Paprikás kuki

 2011.04.08. 18:55

Vendégposzt Phoebe-től

 

Amikor visszarévedek a megboldogult nyolcvanas évekbe, gyerekkorom éveibe, akkor két dologra kristálytisztán emlékszem, a játszótéri rakétamászókára, és a paprikás kukira, vagy Fincsire (ez volt a márkaneve), komolyabb nevén paprikás extrudált kukoricapehelyre (ugyan ki hívja így?). A rakétamászóka egészen biztosan nem felelt meg az EU-s szabványoknak, egyrészt abból a kiváló, fogkiütő fémből készült, mint a többi akkori játszótéri játék, három szintre lehetett felmászni, a szinteken elvileg fa ülésbetétek voltak,de a mi játszóterünkön a középső szint hiányzott, és a többin sem volt mindenhol hiánytalan a fa ülésbetét, másrészt fogódzkodó sem volt igazán rajta, horpadt volt a teteje, többször leestünk róla, mi mégis szerettük. Ott ülve váltottuk meg az énekkari lógások alatt később kiskamaszként a világot is.
És mivel volt érdemes oda felülni egy jó beszélgetésre? Vagy egy adag Zizivel, vagy egy adag Fincsivel. Tulajdonképpen a paprikás kuki már egy alfaja volt az extrudált kukoricapehely családnak, lehetett kapni sima sósat is, de a paprikás már csak színe miatt is sokkal érdekesebb volt, és tényleg nemcsak ételszínezék lehetett benne, igazán pirospaprika ízű volt. Érdemes volt úgy enni, hogy egyet rágás nélkül bevenni a szájba, és a levegős állaga miatt pillanatok alatt "olvadt" a szájban. Ha az embernek elég nyála volt négyet-ötöt is meg tudott "olvasztani", de ehhez nem ártott egy kis Traubi mellé, a paprikás kukoricapehely extrém szomjúságot tudott okozni fél zacskó után. Jellegezetes szülinapi zsúrétel is volt (hol voltak akkor még a chipsek?) a Nógrádi sós ropi mellett. Azon ritka kivételek közé tartozott az életemben, amivel egyszer még a gyomromat is elrontottam, és mégsem undorodtam meg tőle. Egy nagyobb rakétás beszélgetéshez, gondoltuk a barátnőmmel, egy kis luxust is belopunk úttörőéletünkbe, és külön-kölün vettünk magunknak egy teljes zacskó Fincsit. Ebéd híján, -aznap a menza nem alkothatott túl jót- befaltunk egy-egy zacskóval. A paprikás kuki az az étel, amit akkor sem tudsz abbahagyni, ha már hánynod kell tőle. Sőt, érdemes a végén az olajjal odaragadt kis morzsákat is bezúdítani a szájba, majd a pirosra színeződött sós ujjakról is lenyalni a maradékot, meg a játszótéri koszt. Mit mondjak, imbolygott kicsit a rakéta alattunk, de nem a szocialista ipar hibája miatt, hanem a felfordult gyomrunk miatt, amit egy teljes zacskó per fő Fincsi okozott.Mégis, a következő héten is ott ültünk a rakétán, igaz, okosabban, már egy zacskót ketten megosztva.
A paprikás kukit, és a sima sós változatot ma is kapni, különféle kis és nagy gyártóktól, és ez igen nagy boldogság! Csak a régi rakétamászóka emlék már.

Lehet ma is kapni? IGEN!

(Kedden: Étlap 1965-ből)

 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia paprikás kuki

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr222810218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zuzimama 2011.04.08. 19:53:54

A kuki másik neve is meglehetősen vicces (puki) hiszen ki nevez el ételt egy nemi szervről ill. gáz alakú salakanyagról????? :DDDD

Mindenesetre én is nagyon szeret(t)em és a lányaim is, pedig itt (Hollandia) nem kapható. VAGYIS IGEN!
De az nem ehető, hanem a kukidarabkák színezettek, és vízzel összeragasztva különböző figurákat lehet belőlük alkotni. :D Barkácsrészlegen lehet megvenni. :D

siófoki35 2011.04.10. 23:28:55

ALDI-ban is kapható a sós változata, 65 ft egy zacsi. Ez a legolcsóbb sós rágcsa, úgyhogy a ha összegyűlik a diákkör, általában ez a táp :P

YAGA 2011.05.04. 16:57:41

Erdélyben pufulec a neve. Jó sörkorcsolya. És szintén filléres termék.
süti beállítások módosítása