Napközis krumplis tészta

 2011.03.18. 19:50

A napköziben hétfőnként gyakran volt krumplis tészta, mivel akkoriban a hét eleji friss alapanyag beszerzése és elkészítése komoly kihívást jelentett a közétkeztetésnek, így maradtak azok az ételek, amikhez nem volt szükség friss alapanyagra, például a krumplis tészta. A krumplis tésztával minden rendben volt, bár nem tartozott a kedvencek közé, de az erős középmezőnyben mindig benne volt. Az igazi kihívás a tésztában megbúvó hagyma szeletek felkutatása volt, amik igazi kincsnek bizonyultak, és alkalmanként még csere alapként is szolgáltak. A krumplis tésztával kapcsolatos nagy felismerés akkor ért, amikor megtudtam róla, hogy további két neve van:  gránátos kocka és grenadírmars. Az elmúlt évtizedek során számos helyen és alkalommal fogyasztottam krumplis tésztát, és számomra a legfőbb tanulság: a krumplis tésztát elrontani nem lehet, a megbízható napközis minőséget mindenhol tudják hozni.

(Kedden: Napközis vajas kenyér)

Felhívás: A következő posztokhoz keresek '70-es '80-as évekből étlapjokat. Ha valakinek van, kérem, küldjön egy képet róla a retrogastro@freemail.hu címre.

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

 

Címkék: retro gasztronómia tészta krumplis napközis

A bejegyzés trackback címe:

http://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr862750959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Zuzimama 2011.03.18. 19:57:07

Nálunk mindig a paprikás krumpli másnapján volt krumplis tészta. Nyilvánvaló manifesztáció.

Penya64 2011.03.18. 21:02:46

Epp azt ebedeltem ma. Es menzasat. :)

varadi-bendezs 2011.03.18. 21:13:03

Nálunk szinte mindig össze volt tapadva a tészta! Kötelezően savanyúság volt mellé plusz rostos ivólé. Szerettük is nagyon!

MittuDomain 2011.03.20. 16:57:55

Ja és kizárólag jéghidegen! :)

Adelaida 2011.03.21. 11:23:58

Én nagy tésztás vagyok, és a krumplis tésztát is nagyon szerettem. Volt a menzai (fodros nagykockából), amiből a kifövés pillanatában lehetett még csusza vagy cvekkedli is ott, és volt az otthoni, amit nagymamám készített, aki villámgyorsan tudott tésztát összeállítani, kinyújtani és a nyújtófára föltekerve késsel felvágni.
Otthon nálunk szokás volt még a lábasban a kész krumplistésztát átmelegíteni, amitől odakapott az alja egy picit, és az nagyon-nagyon finom volt.

Szalacsi_Dezső 2011.03.22. 12:36:40

Én szerettem, szeretem, még hidegen is. Ma is gyakran eszem az "üzemi konyhán".
Csak az eufémisztikus elnevezések zavarnak, úgymint grenadier marsch, gránátos kocka.
Ahogy Kádár et. mondta:
"A kroumplileves legyen kroumplileves."

siófoki35 2011.03.23. 19:37:52

Ja, amikor a gimis menzán az étlapon láttam hogy gránátos kocka, a kajakiadótól meg is kérdeztem hogy ugye nincs benne káposzta (azt nem szeretem), mire meg lettem nyugtatva hogy krumplistésztát kapok :)

Fercelt 2011.03.28. 09:08:36

A legjobb tészta. Csemege ubival és egy pici borssal a tetején. Csakis apróra vágott kolbásszal benne. Hívom az asszonyt, hogy holnapra azt csináljon...

neccharisnyás útonálló (törölt) 2011.03.29. 15:13:49

Krumplis tészta minőségének fokmérője a benne található pirított hagyma mérete és mennyisége.
Ja, és hát kovászos uborka kötelező mellé!

pearlygirl 2012.03.13. 01:20:01

En is szerettem..aztan a sulikonyhan elkezdtek grenadir mars-nak hivni ..azt sem tudtam mi az :)))

Bogika78 2014.03.14. 21:13:31

Alapból a tésztával semmi bajom nem lett volna, viszont a krumpli az egyetlen ételféle, amit soha nem ennék meg semmilyen formában, annyira utálom (na jó, kivétel a csipsz, de az is csak azért, mert annak nincs krumpliíze…:) így nem tartozott a kedvenceim közé.
Amikor meg az volt kiírva, hogy gránátos kocka, fogalmam se volt, hogy az meg mi lehet… először azt hittem, valami süteményféle, mert a kockából arra asszociáltam, és úgy örültem… mekkora csalódás volt, mikor a konyhásnéni közölte, hogy krumplistészta, és belecsapott egy nagy merőkanállal a tányéromba…:P

Capybara 2015.02.08. 15:16:09

A mai napig összerándul a gyomrom, ha erre az ételre gondolok. Pedig a krumplit szeretem, a tésztával sincs bajom, bár nem vagyok nagy tésztás. Csak valahogy a kettő együtt nem csúszott le. A koviubira rá se tudtam nézni egy ideig, annyira összekapcsoltam ezzel az étellel, aztán pár éve kellett rájönnöm, hogy isteni finom.

Bogika78 2016.02.15. 12:54:13

Koviubi, igen, azt én is imádom!!! De egyszerűen a krumpli semmilyen formában nem megy le a torkomon, pedig majdnem 40 éves vagyok, azaz hol van már az óvoda, a menza…!? De krumplit, azt nem, nem, nem. Egyszerűen nem nekem való, számomra undorító alapból az íze. Egyedül chipsként tudom megenni, mert abban legalább nem érzem a krumpli ízt.

Bogika78 2016.05.18. 13:31:59

És amúgy is: utálom a krumplit + utálom a tésztát = utálom a krumplis tésztát. Akkor is, ma is. Felnőtt vagyok, háztartást vezetek, de soha, soha nem főzök ilyet.

Lilla Ramecz 2016.08.04. 22:05:33

@Bogika78:

Eszednél vagy te kerge birka?

Bogika78 2016.08.05. 08:57:24

Hú, ez igen! Gratulálok a kulturált, meggyőző, intelligens érvelésedhez! :D :D :D!

Lilla Ramecz 2016.08.05. 13:00:49

@Bogika78:

Viszont egyetértek veled! A krumplis tészta valóban szörnyű én sem szeretem a krumplis tésztát. Sőtt egyenesen utálom! Ja és bocsi!

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu