Cserkész kolbász

 2010.10.13. 06:06

A cserkész kolbász valószínűleg a virsli és a kolbász keresztezéséből született: anyaga homogén volt, mint a virslié, vékony volt, mint egy juhbeles virsli, míg íze, és tömörsége a kolbászt idézte. Az igazi rejtély nem is ebben állt, hanem abban hogy hogyan élhette át az egész szocializmust a cserkész kolbász úgy, hogy egyszer sem esett át a nyilvánvaló névváltoztatáson, és megúszta, hogy úttörő kolbász legyen. Ennél kisebb bűnökért is névváltoztatás járt (v.ö. Teréz körút -> Lenin körút). A cserkész kolbász minden családban kényszeredett beszélgetésekhez vezetett, amikor a gyerek a szülőnek szegezte a kérdést, hogy mit is jelent az, hogy cserkész. A szülő feszengve volt kénytelen bevallani, hogy nem a szocializmus az egyetlen társadalmi rendszer, és létezik más gyerekmozgalom is, mint az úttörőmozgalom. Ez a felvilágosítás rengeteg további kérdést generált, és csöppent sem volt kínosabb, mint a hogyan születik a baba, és én is így születtem-e kérdéseket megválaszolni. A cserkész kolbász neve is egyike a szocializmus soha meg nem fejtett rejtélyeinek, amiket senki nem feszegetett, élvezvén a cserkész kolbász finom ízét és állagát, amit sajnos a ’80-as években gyors minőség romlás követett, és csak évekkel ezelőtt nyerte vissza eredeti fényét.


Lehet ma is kapni? IGEN!


(Pénteken: Csapó Gézáné - Sütögető)
 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia cserkész kolbász

A bejegyzés trackback címe:

http://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr742361180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nefernefernefer 2010.10.13. 07:08:08

Egyszer már csak meg kéne kóstolnom... Nem vagyok nagyon kolbászos, viszont ez a kis szösszenet egészen kedvet csinált hozzá...

Yoss 2010.10.13. 09:08:53

Szerintem azért nem változott, mert ha jól emlékszem, volt úttörő kolbász is..

Rézfánfütyülő fűzangyal 2010.10.13. 09:12:43

@Yoss: Csatlakozom! A poszt írója egyszerűen nem elég öreg! Az 50-60-70-es években úttörő volt! A többi rendben. Ja, hogy a posztban semmi más nincs? Szívás!
Először tájékozódni, aztán írni!

sertésszamba:-/ malacmambó 2010.10.13. 09:25:06

Szóval volt az úttörő- és a cserkészkolbász is.
Az úttörő szárazkolbász jellegű volt:).
A cserkészt pedig főzve lehetett fogyasztani egyes ínyenc henteseknél...

solesz · www.index.hu 2010.10.13. 09:25:13

A képen NEM cserkészkolbász látható. Az ott valami egymás mellé préselt szar, kockára lapítva.

www.zadorhus.hu/spgm/gal/Termekeink%20letoltheto%20kepek/Cserkesz%20kolbasz.jpg

Mindemellett, a mostani kor vívmánya: füstölt cserkészkolbász, füstölt csípős cserkészkolbász.

Állat.

solesz · www.index.hu 2010.10.13. 09:26:15

@sertésszamba:-/ malacmambó: Az úttörő kolbászt ma "tea" kolbászként is meg lehet venni.

sertésszamba:-/ malacmambó 2010.10.13. 09:29:25

@solesz: köszönöm.
- és teljesen "úttörőízű"?
(Osztálykirándulások csomagolt uzsonnája volt igen gyakran.. van annak már 40-50 éve is.)

Normális 2010.10.13. 09:53:12

Az úttörőkolbász emlékeim szerin olyasmi ízű-állagú volt, mint a "nyári szalámi". Szóval, eléggé ízetlen, kemény, sőt gumis.
Kedvencem a 60-as, 70-es évekből a szepesi virsli volt, zaftos, kb. debreceni ízű, de virsliállagú. Rendkívül ritkán lehetett kapni.

Luie Lepke 2010.10.13. 09:53:39

Nem emlékszem feszengésre amikor otthon szóba kerültek a cserkészek. Bár nálunk nem állt fegyveres orosz katona minden sarokban, és nem vitt el senkit az ÁVÓ. Ahogy én emlékszem akár otthon, akár az iskolában, akár később a munkahelyen szabadon lehetett kérdéseket feltenni, arra szabadon lehetett válaszolni és nem lett senkinek semmi bántódása. Ennek az ellenkezője hazugság.
Ugyanez vonatkozik a cserkész kolbász nevére is. Kutyát nem érdekelte, hogy egy volt ifjúsági mozgalom nevén hívták. Minek kellett volna megváltoztatni?

Mitya Ivanov 2010.10.13. 10:01:42

A képen szerintem is virsli van.

Az úttörő kolbász valami lángolt szar lehetett, ami a füstöléstől nagyon messze van. A Cserkész kolbász meg szerintem a lecsókolbász egyik klónja lehetett, vagy talán ugyanaz, valamivel vékonyabb kiadásban.

M65od 2010.10.13. 10:12:59

Nem tudom ki, hogyan emlékszik rá, de nálunk az iskolában a 80'-as évek közepe-vége felé a kötelező kisdobolás után elénk tárták (papíron) a választási lehetőséget, hogy úttörő vagy cserkész óhajt-e lenni a késő szocializmus opportunista gyermeke. "Hosszas cívódás" után családilag a cserkészre voksoltunk és Apámnak nem okozott gondot elmagyarázni alapszinten, hogy miféle társaság is az (az úttörőséget legalább már mindenki leképezte tapasztalatból) és milyen tevékenységekkel. Más kérdés, hogy ennek a "döntésnek" később már semmi jelentősége nem lett a mindenki által jól ismert és megtapasztalt változások miatt. Persze a cserkészkolbászt már előtte is ismertem és fogyasztottam:))

világoszöld 2010.10.13. 10:45:23

jaj a szepesi virsli! Isteni volt. De a különleges izek kedvelőinek ajánlom a Vámház körúti nagycsarnokban Szőke Attila felvágott-üzletét, ahol rengeteg féle lengyel-kolbász kapható, ami számomra szintén nosztalgikus, mert hogy ilyen is volt akkoriban. De sonkából is rengeteg különleges fajta, ami máshol nincs. És az árak is barátiak.

világoszöld 2010.10.13. 10:50:26

Amúgy meg a szerkész kolbász keskeny volt az uttötő meg füstölt és cca kétszer olyan vastag.

AutosVilli 2010.10.13. 10:52:28

Legalább ne egy Virsli képét tetted volna,a poszt mellé.

Strici · http://birkanep.blog.hu 2010.10.13. 11:14:18

@Luie Lepke: Egyetértek: Mostanában - az elmúlt 20 évben - mindenki azt szajkózza, hogy félni kellett. Hát nem kellett. Félni most van mitől, pl. attól, hogy kilakoltatnak. A cserkészetről egyébként nívós tanulmányok is jelentek anno, de ha már itt tartunk: a rendszerváltás környékén még csak-csak lehetett látni a hőségben meleg (és baromi drága) felszerelésben kirándulni igyekvő gyerekeket. Ma már nem.
Egyébként 1990-ben Zánkán táboroztattunk hátrányos helyzetű alsósokat. Mellettünk volt a cserkésztábor, onnan szökdöstek át hozzánk esténként, mert nálunk diszkó is volt.

retro gastro 2010.10.13. 11:28:07

A képen a ma kapható surányi cserkész kolbász látható: www.surjanyhus.hu/content/_common/attachments/kolbaszok/surjanyi_cserkeszkolbasz.jpg

Esetleges jobb, és korhűbb képeket szeretettel várok!

Gábor217 2010.10.13. 11:30:35

@M65od: ez azért érdekes, mert a Magyar Cserkészszövetség 1990-ben ('89?) alakult újjá, ez volt az első bejegyzett civil szervezet.

Sajnos még ma is kevesen tudnak a cserkészetről, és sok a téves információ is. Láttam erről igen vicces közvélemény-kutatást is :)

Maga kolbász egész ehető, bár ettem már jobbat is. Most, hogy közeleg az ebédidő, szívesen elrágcsálnék egyet-kettőt.

newnt55 2010.10.13. 11:34:33

A cserkészkolbász vékony volt és világos, valószínűleg nem volt benne pirospaprika. Talán ezért is hasonlít a virslire a képeken.

AutosVilli 2010.10.13. 11:40:41

Pajzán.

Becserkészni a kolbászt a lányoknak.

Dijie 2010.10.13. 12:23:58

@Yoss: Volt bizony..én is emlékszem.

a távoli rokon 2010.10.13. 13:15:52

micsodaaa? a füstölt csípős cserkészkolbász alap nálam - hétvégén, otthoni hobbista fizikai melót megelőző reggeli gyanánt, utána egy pohár sör és uccu neki... isteni szálakat lehet kapni a piacon

zskoncz 2010.10.14. 07:52:10

apósom szerint a cserkész kolbász igazi ízét a benne lévő adalékok miatt kapta. mint pl. madzagdarab, gomb és társai.
vagy ő volt a szerencsétlen és kifogta a dúsabb darabokat. :DDDD

Nefernefernefer 2010.10.14. 07:53:23

Én talán 79-től kezdtem iskolába járni. Külvárosi iskola, semmi különös. Nálunk komolyan vették a kisdobosságot és az úttörőséget, a cserkészekről pedig egyetlen szó sem hangzott el. Félni ugyan valóban nem kellett a fekete autó éjféli megjelenésétől akkor már, viszont nem volt azért tanácsos ilyen dolgokról széles plénum előtt szót ejteni, mert mindig, mindenhol akadhatott egy-két "jóakaró", aki bőven okozhatott kellemetlenséget a családnak.

no-night · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.10.15. 11:43:43

Nálunk úgy '87 vagy '88 magasságában jelentek meg a cserkészek a plébánián, akkor már bőven eltűrték őket. Én meg csak kisdobos voltam, az is csak két évig...

A hosszú és vékony formájú húsipari termékeknél hajlamosak az emberek keverni a dolgokat, és a szalámis állagúakat is cserkészkolbásznak nevezni (valamelyik cég még egy "kiscserkész" nevűt is piacra dobott, az is ehhez konvergál). Ehhez képest szerintem inkább a debreceninek a közeli rokona. Anyám saslikba teszi mindig.

Mitya Ivanov 2010.10.17. 16:35:09

@retro gastro: ez akkor is virsli, elrontották a képet

Voloka 2010.11.10. 22:04:28

A cserkész kolbász állaga sosem volt virslihez hasonló!
Igenis a kolbászhoz volt hasonló, bár jóval apróbb
"darabokból" állt, a beltartalma.
Ma csak hasonló nevűt lehet kapni, íz, állag nem is hasonlít a régihez. ( Sajnos!)

realcowboy · www.pknranch.hu 2011.01.23. 12:48:43

a cserkész szó megmagyarázására azért ott voltak a nagyapák szerintem. s hamár a töltelék árukról van szó, had említsem meg, hogy amikor először bécsben jártam (1979)megláttam a debreczinert és meg is kóstoltam egy utcai árudában, hát ledöbbentem, hogy milyen finom. viszont a mai debrecenihez képest a retró hazai debreceni is sokkal jobb voolt. mára már csak inkább az ára különbözteti meg a mai lecsó kolbásztól, ami szintén nagyon lepukkant a régihez képest.

Susula 2011.01.25. 11:34:50

@Strici: Még jó, hogy olyan kevesen vannak! /A kép 2010. nyarán készült, a Bp., I. kerületi Nagytáborról, van még 22 kerület meg az ország!/
picasaweb.google.com/lh/photo/9iI6mnoj1ncB8G2AugOXE8QNuSS0h50RrVT4hyuxWVs?feat=embedwebsite

klem 2017.01.21. 11:00:21

@Voloka: Pontosan! A régi kolbász sokkal ehetőbb és egyenletes minőségű volt. Ma lutri, hogy mit kapsz. Nem volt virsli, darabos hús volt, mint a debreceni is, csak apróbbra darálva. Sütve, főzve, nyersen is finom volt. a mai borzalmak olyan összetevőkből vannak, amiket annak idején még nem tudtak kinyerni, a korabeli technológiákkal.
Sajnos ez a többi készítményre is igaz, ha tudnátok miből áll a fele a cuccnak, amit bepakoltok, soha nem ennétek belőle. Az élelmiszerek minősége a béka...

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu