krémtúró, pepe-krém.

Topy 2010.02.15. 13:22:17

Újpesten, a Berda József utcai CBA-ban szokott lenni paprikás stangli

Darwi Odrade · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.02.15. 13:23:50

Óóóó, erről a Boci csoki papírról már majdnem elfeledkeztem!

Zuzimama 2010.02.15. 13:29:52

Én még egy jó kis ropogós magyar kiflivel is beérném, ha köményes az se gond, csak itt (Hollandia) nem lehet kiflit kapni. És szinte semmilyen ropogós péksüteményt.
AvgDvl: megadhatnád a receptet. :D

Manyizga (törölt) 2010.02.15. 13:32:20

Már a régi klasszikus stanglit se lehet kapni. Csak ezek a 19Ft-os ÓRIÁSkiflik vannak, amelyek tömege kisebb, mint egy normál kiflié, annyira fel van fújva, hogy a "felesleges" anyagot ledobta magáról, mint egy kitörő szupernova.

gjokkel 2010.02.15. 13:33:26

Azért tűnt el (ugyanúgy, mint a kovászos kifli), mert a Tesco gazdaságos felfújt itatóspapír kiflijével árban nem tudnak versenyezni.
A rendes kiflivel sokat kell bajmolni.

Pedig de nagyon kéne...

Kármentő 2010.02.15. 13:36:31

Isteni volt ! Lenne rá igény.
Mint ahogy igazi, minőségi barna/rozskenyér sem lenne rossz. Barnára szinezett kenyér ostoba cimkékkel ("házi, bajor, paraszt...") persze kapható.
Szerintem a sok látványpékség helyett néhány igazi, hozzáértő pékre/pékségre lenne szükség.
Jó lenne, ha jó lenne.

HgGina 2010.02.15. 13:42:21

@Kedves Vezető: pezsgőpor van, zizi van, ánizsos szőlőcukor (passz), dunakavics van, szarvacska (ammegmi?), pemetefű-cukor van (csak nem az igazi), télifagyi van, golyós rágó van, macskanyelv van, kolbászkrém van, mesesajt van. Azért ne akarjunk már minden régi jóságot megenni.
A szegedi, paprikás, fehér címkés vagdalthús például a világ szegényebbik felének szerencséjére kipusztult.
Paprikás kiflit a Rákóczi Sütőipari Szövetkezet kezdte és csinálta évtizedekig. Nem tudom, a cégnek van-e utódja. De az a picit csípős paprikás íz nagyon jó volt.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.02.15. 13:44:41

@gjokkel: nincs pénz minöségi kivitelezések közül válogatnunk, a szegénységröl viszont nem csak a teszkó meg a kínaipiac tehet.

HgGina 2010.02.15. 13:45:46

@Kármentő: házi mint szegényházi, bajor mint alkeszimre, paraszt mint parasztvakító.
Valahogy egyik sem az igazi, ami szerethető lenne.

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.02.15. 13:47:45

@HgGina: komoly van kolbászkrém? nahát. kéne.
a Rákóczi Pékségnek nincs köze a Sütöipari Szövetkezethez? arról a helyröl simán elképzelném, hogy életben tart pár gasztrodinoszauruszt, a retro hütöpult, meg a fallikus hotdogkiflinyárs alapján...

HgGina 2010.02.15. 13:48:54

Valaki látott az utóbbi 20 évben bocskorszíjat, kasut vagy ánizshajót (mindhárom medvecukor)?
És szalmiákos gumicukrot (ezerszer jobban "tisztíccsa" az orrot az összes mentolos vacaknál)?

HgGina 2010.02.15. 13:51:06

@manókomment: talán bő fél éve láttam kolbászkrémet a magyar gasztrogyilkos cba-ban. Nem is lepett meg, hogy egy jobbfajta valódi házikolbásznál is drágább volt kilóra átszámítva.

jozicsenko 2010.02.15. 13:51:27

azért van, aminek örülök hogy eltünt

pl a mesesajttal ki lehetett kergetni a világból

(gyengébbek és ifjak kedvéért: csokoládés sajt volt...)

manókomment · http://kakofon.blog.hu/ 2010.02.15. 13:54:52

@HgGina: a nosztalgia eszmei értékét kell megfizetni benne ;)

HgGina 2010.02.15. 13:55:02

@jozicsenko: na akkor ráfáztál, 3 napja ugyanott láttam a gasztrogyilkosnál valami utódot. Ronda volt és barna. Megkóstolni nem mertem.

Egyébként pár éve valami sok országban készített felmérés szerint a túró rudit is ennyire magas arányban csak mi szeretjük, kényes gyomrú nyugatiak nem. Ilyen lehetett a mesesajt is azzal az adalékkal, hogy azt mi se szerettük. De mint mindenben, gasztronómiában is vannak perverz egyedek. :)

Cikória 2010.02.15. 14:01:09

A Kojak-nyalóka sem volt semmi! én imádtam, és mindig eltorzítottam a "fejét" hosszúkásra. Lehet ilyet még valahol kapni? (Fiatalabbak kedvéért: gömbalakú karamellás ízű álcsokival bevont nyalóka)

HgGina 2010.02.15. 14:02:20

@Kármentő: ha igazi jó kenyeret akarok enni, elmegyek a gyimesi csángókhoz vagy Csíkba egy kis faluba. Na ott a házikenyér az 10 nap múlva is ugyanolyan.
Csak sajnos ők is kezdik megszeretni a mi habos, fehér, buborékos borzalmunkat.

retro gastro 2010.02.15. 14:23:05

Kedves Retro Gasztro-bloggerek! Kommentjeitekből a következő hevenyészett listát állítottam össze:

pezsgőpor, zizi, ánizsos szőlőcukor, Dunakavics, Szarvacska, pemetefű-cukor, télifagyi, golyós rágó, macskanyelv, Fincsi (paprikás, mogyorós, sós), vaniliás tej, kolbászkrém, Zala Kópé felvágott, Pesti szeletelt kenyér, pemetefű-cukor, télifagyi, golyós rágó, macskanyelv, mesesajt, szegedi paprikás fehér címkés vagdalthús, bocskorszíj, ánizshajó, szalmiákos gumicukor, Kojak-nyalóka

Hiányzik még valami?

Holnapra már készültem, a blog címe:

"Az első hamburgertől a City Grill-ig"

És utána rendre jönnek a többiek: télifagyi, mesesajt stb.

retro gastro 2010.02.15. 15:04:02

Köszönöm, hogy megírtátok, hol lehet paprikás kiflit kapni, és extra köszönet a paprikás kifli receptért! Ez garantált életminőség javulás!

retro gastro 2010.02.15. 15:10:23

@manókomment: Köszi, rajta vagyok, hogy az legyen!

HgGina 2010.02.15. 15:30:50

@retro gastro: jesszusom, a szegedi vagdalthúst azonnal vedd ki, az maga a szándékos emberölési kísérlet!
Nehogy valaki újra gyártsa!

Zuzimama 2010.02.16. 07:51:58

@faqkac: köszi szépen, mentettem. Bár nem paprikás, de gondolom csak beleszórom a tésztájába, hogy piros legyen és annyi a különbség.

Limara · http://limarapeksege.blogspot.com 2010.02.24. 11:54:50

Köszönöm szépen, hogy érdemes tartottad a fotómat kitenni, kár, hogy nem linkelted be, hol találtad, mert ott a receptje is!
limarapeksege.blogspot.com/2009/08/paprikas-kifli.html

retro gastro 2010.02.24. 14:20:34

@Limara: A kép tartalmazza a linket, csak rá kell klikkelni.

Limara · http://limarapeksege.blogspot.com 2010.02.24. 14:31:48

Bocsánat, de nekem csak a kép jelenik meg teljes nagyságában, de azért köszönöm! :))

vicco 2010.02.24. 18:09:36

"A paprikás kifli hűségesen kísérte végig a ’70-es évek iskoláséveimet." --- Ezt a szöveget Tőled idéztem, mindjárt az első sorod. Ez eddig rendben is van. Viszont ha már a 70-es években Te kiflit ettél, s édesanyád szorgos kétkezi munkájának termékét, akkor már nem is lehetsz olyan fiatal, hogy ne légy tisztába a GASZTROBLOGOK SZABÁLYAIVAL. Mindezt csak azért írom, mert egy szomoru ténnyel állok itt szemben, -azt el tudom még talán képzelni, hogy a szülői házból hoztad a kifli receptjét- ugyanis ennek a PAPRIKÁS KIFLINEK A FOTÓJÁT, RECEPTJÉT - SAJNOS ELLOPTAD !!!!! ÉS ITT MOST NEM VAGYOK HAJLANDÓ FINOMKODNI. A képlopás büntetendő cselekmény, remélem -korodnál fogva is erre gondolok - Te ezzel tisztában vagy. IGAZ, hogy az eredeti szerző, alkotó már előttem megtette a bejegyzését, de úgy felháborodtam, hogy ez nekem is el kellett mondanom. limarapeksege.blogspot.com/2009/08/paprikas-kifli.html ---- "CSAK" IDE KELL ELLÁTOGATNOD, ÉS SZEMBE FOGOD MAGAD TALÁLNI AZ ÉRTELMI SZERZŐVEL ÉS KIVITELEZŐVEL.
A legkevesebb, amit tehetsz, hogy a képet -HA MÁR EGYSZER A FOTÓT MEGRÖVIDITETTED, AZ AZON LÉVŐ VÉDJEGYET LEVÁGTAD - MINIMUM LEVESZED ERRŐL A POSTRÓL ÉS MAXIMÁLIS SEBESSÉGGEL BOCSÁNATOT KÉRSZ A SZERZŐTŐL.
Elnézést, ha nagyon keményen fogalmaztam, de elsőre igy jött ki belőlem, s tudom, hogy igazam van.
Vicco

vicco 2010.02.24. 19:08:23

@retro gastro: Nem tudtad, hogy nem elég "csak" a képet, -azt is lenyisszantva- betenni, Vagy nem ismered a szót, hogy oldalra vezető
alálinkelés?? Én szépen kérlek, hogy az általad megsütött sós kifli fotójával sürgősen cseréld le ezt. Tudod, amikor az egeret a kép fölé visszük, ha nyil jelenik meg, az már jelent valamit! de ez NEM ELÉG!! Hozz saját fotót.

retro gastro 2010.02.24. 22:49:08

@vicco: Köszönöm az észrevételed. A kép be volt linkelve az eredeti képhez, ahogy ez más hivatkozásnál is az Internet írott világában megszokott. (A kép kék keretben szerepel, ami a Blog.hu-n a belinkelést jelenti.) Amennyiben a Te szellemi termékedet képezi a paprikás kifli kép, és a belinkelés Számodra nem megfelelő hivatkozás, természetesen figyelembe veszem kérésed.

szemirámisz 2010.02.27. 08:46:01

Lehet,hogy költői volt a bejegyzés végén feltett kérdésed :-"holnap miről írjak?"-, mindenesetre én adok egy tippet.
Írj arról,hogy miért kell ellopni mások képeit?

Sajnálom,de én sem tudok szó nélkül elmenni ez mellett a képlopás dolog mellett.Természetesen sok kép található a neten, aminek nincs meg a tulajdonosa, de itt nem erről van szó.
A képet egy blogtulajdonos oldalán találtad, recepttel együtt, az lett volna a minimum,hogy feltünteted a nevét.Hiszen ő sokat dolgozott azzal,hogy elkészítette ezt a kiflit, időt szánt arra,hogy lefotózza, feltöltse.

Ráadásul nem értem,hogy egyáltalán miért kellett levágni a képről a tulajdonos nevét? Hiszen nem állítottad,hogy te sütötted,és így nyugodtan adhattál volna egy lehetőséget azoknak, akik esetleg el szeretnék készíteni. Ha már az a probléma,hogy sehol nem kapható...

Ez így lett volna korrekt!

retro gastro 2010.02.27. 10:14:09

@Limara: Megnéztem "vicco" és "szemirámisz" adatlapját, és a következő érdekességet találtam:

vicco 0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2010.02.24. óta tag.

szemirámisz 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2010.02.27. óta tag.

Mivel az ominózus paprikás kifli kép a Tied, és "vicco"-t és "szemiramisz"-t úgy tűnik csak a Paprikás Kifli posztomhoz való hozzászólás céljából hozták létre, annak örülnék, ha Te nyilatkoznál mi legyen a képpel: maradjon, vagy vegyem le, vagy rakjam ki az egész képet, vagy módosítsam a linket?
Előre is köszönöm!

Maminti a kicsi zöld tündér 2010.02.27. 10:59:29

Ez az oldal fölkerült a tolvajok szégyenfalára.
szegyen-fal.blogspot.com

JCM 2010.02.28. 21:33:19

@retro gastro: Nevetségesek ezek a hozzászólások. Amennyiben nem a hozzászólóé a kép, úgy nincsen köze hozzá, Te lerendezed a tulajdonossal. Limaranak ilyen módon reklámoztad a blogját, biztosan rengeteg átkattintás volt, hiszen a kommentek alapján rengeteg olvasód van. Úgy látom, hogy elintéztétek egymás között, nem értem, hoyg miért habzik itt másoknak a szája?

AlbA 2010.03.31. 19:59:04

@retro gastro:

Nekem nagy kedvencem volt gyerekkoromban az 50fillérbe kerülő papírtasakos tejpor, a fagyiszerű "nemtomhogyhívják" vizezett őszibarackdarálék,lefagyasztva,műanyag dobozkában,és a Lukullusz mustár.Arra emlékszik még valaki? Én képes voltam egy reggelire egy tubussal elnyammogni...Olyan paradicsomos-édes-mustár íze volt.

SUNX 2010.04.21. 19:05:55

Sashalmi piac pont a hétvégén vettem paprikás kiflit. 60ft volt darabja. de hozta a régi ízt :)

eagleszem 2010.08.19. 13:26:04

Pillecukor! Volt kakaós, vegyes gyümi, és csipkebógyós ízben is. Nagyon szerettem. Valamint habkarika a karácsonyfán. :) Aztán volt, dobozos lángospor (asszem Unikorn volt a gyártó). Vagy a dobozos kakaós sütipor. Hú de sokat ettünk olyat.

Zzoorroo 2010.09.09. 22:27:05

@Limara: asszem te egy hülye picsa vagy. Bocs.

Zzoorroo 2010.09.09. 22:28:06

@Limara: pécébben: Limara, te egy klasszikus HP vagy. És nem kérek bocsánatot, mert ezzel még felülminősítettelek.

Zzoorroo 2010.09.09. 22:29:03

@szemirámisz: Na és te is. Te meg HHP. Vagy HHF (nem tudom a nemed és nem is érdekel).

Zzoorroo 2010.09.09. 22:30:39

@retro gastro: És azóta se nagyon aktiváltak.

Hányok ezektől, de tényleg.

Zzoorroo 2010.09.09. 22:31:24

@JCM: Limara az, kamunickkel, nem látod..?

kergezerge · http://kergezerge.blog.hu 2010.09.14. 01:49:33

@jozicsenko: Egyszer kóstoltam, tízóraira jött föl, de nem bírtam megenni, és asszem nem sokan tudták az osztályban sem, meg valszeg az egész iskolában sem, mert aztán nem is volt soha többet. Fuhuhujjj