Turista só

 2010.09.27. 06:22

A turista só nevével ellentétben nem a só minőségét volt hivatva jellemezni, nem a jódozott vagy tengeri só konkurenciája volt; a turista só a ’70-es évek turista sótartójába zárt só neve volt. Hogy mi is volt a turista sótartó? Nem más, mint egy igen egyszerű, szigorúan zöld kupakos műanyag áttetsző sótartó, melynek kupakján a szórónyílás zárható volt (ára: 4,90 Ft!). A turisták valóban jó hasznát vették a praktikus sószórónak: a só nem szóródott ki a kirándulások alkalmával előszeretettel használt fém ételdobozban. De a turista só ennél sokkal fontosabb feladatot hivatott betölteni: minden magára valamit adó balatoni lángosos és pecsenyesütő szigorúan turista sószóróval szerelte fel a vendéglátó egységét. A sikeren felbuzdulva egyre több másod- és harmadosztályú vendéglátó egység szerelkezett fel hasonlóan turista sószóróval. Mi volt a siker titka? Több tényező szerencsés együttállása: csak ezt lehetett kapni, ütésre, ejtésre ellenálló, sószórásra alkalmas eszköz. Igen sokáig tartott töretlen népszerűsége, elvétve még ma is fel-felbukkan egy-egy kisebb vidéki falatozóban.
 

Lehet ma is kapni? IGEN!

(Legközelebbi bejegyzés szerdán jelenik meg: Pörkölt kávé - vendégposzt Kermittől)
 

Retro Gastro vendégposzt!

Amennyiben ellenállhatatlan vágyad támad, hogy másokkal is megoszd poszt formájában a ’70-es, ’80-as évek gasztronómiai emlékeid, küldd el a retrogastro-vendegposzt@freemail.hu címre, és publikálom. Vendégposzt szabályzat: A poszt egy jól körülhatárolható témáról szóljon, kb. 1.500-2.000 karakteres legyen, lehetőleg korabeli képpel illusztrálva (amennyiben a kép az Internetről származik, a származási cím megjelölésével.)

Címkék: retro gasztronómia turista

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr342318248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nefernefernefer 2010.09.27. 07:24:13

Valamelyik (tetszőleges) vár tövében csapra vert ételdoboz, paradicsom (tárgysószóróval megsózva), rántott csirkecomb avagy fasírtgolyók, állott kenyér... Iszonyú nosztalgikus érzés... - sóhaj.

Mitya Ivanov 2010.09.27. 10:25:07

egy ilyen még ma használatban van nálunk. Egyértelműen hozzákapcsolódik a paradicsom képe, májkrém (amit üdülőkrémnek hívtak-> ledarálták az üdülőket vagy mi?), szelet kenyér, trappistasajtnak mondott sajtszerű készítmény, telek, nyaraló, nomádkodás.

Szalacsi_Dezső 2010.09.27. 11:04:24

nekünk kék kupakos van.
A fém ételdoboz is lesz posztban? mert az is klasszikus darab volt valóban.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.10.14. 22:16:48

ohhh, basszus, egy sebet téptél föl! :)) nekem pár évvel ezelőttig volt egy ilyenem, pontosan túrákon használtam, habár tisztában voltam az eszmei értékével, hogy ez egy retró darab. erre valahogy elvesztettem! kurva ideges vagyok magamra azóta is.

azóta próbálok venni egyet a vaterán, de még nem bukkant föl. ha valakinek van eladó, szóljon légyszi!!

neccharisnyás útonálló (törölt) 2010.11.10. 10:50:23

Kék kupakos nálunk is. Csak a fedelét rögzítő pánt műanyagja nem bírta az idő vasfogát.

MP 2011.08.09. 17:30:23

A kék kupakos nem az igazi arról leugrik a kupak elszakad a kupak szalagja. Kár volt lecserélni,

antipatik 2018.02.23. 09:17:54

A poszt végén olvasom, hogy lehet még kapni. Ha igen, hol?
süti beállítások módosítása