Pilóta keksz

 2010.03.04. 06:19

A Pilóta keksz a Győri Keksz nagy klasszikusa! Igazi minőségi keksz volt a ’70-es években, hanyatlása azonban sajnos már a ’80-as években megindult, mára már alig őrzött meg valamit az egykori íz világából. Egykilós dobozos kiszerelésben árulták nagyon finom csoki töltelékkel. A keksz alsó része omlós világos színű (nem csokis!) kekszből készült, minden minta nélkül. Először mindig azt feszítettem le a fogaimmal a csoki krémről. Utána a csoki krémmel végeztem, és utána jött a csokiskeksz tető, aminek a mintázata megegyezik a mosatni mintázattal. Exkluzív volt, otthon csak nagy ritkán ettünk, általában ha vendégek voltak nálunk. Sokáig tartott a fénykora, hogy aztán meginduljon a gyors hanyatlás: először a finom csoki krémet váltotta fel valami szemcsés nugát jellegű krém, majd rögtön utána áldozatul esett az alsó világos szinű keksz rész. Utána már nem sok gasztronómia emlékem maradt, mert többet tiltakozásból nem fogyasztottam. A multi cégeknél mai napig jelen van a Pilóta keksz, és üzleti tárgyalásokon kávé mellé gyakran Pilóta kekszet szolgálnak fel. A legtöbb retró édességgel ellentétben ez sosem tűnt el az élelmiszerek polcairól, ezért sok szempontból talán nem is retró.

Lehet ma is kapni? IGEN!

Ki emlékszik a régi csoki töltelékre? Milyen mai termékhez hasonlít legjobban?

(Holnap közkívánatra: Túró Rudi)
 

Címkék: retro keksz pilóta

A bejegyzés trackback címe:

https://retrogastro.blog.hu/api/trackback/id/tr701806056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mezítlábasfellebbezés 2010.03.04. 09:47:59

Abszolút kedvenc volt nálam, főleg szétszedve (ahogyan már írtam). Előszeretettel nézegettem az első fogsoraim lenyomatát a kettéharapott krémben. Mert volt, hogy sikerült a kekszről kézzel lefejteni, és beleharapni. Amikor meg nem sikerült, mancsos lettem fülig :) Egyedül azt sajnálom, hogy már nincs kilós kiszerelés!
(az elsőzésért bocsi, hadd legyen már nekem is ilyen gyarló örömöm:D)

zéka (törölt) · http://recklama.blog.hu 2010.03.04. 11:41:18

Nekem a kedvencem, hogy kettőt szétszedni, majd a csokis részeket összeragasztani:D Lehetőleg úgy, hogy a keksz is a csokisváltozatból legyen:D::D:D:D

Az volt a duplacuccos kombókeksz:D

Csinált még valaki ilyet rajtamkívül???:D

T...... 2010.03.04. 12:28:32

A régi Pilóta keksz alsó, világos keksz része sósabb ízű volt régen, erre emlékszik valaki? Most simán cukros, akkor volt egy kevés sós mellékíze, finomabb volt úgy.

NoNight · http://anothernonight.blog.hu/ 2010.03.04. 13:09:46

A Pilótakex csak a csomagolásában változott, a különféle ízmutációk, amelyek az elmúlt 15 évben fel-felbukkantak, nem voltak hosszú életűek. Némelyikért kár, például a citromos nagyon jó volt, és a kávés sem volt rossz, ellenben a kókuszos elég szörnyű volt, a csupa csokis (alul-felül sötét kex) pedig ritka émelygős volt...

retro gastro 2010.03.04. 13:41:22

@no-night: A '70-es évek pilóta keksze sokáig életben maradt, és azért igazán kár!

zskoncz 2010.03.04. 15:51:02

@Tééé: igen!!!
én is emlékszem!!! szerettem is. tesómmal elcseréltük a lapokat!! enyém volt az alja, ővé a teteje. :DD

de a régi pilótábol nem lehetett olyan egyszerűen kiszedni a csokis krámet! komoly műtét kellett hozzá, hogy egyben kijöjjön! :D meg ahhoz is hogy a lapok szétváljanak.
... vagy csak el voltunk kényeztetve mert ott gyártották, és a nagynéném mindig tudott "szerezni" frisset? :DDD
na mindegy is.
a rossz hír hogy a győri keksz és ostyagyár a héten elköltözött örökre Győr városából. :( szegényt felrobbantották, hogy újabb hiper-multi-kulti bevásárlóizét építsenek a helyére...

azért nekem megmaradnak a hosszú séták emlékei, meg az ostyaillat a gyár körül... sajnálom hogy kevesen érezték.. :D

Bicska Maxi (törölt) 2010.03.06. 20:54:27

Ritka gusztustalan módon tudom enni a Pilótát... :D A képen látható dobozos változatra még gyerkőcként találtam nagymamámnál... azóta töretlen az imádat. :)

Valaki1 (törölt) 2010.03.11. 14:19:32

rengeteg retro édességet fel tudnék sorolni, ami volt olyan jó ha nem jobb mint a mostaniak.

nekem egy igazi nagy szívfájdalmam van, és az a legjobb keksz amit valaha ettem (legalábbis én a saját ízlésem szerint) és az a BARBARA nevű kókuszos tésztájú csokis keksz.
Ezt kb a 80-as évek végéig lehette kapni az akkor divatos hosszúkás papírdobozban.
Ez a keksz aztán kb a rendszerváltással megszűnt, és azóta sincs nyoma sem.
pedig szerintem ütötte a pilóta kekszet is, legalábbis én ezt a kekszet szerettem.
igaz persze hogy én amúgy is kókusz rajongó vagyok, most is pl.a kókuszos csemegék a kedvenceim.

Amúgy ha egy mód van rá a posztoló írhatna olyan termékekről amik megszűntek, szerintem érdekesebb lenne, mert ami most is kapható az azért nem igazán retro.

bodicicus 2010.03.15. 00:39:05

@Valaki1: Én is ezt hiányolom!!! Mai napig a számban van az íze! A legjobb (és legdrágább) keksz volt: Barbara, nugátkrémmel töltött kókuszos keksz...gyártotta: Budapest Édesipari Vállalat

AgentO 2010.03.16. 15:34:00

ja, meg a másik két keksz kedvenc: az egyik talán zamat(?) néven futott, egyik oldala étcsokiba mártva, plusz talán a "mese" keksz, fahéjas kristálycukorral borított hátoldallal, slurp! Meg persze a modern idők: koktél kréker (cracker-t anno a kutya sem értette volna) keksz! Jó volt a reklámja is, asszem gyakorlatilag a gyártó gépsort mutatták benne.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2010.03.18. 09:12:43

@Tééé: Már csak ha utánaszámolunk, akkor is 3>2, azaz három ízből érdekesebb keverék jön ki, mint kettőből. Nem mondom, szétszedni sem utolsó, de együtt - volt - az igazi.

Így lesz egy klasszikus édességből átlag tucatszar.

AlbA 2010.04.02. 05:18:50

Első emlékem a Pilóta kekszről,és társáról a Vaníliás karikáról óvodás koromból van..75'-76'.
Hazafelé volt egy kisbolt ahol kimérve árulták,és ha bementünk kaptam 2-2 öt mindegyikből...

Viola1984 · http://retro80s90s.blog.hu 2010.08.15. 13:42:19

Nekem csak a '80-as '90-es évek Pilóta kekszéne ízéről vannak emlékeim, de akkor is klasszissal jobb volt, mint a mostani. Pár hete vettem egy csomaggal és nagyot csalódtam benne :(. Hát kíváncsi lennék azért, hogy milyen volt a '70-es éekben, illetve, hogy most miért nem lehet ugyanúgy elkészíteni?

DolceSolare 2011.03.12. 21:39:03

@Valaki1 (törölt): Nagy kincset találtam otthon: nem mást, mint egy Barbara kekszes dobozt. Már sajnos üres volt, még a nagymamám tette félre, mert evőeszközöket tartott benne. Ha gondoljátok, akkor nagyon szívesen küldök róla képet.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2012.02.20. 13:43:40

pilótakex fehér alja sósabb volt. de a kakaós is, csak azt már nem éreztük a krém túláradó édességétől.

azt tudja valaki, hogy miért pont pilóta a pilóta?

Bogika78 2014.03.10. 20:51:43

Érdekes, de én is dettó úgy ettem gyerekkoromban a Pilótát, mint ahogy a posztban írtad: előbb lefeszegettem az alsó, csoki nélküli "talpat", majd kiharapdáltam a csokikrémet, s legvégül fogyasztottam el a felső, mintás-csokis részt… valami gyönyörűség volt, és még a fülem is csupa csoki lett tőle, úgy látszik, ez valami közös emberi "perverzió"…???? :D

Bogika78 2014.03.10. 20:52:20

Jajj, a Barbara keksz… imádtam, ha azt vihettem tízóraira a suliba, akkor már jó napom volt:)
süti beállítások módosítása